Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunnelbana avaa oven jakautuneeseen Ruotsiin

Husbyssä yli neljällä viidestä on ulkomaalaistausta, kaupungintalon kulmilla alle viidesosalla

Ulkomaat
 
Kirjeenvaihtajien lempipaikat: Metromatka paljastaa Tukholman jakautuneisuuden
Kirjeenvaihtajien lempipaikat: Metromatka paljastaa Tukholman jakautuneisuuden
Helsingin Sanomien Skandinavian-kirjeenvaihtajan Elina Kervisen lempipaikkoja kaupungissa ovat tunnelbana-asemat. Video: Denis Sinyakov.

Metro vie läpi rikkaan valkoisen roséviini-Ruotsin kohti maailmaa pienoiskoossa.

Jos oikeasti haluaa aistia Tukholman, siihen on yksi ylivoimainen tapa: metro, paikalliselta nimeltään tunnelbana.

Se ei ole erityisen tunnelmallinen eikä edes saumattoman toimiva, mutta sen raiteilta avautuu kaupunki julkisivun takana.

Muutettuani Tukholmaan päätin käydä vähitellen joka asemalla. Harrastuksensa kullakin, sanoisi joku – asemia on sata.

Tutkimusmatka on avannut oven kaupunkiin ja Ruotsiin, jossa arkien erot ovat valtavia.

Sinisellä linjalla kirjo on ehkä suurimmillaan.

Jos lähtee liikkeelle keskustan Kungsträdgårdenista, näkyvät kulmilla ensin luksusputiikit ja pintajulkkisten kansoittamat yökerhot Stureplanin kupeessa.

Seuraavaksi linja ohittaa kaupungintalon äveriäät asuinkorttelit, Tukholman Töölön, jossa ruotsalaisen rento hyvinvointi huokuu joka askeleella. Täällä treenataan extremelajeja, syödään trenditerveysherkku chia-vanukasta ja melotaan kesäisin kajakilla rantakahvilaan siemailemaan roséviiniä räkmackan kanssa.

Kun vielä jatkaa matkaa, ovat vuorossa nopeasti kasvava lapsiperhelähiö Solna, Tukholman Piilaaksoksi kutsuttu Kista ja sen jälkeen Husby ja Akalla. Siellä vastassa on harmaita korkeita kerrostaloja, lautasantenneja ja maailma pienoiskoossa.

Husbyssä yli 85 prosentilla asukkaista on ulkomaalaistausta, kun kaupungintalon kulmilla näin on alle 20 prosentilla. Husbyn kaduilla ei juuri kuulu ruotsia. Keskitulot ovat alle puolet kaupungintalon kortteleista, ja työttömyys on kaksinkertaista.

Tämä on Ruotsia, joka kuuluu uutisissa usein vain ongelmana. Milloin nuorisojengi polttaa autoja kuten viikkoja jatkuneissa mellakoissa vuonna 2013, milloin taas joku on matkannut sotimaan Syyriaan tai Irakiin terroristiryhmän joukoissa.

Silti kortteleissa aistii nopeasti lämmön ja kylätunnelman, jota ei ole keskustassa. Metroaseman ulkopuolella kuhisee hedelmätorilla, ja naapurit huutelevat toisilleen parvekkeilta. Ovet ovat auki kadulle, ja satunnaisille kävijöille on aikaa ja halua jutella.

30 vuotta metroaseman lähistöllä asunut Hjalmar Mrebt on sitä mieltä, että tunnelbanamatka Husbyhyn kannattaa erityisesti kesällä. Silloin tuntematonkin pääsee ruokapöytään, kun grillit ovat pihoilla kuumina harva se ilta.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Denis Sinjakov
HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtajan Elina Kervisen lempipaikkoja Tukholmassa ovat tunnelbana-asemat, joista alkaa tutkimusmatka kaupunkiin.
HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtajan Elina Kervisen lempipaikkoja Tukholmassa ovat tunnelbana-asemat, joista alkaa tutkimusmatka kaupunkiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat