Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afrikka tähyää avaruuteen: Uusi hanke kerää rahoitusta omaan kuulentoon

Ulkomaat
 
Mike Hutchings Reuters
KAT-7-radioteleskooppi sijaitsee Etelä-Afrikassa lähellä Carnarvonin pikkukaupunkia. Alueelle on valmistumassa maailman suurin radioteleskooppi Square Kilometer Array (SKA).
KAT-7-radioteleskooppi sijaitsee Etelä-Afrikassa lähellä Carnarvonin pikkukaupunkia. Alueelle on valmistumassa maailman suurin radioteleskooppi Square Kilometer Array (SKA). Kuva: Mike Hutchings Reuters

Kapkaupunki. Uusi kilpailu kiihtyy: Kiina aikoo lähettää ihmisen Kuuhun, Intia vie laitteita Kuuta tutkimaan, samoin Japani ja Venäjä. Nyt oman kuulennon haluaa Afrikka.

Afrikka?

Artikkeliin liittyvät

Viime syksynä aloitettu Afrikka Kuuhun (Africa2Moon) -hanke tavoittelee afrikkalaisten tiedemiesten toteuttamaa lentoa, jolla vietäisiin luotain Kuuhun tai sitä kiertävälle radalle.

Hankkeen puuhamiesten mukaan itse matka on kuitenkin yhtä tärkeä kuin päämäärä. Vuosia kestävässä projektissa pyrkimys on ennen kaikkea innoittaa ja kouluttaa afrikkalaista tiedeyhteisöä.

Jos kaikki menee hyvin, samalla muutetaan mielikuvaa Afrikasta surkeana maanosana, jolla ei ole annettavaa tieteelle.

"Tämä hanke näyttää, mihin Afrikka pystyy", sanoo hankkeen vetäjä Jonathan Weltman, joka on myös avaruusjärjestö Foundation for Space Developmentin johtaja Kapkaupungissa.

Afrikka Kuuhun -hanke perustuu joukkorahoitukseen. Rahaa kerätään lahjoituksina sekä yksityisiltä että instituutioilta.

Kuun kieppeille on kuitenkin pitkä ja kallis matka. Herää helposti kysymys, eikö Afrikan pitäisi käyttää rahat johonkin tähdellisempään. Valtavassa maanosassa on rajua köyhyyttä, ikäviä tauteja ja sitkeitä konflikteja.

Weltman ja muut hankkeesta jo innostuneet afrikkalaiset tiedemiehet ovat eri mieltä: nykyiset ongelmat eivät saa estää Afrikkaa tähyämästä tulevaisuuteen. Tarvitaan koulutusta ja huipputason tiedettä, jotta Afrikka ei ole tulevaisuudessa yhtä riippuvainen muusta maailmasta kuin tätä nykyä.

Nyt Afrikka menettää parhaita osaajiaan Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Joissain Afrikan maissa jopa yli puolet yliopistotutkinnon saaneista muuttaa rikkaisiin teollisuusmaihin.

"Jos koko ajan menetämme osaavia ihmisiä, kuinka voimme rakentaa tulevaisuutta?" Weltman kysyy.

Siksi myös Afrikkaan tarvitaan hänestä maailmanluokan tieteellisiä hankkeita, jotka antavat työ- ja uramahdollisuuksia afrikkalaisille tiedemiehille.

Avaruus ei ole Afrikan maille täysin tuntematonta aluetta. Nigerialla, Algerialla ja Etelä-Afrikalla on omat avaruusvirastonsa. Satelliitteja ovat lähettäneet avaruuteen myös Egypti ja Marokko. Kenia on alkanut kehittää kansallista avaruusohjelmaa.

Afrikan merkittävimpiä avaruushankkeita on maailman suurin radioteleskooppi Square Kilometre Array (SKA). Kokonaisuutta rakennetaan jo Etelä-Afrikassa, ja se levittäytyy lopulta kahdeksaan muuhun Afrikan maahan. Afrikka voitti kilpailussa monikansallisen projektin sijoituspaikasta Australian.

"Avaruusteknologia on osa jokapäiväistä elämää, myös Afrikassa", sanoo professori Peter Martinez Kapkaupungin yliopiston avaruuskeskuksesta, joka tukee Afrikka Kuuhun -hanketta.

Avaruusteknologia on läsnä päivittäin esimerkiksi kännyköissä, katuvaloissa, luottokorteissa ja paikantimissa.

"Ihmiset eivät tule ajatelleeksi sitä, koska teknologiaa ei näe", Martinez uskoo.

Satelliittikuvista on apua myös konfliktien ja sairauksien ehkäisyssä. Länsi-Afrikassa on käytetty ebolan torjunnassa satelliittien antamaa tietoa ihmisten liikkeiden paikannukseen ja hoitopaikkojen suunnitteluun.

Avaruuden yhteyksien hyödyntämisellä on Afrikalle erityinen merkitys, koska tekniikka voi auttaa loikkaamaan infrastruktuurissa yhden kehitysvaiheen yli. Näin on jo käynyt tietoliikenteessä: datakaapeleita on Afrikassa yhä vähän, mutta matkapuhelimet ovat tuoneet internetin ihmisten ulottuville.

Avaruuden kautta Afrikan vaikeapääsyisille syrjäseuduille voidaan tuoda etäyhteyden avulla esimerkiksi terveydenhuoltoa, koulutusta tai viranomaispalveluita, Martinez sanoo.

Alkuperäinen avaruuskilpailu oli kylmän sodan aikaan Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain välillä. Hankkeet maksoivat tuhottomasti. Silloin kyse oli ennen kaikkea valtioiden kunniasta. Nykyisin avaruudessa tehdään enemmän yhteistyötä eri maiden kesken.

"Myös tekniikka on muuttunut. Peruskännykässä on nyt enemmän tekniikkaa kuin Yhdysvaltain Apollo-ohjelman kuualuksessa oli", professori Martinez sanoo.

Viime viikolla Afrikka Kuuhun -hanke sai lisää uskottavuutta, kun Etelä-Afrikan valtion avaruusvirasto ryhtyi projektin viralliseksi tukijaksi. Järjestäjät haluavat mukaan mahdollisimman monta muuta Afrikan maata.

Ensivaiheessa hanke pyrkii keräämään 150 000 Yhdysvaltain dollaria, joilla värvätään afrikkalaisia tiedemiehiä ja tehdään kuulennon hankesuunnitelma. Lopullinen päämäärä, afrikkalaisten oma kuututkimus, toteutuu ehkä vasta seuraavan tiedemiessukupolven voimin.

"Kuu on kaikkien näkyvillä", Weltman sanoo.

"Valitsimme tutun kohteen, jotta ihmiset voivat unelmoida."


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat