Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fideszin vaalitappio on oire tyytymättömyydestä

Unkarin valtapuolueen asema on yhä vankka, mutta sen vetovoimassa on heikkenemisen merkkejä

Ulkomaat
 
Attila Kisbenedek AFP
Valtakaudellaan pääministeri Viktor Orbánin johtama Fidesz on kiristänyt otettaan mediasta ja oikeuslaitoksesta. Viime kesänä Orbán julisti, ettei hän halua Unkarin olevan liberaali demokratia.
Valtakaudellaan pääministeri Viktor Orbánin johtama Fidesz on kiristänyt otettaan mediasta ja oikeuslaitoksesta. Viime kesänä Orbán julisti, ettei hän halua Unkarin olevan liberaali demokratia. Kuva: Attila Kisbenedek AFP

Viikonlopun tappio täytevaaleissa on karvas isku Unkarin oikeistopopulistiselle Fidesz-puolueelle. Unkariin perehtyneiden tutkijoiden mukaan vaalitappio on myös oire Fideszin kannatuksen laskusta.

Se ei kuitenkaan vielä horjuta puolueen vankkaa valta-asemaa.

Pääministeri  Viktor Orbánin johtama Fidesz on hallinnut Unkaria huimalla kahden kolmasosan enemmistöllä Unkarin parlamentissa vuodesta 2010.

Sunnuntaina se kuitenkin menetti tämän enemmistön, kun puolue hävisi täytevaalit länsiunkarilaisessa Veszprémin kaupungissa. Kaupungista valittiin uusi kansanedustaja, sillä Fideszin Tibor Navracsics siirtyi EU-komissaariksi. Hänen tilalleen nousee nyt sitoutumaton ehdokas.

Fideszille suorin poliittinen seuraus on se, ettei puolue voi muuttaa enää perustuslakia yksin.

Aleksanteri-instituutin tutkijan Katalin Miklossyn mukaan tappiossa oli kyse protestista Fidesziä vastaan. Hänen mukaansa Fideszin edustajat yrittivät puuttua vaaliin lupaamalla uutta uimahallia ja muita investointeja.

Kampanjointi ei auttanut, vaan päinvastoin. Sitoutumaton ehdokas nousi haastajan asemasta ohi Fideszin ehdokkaan.

Vaikka kyseessä oli vain paikallinen vaali, on Fideszin suosiossa ollut havaittavissa pientä laskua viime kuukausina.

"Noin kymmenisen prosenttia kannatuksesta näyttää sulaneen pois", sanoo Miklossy.

Tyytymättömyyden syitä on monia. Esimerkiksi julkisuuteen tulleet epäilyt hallinnon korruptiosta ovat ärsyttäneet unkarilaisia.

"Fideszin vetovoima on heikkenemässä", kuvailee Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan dosentti Heino Nyyssönen.

Tästä huolimatta Fidesz on kuitenkin yhä Unkarin suosituin puolue. Se voitti selvin luvuin viime vuonna sekä parlamentti-, paikallis- että eurovaalit.

Unkarissa on viime kuukausina nähty nuorten protestiliikehdintää. Liikehdintä leimahti syyskuussa, kun Fidesz aikoi kiristää internetin käytön verotusta. Liikkeelle lähtivät etenkin nuoret. Orbán perääntyi lain suhteen. Mielenosoituksia on sen jälkeen ollut säännöllisesti eri aiheista, vaikkei liikehdintä ole levinnyt suuriin kansanjoukkoihin.

Miklossyn mukaan mielenosoittajat ovat halunneet erottautua myös oppositiopuolueista. Ennen Orbánia vallassa olivat kahdeksan vuotta sosialistit, joilla on yhtä korruptoitunut maine kuin Fideszillä. Yksi suurista syistä Fidezsin vankkaan asemaan onkin ollut opposition heikkous ja riitaisuus.

Nyyssönen huomauttaa, että myös oppositiopuolueet ovat pyrkineet lietsomaan protesteja. Kaikesta huolimatta tyytymättömyys kanavoituu paljon enemmän poliittiseen apatiaan.

"Muistuttaa kommunismin ajan apatiaa eli ihmiset eivät koe, että äänestämisellä olisi mitään väliä", sanoo Miklossy.

Euroopan unionissa on oltu huolissaan Orbanin yhä itsevaltaisemmaksi käyneistä otteista. Valtakaudellaan Fidesz on kiristänyt otetta muun muassa unkarilaisesta mediasta sekä oikeuslaitoksesta. Viime kesänä Orbán julisti, ettei hän halua Unkarin olevan liberaali demokratia.

Orbán on omissa puheissaan lietsonut EU-vastaista mielialaa. EU:sta on tullut hyvä syntipukki esimerkiksi Unkarin talousvaikeuksille.

Viime viikolla Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Unkarissa Orbánin kutsusta. Tapaaminen voidaan tulkita käytännössä avoimeksi kapinaksi EU:ta vastaan, kun EU:n ja Venäjän suhteet ovat aallonpohjassa Ukrainan sodan vuoksi.

Nyyssösen mukaan Unkarista pitäisi olla vähintään yhtä huolissaan kuin uutisotsikkoja hallitsevasta Kreikan tilanteesta.

"Poliittisessa mielessä Unkari on tehnyt paljon radikaalimmat johtopäätökset EU-suhteestaan kuin Kreikka."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat