Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueita yhdistää puolustuspolitiikka

Viron ensi viikonlopun parlamenttivaaleja hallitsee Venäjän-pelko

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Thor-Kristofer Sprivul, 8, kokeili kranaattikivääriä Ahjan kulttuuritalon nuorisotilassa itsenäisyyspäivän kunniaksi järjestetyssä asenäyttelyssä. Ille Rämmer (takana) piti silmällä poikaansa.
Thor-Kristofer Sprivul, 8, kokeili kranaattikivääriä Ahjan kulttuuritalon nuorisotilassa itsenäisyyspäivän kunniaksi järjestetyssä asenäyttelyssä. Ille Rämmer (takana) piti silmällä poikaansa. Kuva: Marko Mumm

Thor-Kristofer Sprivul, 8, tähtäilee 40-millimetrisellä kranaattikiväärillä.

Pyssyllä voisi ampua elävää olentoa 350 metrin etäisyydelle, mutta Sprivul tähtäilee panoksettomalla aseella parin metrin päähän nuorisotilan seinää. Puutarhuri Ille Rämmer on tuonut poikansa kaakkoisvirolaisen Ahjan kulttuuritalolle asenäyttelyyn ennen Viron tasavallan 97:nnen itsenäisyysjuhlan alkua.

Lapset saavat pidellä kahdeksaa Viron armeijan käyttämää käsiasetta. Kaksi maastopukuista suojeluskuntalaista valvoo, etteivät lapset tähtäile toisiaan.

Juhlan pääesiintyjä on tunnettu kenraali evp. Ants Laaneots, Viroa johtavan reformipuolueen pääehdokas Tarton kaupungissa ensi sunnuntain parlamenttivaaleissa. Puolue kilpailee ykköspaikasta keskustan kanssa.

Viro valmistautuu vaaleihin ja viettää tänään tiistaina itsenäisyyspäiväänsä tavallista sotilaallisemmassa tunnelmassa. Syynä on Ukrainan sota.

Kaksi edellistä puolustusvoimien komentajaa, Laaneots ja kenraali evp. Johannes Kert, kiertävät Viroa reformipuolueen ehdokkaina.

Reformin sisäpoliittinen päävihollinen, venäläismieliseksi leimattu keskusta, on saanut ehdokkaakseen entisen tiedustelu-upseerin Rene Toomsen.

Laaneotsin puheenvuoro on lasten lauluesitysten jälkeen.

"Kulunut vuosi on ollut yksi synkimpiä sitten Neuvostoliiton hajoamisen", Laaneots aloittaa.

Juhlayleisö katsoo totisena Laaneotsin kaaviota. Siitä näkyy, miten Naton liittolaisvaltioiden miesvahvuus ja reagointinopeus ovat romahtaneet kahdessa vuosikymmenessä.

Hyvää itsenäisyyspäivää. Älkää unohtako kehittää suojeluskuntaa.

Baltian maat näyttävät niemekkeeltä, jota yhdistää lähimpään Nato-liittolaiseen Puolaan vain 70 kilometriä leveä maakaistale Kaliningradin ja Valko-Venäjän välissä.

Laaneotsin perusteellisen esitelmän johtopäätös kuuluu: Viro tarvitsee vahvan itsenäisen puolustuskyvyn ja pysyvästi sijoitettuja Nato-joukkoja ja -aseita.

Puolustuspolitiikka yhdistää puolueita

Ukrainan sota on tehnyt Viron puolueista poikkeuksellisen yksimielisiä puolustuspolitiikassa. Yksimielisyys vallitsee ainakin näistä asioista:

1. Puolustuskulut pysyvät vähintään 2 prosentissa bruttokansantuotteesta.

2. Asevelvollisuusarmeija yhdistettynä ammattilaisarmeijaan ja vapaaehtoiseen suojeluskuntaan on Viron puolustuksen perusta.

3. Nato-liittolaisten pysyvät joukot ja asevarastot ovat tervetulleita.

Useimmat puolueet haluavat myös lisätä sotilasopetusta kouluissa. Johtava reformipuolue muuttaisi sen asteittain pakolliseksi oppiaineeksi.

Samaa linjaa edustavat kaikki kolme tunnettua sotilasehdokasta kilpailevissa puolueissa. Väittelyä ei synny ulkomaisten joukkojen läsnäolon tarpeellisuudesta tai sotilaskulujen määrästä.

Itsenäisyyspäivän paraatissa rajakaupunki Narvassa nähdään tänään tiistaina Viron armeijan rinnalla Hollannin CV-90-rynnäkköpanssarivaunut ja Yhdysvaltojen panssaroidut miehistönkuljetusajoneuvot Strykerit. Espanjan hävittäjien ylilento näkyy varmasti myös joen toiselle rannalle Venäjän Ivangorodiin.

Ahjan kulttuuritalolta on Venäjälle linnuntietä parikymmentä kilometriä. Ahja oli mukana hankkeessa, jossa virolaisille kunnille ja Pihkovaan Venäjälle olisi hankittu aurinkoenergialla toimiva katuvaloverkosto. Nyt hanke odottaa Ukrainan sodan loppumista, ja mielialat ovat muuttuneet sotilaallisiksi.

"Hyvää itsenäisyyspäivää. Älkää unohtako kehittää suojeluskuntaa", Laaneots toivottaa esitelmänsä päätteeksi.

Esiintymisvuorossa on kansantanssiryhmä Hopeasolki.

Mansikkatilallinen Kai Madisson seuraa ehdokasta salista ja alkaa pommittaa kysymyksillä.

Mihin naiset ja lapset menevät hyökkäyksen aikana? Jos hyökkäys tapahtuu perjantaina ja kaikki ovat menneet viikonlopun viettoon Natossa, kuinka kauan Venäjällä kestää edetä Tarttoon ja Saarenmaalle? Meillä on kymmeniätuhansia kansalaisuudettomia, miksi emme anna heille kansalaisuutta?

Lopulta Laaneots väsyy ja iskee takaisin: "Oletteko virolainen vai venäläinen?"

Marko Mumm
Kenraali Ants Laaneots tapasi äänestäjiä Viron itsenäisyysjuhlassa Ahjan kulttuuritalolla perjantaina. Paikallinen kansantanssiryhmä Hõbesõlg ja kuoro Rukkirääk kuuntelivat totisina Laaneotsin puhetta Venäjän sotilasdoktriinista.
Kenraali Ants Laaneots tapasi äänestäjiä Viron itsenäisyysjuhlassa Ahjan kulttuuritalolla perjantaina. Paikallinen kansantanssiryhmä Hõbesõlg ja kuoro Rukkirääk kuuntelivat totisina Laaneotsin puhetta Venäjän sotilasdoktriinista.

Maalaisrouva Madisson ei kuitenkaan ole yksin huolineen. Viime viikolla liuta Britannian korkea-arvoisia sotilaita varoitti Viroa Venäjän uhasta.

Suomessakin yksi syy empiä Nato-jäsenyyttä on epäily, että suomalaiset voisivat joutua puolustamaan Baltian maita konfliktissa Venäjää vastaan.

"En usko, että Suomesta tuotaisiin tänne ketään. Suomella on 1 300 kilometriä omaa rajaa puolustettavana", Laaneots sanoo HS:lle. Pikemmin Viron puolustuksessa tarvittaisiin Suomen ja Ruotsin satamia ja lentokenttiä, hän jatkaa. "Suomi ja Ruotsi olisivat äärimmäisen tervetulleita Natoon."

Suojeluskuntalaiset ovat Laaneotsin esitelmän aikana keränneet käsiaseet pois nuorisotiloista. Puutarhuri Rämmer kasvattaa kranaattikivääriä tutkinutta poikaansa toiveikkain mielin.

"Toivottavasti puheet ovat vain pelottelua, eivätkä johda mihinkään."

Marko Mumm
"Mitä naiset ja lapset tekevät sodan aikana? Missä on suunnitelma?" mansikkatilallinen Kai Madisson kysyi reformipuolueen ehdokkaalta kenraali Ants Laaneotsilta.
"Mitä naiset ja lapset tekevät sodan aikana? Missä on suunnitelma?" mansikkatilallinen Kai Madisson kysyi reformipuolueen ehdokkaalta kenraali Ants Laaneotsilta.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat