Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rokottamaton lapsi kuoli tuhkarokkoon Berliinissä

Puolitoistavuotiaan pojan kuolintapaus kiihdytti väittelyä rokotepakosta

Ulkomaat
 

Berliinissä tuhkarokkoon kuollutta poikaa ei ollut rokotettu tautia vastaan, kertoi Berliinin terveysministeri Mario Czaja maanantaina Berliner Zeitung -lehden mukaan.

Lapsi oli sairastunut 12. helmikuuta. Hänelle nousi ensin kuume ja sen jälkeen yskä ja iho-oireita. Kaksi päivää myöhemmin poika otettiin sairaalahoitoon.

Hoito ei tehonnut, ja poika kuoli viime viikon keskiviikkona. Czajan mukaan pojalla ei ollut mitään edeltäviä sairauksia.

Pojan päiväkodissa on ryhdytty tarvittaviin varotoimiin mahdollisten muiden tartuntojen varalta, kertoi Czaja. Hän kehotti myös aikuisia tarkistamaan oma rokotetilanteensa.

Berliinissä on meneillään pahin tuhkarokkoepidemia sitten vuoden 2001. Viime vuoden lokakuussa puhjenneen epidemian aikana kaupungissa on todettu 574 tuhkarokkotapausta.

Pikkulapsen kuolintapaus vauhditti käynnissä olevaa poliittista väittelyä rokotuksista. Saksassa ei ole rokotepakkoa.

Jos mitkään "muut toimet eivät tehoa, rokotepakko ei saa olla tabu", sanoi liittovaltion terveysministeri Hermann Gröhe maanantaina Frankfurter Allgemeine -lehden mukaan.

Gröhe arvosteli rokotekriitikkoja vastuuttomuudesta.

"Joidenkin rokotteenvastustajien harrastama irrationaalinen pelottelu on vastuutonta", hän varoitti.

Tuhkarokkoa tavattiin Berliinissä aluksi ennen kaikkea muualta tulleiden pakolaisten keskuudessa. Robert Koch -instituutin mukaan tartunnat ovat levinneet erityisesti Bosnia ja Hertsegovinasta sekä Serbiasta saapuneiden turvapaikanhakijoiden keskuudessa.

"Mutta nyt tautitapauksia on ennen kaikkea Berliinin yleisen väestön keskuudessa", instituutti sanoi lausunnossa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Suomessa raportoitiin viime vuonna yhteensä kolme tuhkarokkotapausta, kertoo tartuntatautilääkäri Katrine Pesola Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). Vuonna 2013 niitä oli kaksi. "Vuodesta 1995 alkaen Suomessa ei ole rekisteröity yhtään kuolemantapausta."

Tieto perustuu Pesolan mukaan siihen, että vuonna 1995 otettiin käyttöön nykyisen kaltainen tartuntatautirekisteri.

"Tuhkarokkorokotetta ryhdyttiin Suomessa antamaan tietyille ryhmille kuten varusmiehille vuonna 1975. Yleiseen rokoteohjelmaan se lisättiin 1982."

Suomessa todetut tartunnat on saatu tyypillisesti ulkomailta.

"Kotoperäiset tartunnat ovat hyvin harvinaisia", Pesola sanoo.

Tuhkarokkoa on tavattu viime aikoina myös 18 osavaltiossa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Meksikossa, Brasiliassa ja Kiinassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat