Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britit mielivät töihin kirjojen pariin

Kirjastovirkailija on Britannia toiseksi halutuin ammatti

Ulkomaat
 
Conor O'Leary
Kirjastonhoitajaksi opiskeleva Tavian Hunter sanoo, että avuliailla kirjastonhoitajilla on Britanniassa hyvä maine.
Kirjastonhoitajaksi opiskeleva Tavian Hunter sanoo, että avuliailla kirjastonhoitajilla on Britanniassa hyvä maine. Kuva: Conor O'Leary

Britit ovat aina olleet kallellaan kirjoihin päin. Sama pätee toiveammatteihin: helmikuussa julkistettu Yougov-mielipidemittaus kertoi, että brittien suosikkiammatti on kirjailija. Toisena tulee kirjastonhoitaja.

Kirjailijan ammatin glamourin vielä ymmärtää: Britanniassa osa kirjailijoista jopa rikastuu. Mutta mikä tekee kirjastonhoitajan urasta halutumman kuin formulakuskin tai lääkärin ammatista?

Fakta

Britannian suosikkiammatit

1. kirjailija

2. kirjastonhoitaja

3. tutkija/yliopistonopettaja

4. sisustussuunnittelija

5. toimittaja

6. lääkäri

7. tv-juontaja

8. junankuljettaja

9. opettaja

10. kirjanpitäjä

11. olympiaurheilija

12. kansanedustaja

13. Hollywood-filmitähti

14. formula 1 -kuljettaja

15. kokki

16. maanviljelijä

17. poliisi

18. astronautti

19. palomies

20. investointipankkiiri

Lähde: Yougov

"Ei aavistustakaan. Olin itse yllättynyt kyselyn tuloksista", kertoo kirjastonhoitajaksi opiskeleva lontoolainen Tavian Hunter, 23, ja nauraa päälle.

Hunter opiskelee University College Londonissa (UCL) maisterin tutkintoa. Hänellä on jo pohjalla muutama vuosi liikealan opintoja, ja nyt meneillään on tiukkatempoinen vuoden pituinen kirjastonhoitajan tutkinto.

Vuosi maksaa 9 000 puntaa eli noin 12 000 euroa. Hunteria lykästi: hän sai apurahan, joka kattaa yli puolet lukuvuosimaksusta.

"Veljeni kummasteli, miten ihmeessä voi olla niin kallista opetella panemaan kirjoja hyllyyn", Hunter kertoo. Veli oli jo ehtinyt toivoa sisarestaan menestyvää bisnesnaista.

Kirjastonhoitajan tehtävät ovat kuitenkin 2000-luvulla vaativat. Hunter on opiskellut UCL:ssä muun muassa arkistojen digitalisointia ja vanhojen käsikirjoitusten tulkintaa. Tietoa pitää osata kerätä, luokitella, jakaa ja arvioida.

Hunter ei silti halua tavalliseksi kirjastonhoitajaksi yleiseen kirjastoon. Tavoitteena on jonkin tiedeyhteisön kirjasto, mieluiten japanin kieleen tai Japanin kulttuuriin erikoistunut.

"Osaan japania, vaikka en vielä kovin sujuvasti."

Erikoiskirjastoissa palkatkin ovat paremmat. Yleisissä kirjastoissa maisterin vuosipalkka voi alkaa 13 000 punnasta eli 17 700 eurosta. Ikävuosien karttuessa se nousee 25 000 puntaan eli 34 000 euroon.

Huonoista palkoista huolimatta kirjastotyötä arvostetaan. Ammatti on myös luokkaneutraali, sillä kirjastouralle tullaan hyvin erilaisista sosiaalisista taustoista. Kirjastoon voi mennä töihin hienonkin perheen tytär – ja naisia kirjastonhoitajat yleensä ovat, paitsi johtopaikoilla.

Kuten Suomea myös Britanniaa puhuttaa yleisten kirjastojen määrän ja tason säilyttäminen.

"Ongelma on se, että entistä suurempi osa töistä yritetään tehdä vapaaehtoisvoimin. Virkoja ei välttämättä edes täytetä ammattilaisilla, jos joku lähtee", Hunter sanoo.

Joulukuussa Britannian parlamentin kulttuurivaliokunta julkisti raportin, joka pohti julkisten kirjastojen tilaa Englannissa. Sen mukaan monilla kirjastoilla olisi parannettavaa digitaalisten palvelujen tarjoamisessa.

Vaikka kirjastot ovat suosittuja, niitä lakkautetaan. Muutamassa vuodessa Britannian noin 4 000 julkisesta kirjastosta on sulkenut ovensa yli 300.

Kirjastojen rahoittaminen on useimmiten paikallisten päättäjien käsissä. Tiukkoina aikoina moni säästää kirjastopalveluista.

"Seuraukset näkyvät monella tasolla. Esimerkiksi 7–11-vuotiaiden lasten lukutaito ei ole enää lainkaan siellä, missä pitäisi", Hunter sanoo.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat