Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orbán menetti tärkeän määräenemmistönsä

Riippumaton Zoltán Kész voitti Unkarin täytevaaleissa pääministerin ehdokkaan

Ulkomaat
 
John Thys AFP
Viktor Orbán
Viktor Orbán Kuva: John Thys AFP

Pääministeri Viktor Orbánin oikeistopopulistinen Fidesz-puolue menetti tärkeän kahden kolmasosan enemmistönsä Unkarin parlamentista, kun Veszprémin kaupungin asukkaat äänestivät sunnuntaina täytevaaleissa.

Riippumaton ehdokas Zoltán Kész voitti 43,1 prosentin ääniosuudella. Fideszin Lajos Némedi jäi kakkoseksi 33,4 prosentilla.

Täytevaalit pidettiin, koska alueelta parlamenttiin valittu Fideszin Tibor Navracsics siirtyi EU-komissaariksi.

Orbánin johtamalla koalitiolla on ollut lakiuudistuksiin tarvittava kahden kolmasosan enemmistö 199 edustajan parlamentissa. Määräenemmistö oli kuitenkin vain yhden paikan varassa, ja sen paikan Fidesz menetti täytevaalien myötä.

"Olemme näyttäneet keltaista korttia hallitukselle", vaalivoittaja Kész sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Orbán vähätteli tuloksen merkitystä sanomalla, että ei suunnittele esittävänsä mitään lakeja, jotka vaatisivat parlamentissa kahden kolmasosan enemmistön.

Monet kriitikot ovat katsoneet Fideszin vahvan aseman perustuvan epädemokraattisiin vaalilain muutoksiin ennen vuoden 2014 parlamenttivaaleja.

Orbán voitti viime huhtikuun parlamenttivaalit ylivoimaisesti, mikä antoi mahdollisuuden jatkaa lakien räväköitä muutoksia.

Viime viikolla pääministerin vieraana oli Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kolme viikkoa sitten Unkarissa kävi Saksan liittokansleri Angela Merkel. Pieni Keski-Euroopan maa on Euroopassa strategisessa asemassa.

Unkari on Euroopan unionin jäsen, joka kurkottaa Orbánin johdolla kohti itää samaan aikaan kun unionin suhteet Venäjään ovat Ukrainan kriisin takia jääkylmät.

Pääministeri Orbán ilmoitti kesällä, että Unkari ei ole liberaali demokratia. Hallitus ponnistelee kansallistunteen nostattamiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat