Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin: Uutta Minskin kokousta ei tarvita

Saksan mukaan Ukrainassa ei ole "mitään tulitaukoon viittaavaakaan"

Ulkomaat
 
Gleb Garanich Reuters
Tulitaukosopimus rakoilee Itä-Ukrainassa. Ukrainan armeijan sotilas kiipesi panssariajoneuvoon maanantaina Artemivskissa.
Tulitaukosopimus rakoilee Itä-Ukrainassa. Ukrainan armeijan sotilas kiipesi panssariajoneuvoon maanantaina Artemivskissa. Kuva: Gleb Garanich Reuters

Saksa vaati maanantaina Venäjää painostamaan Itä-Ukrainan kapinallisia lopettamaan taistelut.

"Kattava tulitauko on ratkaiseva. Saksan hallitus on huolissaan siitä, että emme ole nähneet mitään siihen viittaavaakaan vielä", Saksan hallituksen tiedottaja Steffen Steibert sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Fakta

Minskin sopimus on yhä toteuttamatta

 Tulitauon piti alkaa 15. helmikuuta. Tämä ei toteutunut, kun kapinalliset valtasivat Debaltseven.

 Kahdessa viikossa raskas aseistus piti vetää rintamalta. Sopimuksen valvonnan pitäisi siirtyä Etyjille.

 Minskissä sovittiin vankienvaihdosta. Viikonloppuna osapuolet vaihtoivat jopa 200 vankia.

 Lopulta ulkomaiset joukot ja aseet pitäisi vetää pois, Donetskin ja Luhanskin alueille myöntää autonomia ja järjestää niissä vaalit.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vastasi Venäjän television haastattelussa toteamalla, ettei uudelle rauhankokoukselle ole tarvetta. Osapuolten tulisi vain pitää kiinni siitä, mitä Minskin neuvotteluissa sovittiin.

Länsimaiden mukaan Venäjä käy kapinallisten välityksellä sotaa Ukrainaa vastaan. Putin sanoi, ettei hän usko tilanteen kärjistyvän sodaksi Ukrainan ja Venäjän välillä.

"Pidän sellaista apokalyptista tilannetta epätodennäköisenä ja toivon, ettei niin käy", Putin sanoi Reutersin mukaan.

Sunnuntaina ehdittiin jo uutisoida Ukrainan armeijan ja kapinallisten sopineen raskaiden aseiden vetämisestä pois rintamalinjalta Minskin sopimuksen mukaisesti.

Maanantaina Ukrainan armeija syytti kapinallisten jatkavan taisteluita ja ilmoitti, että se ei vedä raskaita aseita rintamalinjalta ennen kuin tulitauko on voimassa.

"Ensimmäinen edellytys on tulituksen lopettaminen kokonaan", sanoi armeijan tiedottaja Anatoli Stelmah uutistoimisto Unianin mukaan.

Kapinallisjoukot jatkoivat tulitusta Mariupolin satamakaupungin lähellä, armeija tiedotti. Hyökkäystä Mariupoliin on uumoiltu siitä lähtien, kun kapinalliset viime viikolla valtasivat Debaltseven kaupungin.

Strategisesti tärkeän liikenteen solmukohdan valtauksen jälkeen taistelut ovat laantuneet, mutta ne eivät ole loppuneet kokonaan.

Sotilaallisesti ja poliittisesti tukalassa tilanteessa oleva Ukrainan presidentti Petro Porošenko julisti Ukrainan vielä palauttavan Krimin niemimaan hallintaansa.

"Yhdessä rakennamme uuden Krimin, jossa taataan Krimin alkuperäisväestön ja kaikkien asukkaiden oikeudet ja edut", hän lupaili uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Venäjä valtasi Krimin vuosi sitten maaliskuussa. Niemimaan uusi johtaja Sergei Aksjonov vastasi uhmakkaana, että Porošenko vastaa sanoistaan sotilastuomioistuimelle.

Putin totesi Krimin asukkaiden tehneen valintansa, jota hän toivoi kunnioitettavan.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat