Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irina Vereštšuk lähti ensimmäisten laukausten jälkeen

Maidanin verilöylystä on kulunut vuosi ja pettymys sekoittuu suruun

Ulkomaat
 
Kalle Koponen HS
Mielenosoittajat kantoivat surmansa saanutta toveriaan Maidanilla viime vuodenhelmikuun loppupuolella.
Mielenosoittajat kantoivat surmansa saanutta toveriaan Maidanilla viime vuodenhelmikuun loppupuolella. Kuva: Kalle Koponen HS

Moskova/Helsinki. Länsiukrainalaisen Rava-Ruskan pikkukaupungin pormestari Iryna Vereštšuk jätti tehtävänsä tämän viikon torstaina.

"Se on minun protestini sitä vastaan, mitä maassa nyt tapahtuu", Vereštšuk kertoo puhelimitse.

"Mitään vallan hajautusta ei ole toteutettu, mitään uudistuksia ei ole tehty."

Vereštšukin äänessä on kiukun lisäksi pettymystä. Hän vastusti vuosi sitten pakoon lähtenyttä Ukrainan presidenttiä Viktor Janukovytšia ja osallistui aktiivisesti mielenosoituksiin Maidaniksi kutsutulla Itsenäisyydenaukiolla Kiovan keskustassa.

Siellä HS tapasikin hänet ensi kertaa tammikuun lopussa 2014. Vereštšuk kuului mielenosoittajien rauhalliseen enemmistöön, mutta hän oli puheissaan tiukka.

Tarkoituksena ei ollut vaihtaa vain presidenttiä vaan muuttaa koko järjestelmä demokraattiseksi, toimivaksi ja vähemmän korruptoituneeksi, hän sanoi silloin.

"Aiemmin meillä oli tiukka vallan vertikaali. Korruptoitunut, mutta valta kuitenkin. Nyt vallitsee sen sijaan täysi kaaos", Vereštšuk sanoo nyt.

Tausta

Maidan alkoi EU-sopimuksesta

 Euromaidaniksi nimetyt mielenosoitukset alkoivat marraskuussa 2013, kun länsimieliset vaativat silloista presidenttiä Viktor Janukovytšia allekirjoittamaan pitkään neuvotellun yhteistyösopimuksen EU:n kanssa.

 Kun Janukovytš ilmoitti jättävänsä sopimuksen allekirjoittamatta, mielenosoitukset kasvoivat. Poliisi hajotti mielenosoituksen väkivalloin, minkä seurauksena kaduille tuli satojatuhansia ihmisiä.

 Ukrainan silloiset oppositiojohtajat liittyivät mielenosoituksiin, mutta monet mielenosoittajat muistivat Janukovytšin tulleen äänestetyksi presidentiksi vuonna 2010 osin siksi, että oppositio oli vallassa niin tehoton. Janukovytš alkoi pian keskittää valtaa, ja vuonna 2012 järjestetyt parlamenttivaalit olivat jo vilpilliset.

 Yhteenotot alkoivat tammikuussa 2014, kun poliisi pysäytti hallintorakennuksille pyrkineen mielenosoittajajoukon. Vallanpitäjät olivat juuri tehneet mielenosoituksista laittomia.

 Yhteenotot rajoittuivat pienelle aukiolle Dinamo-stadionin edustalle, kunnes ammuskelu alkoi 18. helmikuuta.

Ukrainalla on takanaan karmea vuosi.

Janukovytš pakeni Kiovasta 21. helmikuuta 2014, kun omilta liittolaisilta ja väkivaltakoneistolta loppui usko presidenttiin. Samana päivänä hän oli allekirjoittanut vallanjakosopimuksen, jota oli edeltänyt kymmenien mielenosoittajien surmaaminen Kiovan keskustassa.

Eurooppalaisen pääkaupungin kaduille ammuttiin ainakin 79 mielenosoittajaa. Kun maa vielä toipui verilöylystä, Venäjä miehitti ja liitti itseensä Krimin niemimaan maaliskuussa.

Keväällä Itä-Ukrainassa alkoi sota, joka on vaatinut jo tuhansia uhreja ja jatkuu yhä erilaisista tulitaukosopimuksista huolimatta.

Lisäksi sota on romahduttanut Ukrainan jo muutenkin henkitoreissaan olleen talouden. Venäjä oli vanhastaan maan tärkein kauppakumppani.

Maidanin mielenosoittajien vaatimuksista on käytännössä toteutunut vain korruptoituneen Janukovytšin ero.

Uusien vallanpitäjien aloittama taistelu korruptiota vastaan on edennyt korruptionvastaisen viraston perustamiseen, mutta eliitin halusta vähentää korruptiota aidosti ei ole varmuutta. Maan nykyinen johtohan on käytännössä eliitin toinen ryhmittymä.

"Ihmiset kyllä ymmärtävät, että taloudelliset vaikeudet johtuvat sodasta ja vastakkainasettelusta Venäjän kanssa", huomauttaa kiovalainen Penta-tutkimuslaitoksen johtaja Volodymyr Fesenko puhelinhaastattelussa.

"Enemmistö myös ymmärtää hyvin, ettei sota ole suoraa seurausta Maidanista. Se on seurausta Venäjän aggressiosta."

Ukrainan nykyjohto onkin huomauttanut uudistusten hitauden arvostelijoille, että maa on sodassa. Virallisesti Venäjä kiistää osallisuutensa, mutta todisteet venäläisjoukkojen osallisuudesta alkavat olla ohittamattomia.

Maidanin mielenosoituksiin osallistui monenlaista väkeä, joten pettymyksiä oli luvassa. Venäjä on esittänyt, että kyseessä oli lännen tukema uusfasistinen vallankaappaus, mutta mielenosoittajista vain pieni osa oli äärioikeistoa.

"Vaikka ihmisillä oli eri tavoitteita ja käsityksiä tulevaisuudesta, kaikki halusivat arvokkaampaa elämää ja oikeudenmukaisempia, vähemmän korruptoituneita ja tehokkaampia vallanpitäjiä", Fesenko arvioi.

"Nämä tavoitteet eivät ole vielä toteutuneet."

Nykyhallinnolla on silti yhä enemmistön tuki.

Varsinkin Kiovassa on viime päivät muisteltu surmattuja.

Vereštšuk ei ollut enää kaupungissa, kun verilöyly alkoi.

"Kun ensimmäiset laukaukset oli ammuttu, päättelin, että nyt on lähdettävä. Myötätuntoni on tietysti täysin siellä olleiden puolella."

Artur Bondar
Iryna Vereštšuk osallistui vuosi sitten aktiivisesti Maidanin mielenosoituksiin. Hän poistui kaupungista, kun verilöyly alkoi.
Iryna Vereštšuk osallistui vuosi sitten aktiivisesti Maidanin mielenosoituksiin. Hän poistui kaupungista, kun verilöyly alkoi.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat