Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukraina: Venäjä siirtää sotakoneita rajan yli

Harkovassa räjähti sunnuntaina pommi mielenosoituksessa

Ulkomaat
 

Ukrainan sotilasviranomaisten mukaan Venäjä lähetti jälleen sunnuntaina sotilaskalustoa, kuten panssaroituja ajoneuvoja, rajan ylitse Ukrainan puolelle, kertoivat uutistoimistot.

Aiemmin viikonloppuna Venäjältä tuotiin Ukrainan mukaan 60 panssaroitua sotilasajoneuvoa junalla Amvrosiivkaan, joka sijaitsee noin sadan kilometrin päässä maiden rajasta. Ajoneuvoista osa oli panssarivaunuja.

Kalustoa oltiin kuljettamassa myös kohti Mariupolin satamakaupunkia. Ukrainan mukaan Venäjä on vahvistanut asemiaan Novoazovskissa, maiden välisessä rajakylässä. Novoazovskista on noin 40 kilometriä kapinallisten havittelemaan Mariupoliin. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa Ukrainan sotaan.

Kapinallisille Mariupolin valloitus olisi strategisesti merkittävä. Venäjän tukemat kapinalliset voisivat sen jälkeen periaatteessa yrittää vallata maayhteyden aina Krimille asti. Maayhteyden valloittamista varten kapinalliset tarvitsisivat kuitenkin nykyistä enemmän kalustoa ja sotilaita.

Epävakaasta tilanteesta neuvotellaan seuraavan kerran ensi tiistaina Ranskan, Saksan, Ukrainan ja Venäjän kesken Pariisissa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi perjantaina, että EU voi laajentaa Venäjän-vastaisia pakotteita, jos venäläisten todetaan rikkoneen aiempaa tulitaukosopimusta. Myös Yhdysvallat on uhannut pakotteiden laajentamisella.

Ukrainan armeijan tiedottajan Andri Lysenkon mukaan taistelut jatkuivat hallituksen joukkojen ja Venäjän tukemien kapinallisten välillä alle 20 kilometrin päässä Mariupolista itään Širokinen kylässä. Lysenkon mukaan vuorokauden aikana laskettiin kymmeniä yhteenottoja.

Väkivaltaisuudet levisivät sunnuntaina myös Harkovaan, joka on Ukrainan hallinnassa. Ukrainan nykyhallintoa tukevaa rauhanmarssia vastaan tehdyssä pommi-iskussa kuoli ainakin kaksi ja haavoittui kymmenkunta ihmistä.

Silminnäkijöiden mukaan marssijoiden joukkoon heitettiin pommi ohi ajaneesta autosta. Paikallinen syyttäjä taas kertoi, että itse tehty pommi oli kätketty tienvarren hankeen.

Viranomaiset kertoivat pidättäneensä iskusta neljä ukrainalaista, jotka olivat saaneet koulutusta ja aseita Venäjältä.

Väkivaltaisuuksista huolimatta osapuolten kerrottiin päässeen sopuun raskaiden aseiden vetämisestä rintamalinjalta ja vaihtaneen sotavankeja.

Aseiden vetäminen ja vankienvaihdot kuuluvat niin sanottuun Minskin tulitaukosopimukseen, jonka tarkoituksena on rauhan palauttaminen Itä-Ukrainaan.

"Sopimus aseiden vetämisestä allekirjoitettiin viime yönä. Tästä päivästä lähtien aikaa aseiden vetämiseen on kaksi viikkoa", sanoi kapinallisten edustaja Eduard Basurin uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Toisten tietojen mukaan aseita aletaan vetää vasta lähipäivinä. Ukrainan armeijan tiedottajan Lysenkon mukaan tietoja aseiden vetämisestä ei ole voitu varmistaa.

Reuters
Mielenosoittajat kantoivat Ukrainan sodassa kuolleiden paikallisten kuvia sunnuntaisessa rauhanmarssissa Harkovassa.
Mielenosoittajat kantoivat Ukrainan sodassa kuolleiden paikallisten kuvia sunnuntaisessa rauhanmarssissa Harkovassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat