Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehti: Ukrainan pilkkomisesta salainen suunnitelma

Novaja Gazetan mukaan suunnitelma luovutettiin Vladimir Putinin hallinnolle tasan vuosi sitten

Ulkomaat
 

Ukrainan hajottamista suunniteltiin Venäjällä jo ennen vallanvaihtoa Ukrainassa, kertovat sanomalehti Novaja Gazetan tiistaina internetsivuillaan julkaisemat asiakirjat.

Niissä kuvataan askel askeleelta, kuinka Venäjän pitää muokata mielipideilmastoa Itä-Ukrainassa. Lopulta itäisten alueiden – ensi sijassa Krimin ja Harkovan alueen – tulee liittyä virallisesti osaksi Venäjää.

"Suunnitelmassa on hyvin paljon samaa, mitä oikeasti tuli tapahtumaan", Novaja Gazetan varapäätoimittaja Andrei Lipski sanoi puhelimitse tiistai-iltana.

Lipski korostaa, että lehti ei väitä, että Venäjä toimi Ukrainassa juuri tämä asiakirja ohjenuoranaan.

"Varmaankin useilla eri tahoilla on ollut rinnakkaisia hankkeita. Julkaisemamme dokumentit kertovat ajattelutavasta, jota vietiin presidentinhallintoon", Lipski jatkaa.

Lehden mukaan paperit luovutettiin presidentti Vladimir Putinin hallinnolle 4.–12. helmikuuta 2014. Dokumenttien mukaan Venäjän tulee puuttua peliin Itä-Ukrainassa, sillä Ukrainan presidentti Viktor Janukovytš voi joutua lähtemään paikaltaan milloin hyvänsä.

Janukovytš pakeni Kiovasta yöllä 21. helmikuuta 2014.

"En voi kertoa, miten saimme asiakirjat haltuumme. Olemme tarkistaneet niiden aitouden. Emme julkaise valheellisia väitteitä, koska suojelemme mainettamme" Lipski totesi.

Lehden mukaan suunnitelman takana on suurliikemies Konstantin Malofejev. Hän on venäläinen suurliikemies, jonka omistuksiin kuuluu muun muassa osuus teleyhtiö Rostelekomista. Hänet tunnetaan avokätisenä ortodoksikirkon rahoittajana ja arvoiltaan konservatiivisena ja kansallismielisenä.

Malofejev on ollut EU:n pakotelistalla viime heinäkuusta lähtien läheisten kapinallisyhteyksiensä takia.

Novaja Gazetan mukaan Malofejevilla on ollut tärkeä apurinrooli, kun Venäjä on virallisten lausuntojensa mukaan pysytellyt ulkona Ukrainan sodasta. Esimerkiksi Donetskin "kansantasavallan" entinen pääministeri Aleksandr Borodai ja entinen puolustusministeri Igor Girkin tekivät lehden mukaan Malofejeville töitä.

Malofejev kiistää olevansa kytköksissä asiakirjoihin ja on uhannut viedä lehden oikeuteen.

Perusteeksi uusille alueliitoksille mainitaan energian kuljetusreittien turvaaminen. Paperien mukaan Venäjä voisi menettää "välillisenkin" kontrolliin Ukrainan halki Keski- ja Etelä-Eurooppaan johtavista kaasuputkista, mikä merkitsisi valtavia tappioita kaasuyhtiö Gazpromille ja Venäjän taloudelle. Lisäksi Venäjä menettäisi Ukrainan energian kuluttajamarkkinana.

Asiakirjassa ehdotetaan, että Venäjän tulee pelata Ukrainan eri alueiden pyrkimyksillä irrottautua keskusvallasta ja "tavalla tai toisella tehdä aloite maan itäosien liittämisestä Venäjään".

Itäisillä alueilla puolestaan pitää järjestää tempauksia, joilla haetaan moraalista oikeutusta alueiden Venäjään liittymiselle. Niissä tulee Ukrainan muuttamista liittovaltioksi ja kansanäänestystä alueiden itsemääräämisoikeudesta ja liittymisestä Venäjään.

Dokumentissa keskitytään erityisesti Krimin ja Harkovan alueisiin, vaikka todellisuudessa painopiste siirtyi pian Krimin jälkeen Donetskin ja Luhanskin alueille. Siinä kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että alueliitokset vaikuttaisivat mahdollisimman lainmukaisilta.

"Alkuun Harkovassa olikin vahvoja Venäjän-mielisiä järjestöjä ja mielenosoituksia, mutta sitten kävi ilmi, että väestö ei ole niin halukkaasti lähdössä tähän mukaan", Lipski muistuttaa.

Asiakirjojen luomasta kuvasta kertoo se, että Maidanin mielenosoittajat kuvataan siinä lähinnä jalkapallohuligaaneiksi ja rikollisiksi, minkä lisäksi suurinta osaa Maidanin mielenosoittajista kontrolloivat sen mukaan Puolan ja Britannian tiedustelupalvelut.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat