Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan juutalaiset ja muslimit sanasodassa

Juutalaisjohtaja: Nuoret muslimit ovat juutalaisiin kohdistuvan väkivallan takana

Ulkomaat
 

Ranskan juutalaisyhteisö ja muslimiyhteisö ovat ajautuneet kitkerään väittelyyn muslimien osallisuudesta juutalaisvastaisiin hyökkäyksiin. Sanasota alkoi maanantaina, kun Ranskan juutalaisyhteisön johtajiin kuuluva Roger Cukierman sanoi haastattelussa, että "nykyään kaikki juutalaisvastainen väkivalta on nuorten muslimien tekemää".

Väittelyä kuumensi se, että Cukierman antoi samassa Europe1-radion haastattelussa puhtaat paperit Ranskan muukalaisvastaista ja oikeistopopulistista Kansallista rintamaa (FN) johtavalle Marine Le Penille.

"Juutalaisyhteisössä olemme kaikki tietoisia siitä, että Marine Le Penin, joka on henkilönä moitteeton, taustalla on ihmisiä, jotka kiistävät holokaustin", sanoi Cukierman.

Hän kuitenkin totesi, ettei itse äänestäisi Kansallista rintamaa.

"Mutta se on puolue, joka ei tänä päivänä syyllisty väkivaltaisuuksiin."

Cukiermanin kommentit tuomittiin laajalti. Vaikka Le Pen on siistinyt puolueestaan pahimmat juutalaisvastaiset änkyrät, hän ei ole irtisanoutunut isänsä, FN:n perustajan Jean-Marie Le Penin juutalaisvastaisista kommenteista, moni huomautti.

Osa ranskalaisviestimistä katsoi Cukiermanin lausuntojen samalla päättäneen Pariisin terrori-iskuista alkaneet eri uskonyhteisöjen korostetut pyrkimykset vaalia ryhmien välistä sopua.

Tammikuussa ranskalaiset ääri-islamistit tappoivat 17 ihmistä, joista neljä oli juutalaisia.

Vaikka Cukierman haastattelussa totesi, että väkivaltaan syyllistyy vain pieni vähemmistö muslimeista ja että sen "ensimmäiset uhrit ovat muslimit itse", vahinko oli jo tapahtunut.

Kommenteista raivostunut Pariisin suuren moskeijan rehtori Dalil Boubakeur perui osallistumisensa maanantai-iltana järjestetyille juutalaisyhteisön vuotuisille illallisille. Niille osallistuu perinteisesti eri uskonryhmien lisäksi Ranskan ylintä johtoa, tänä vuonna presidentti François Hollande ja pääministeri Manuel Valls.

"Kuinka kauan muslimeja verotetaan kaikista synneistä? Jo riittää!" Boubakeur sanoi Le Monden mukaan.

Myös Ranskan muslimineuvosto tuomitsi lausunnot.

Illallisilla Hollande muistutti, että juutalaisia vastaan ovat iskeneet myös "paljasjalkaiset ranskalaiset".

Cukierman yritti itsekin paikata tilannetta. "Juutalaiset ja muslimit ovat samassa veneessä, ja toivon, että yhteys palautetaan pian", hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat