Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis sieppasi ainakin 90 kristittyä Syyriassa

Terroristijärjestön kerrotaan polttaneen kirkkoja kristittyjä kyliä vallatessaan

Ulkomaat
 
AFP
Isisin taistelijoita Raqqan kaupungissa Syyriassa viime kesänä.
Isisin taistelijoita Raqqan kaupungissa Syyriassa viime kesänä. Kuva: AFP

Terroristijärjestö Isisin kerrottiin siepanneen kymmeniä kristittyjä maanantaina Koillis-Syyriassa.

Vangitsemiset tapahtuivat, kun Isis valtasi kristittyjä kyliä varhain aamulla, kertoi uutistoimisto Reuters. Siepatut kuuluvat vanhaan kristittyyn assyrialaisten vähemmistöön.

Vangiksi joutuneiden lukumäärästä ei ollut varmuutta. Syyrian taistelutilannetta seuraavan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan vankina olisi 90 ihmistä.

Assyrialaisia Euroopassa edustavan järjestön European Syriac Unionin (ESU) mukaan Isisin vankina voi olla enemmänkin ihmisiä. Järjestön edustaja Rima Tüzün kertoi kuulleensa paikallisilta, että vangittujen joukossa on miehiä, naisia ja lapsia.

"He tuhosivat ja polttivat kirkkoja. Kaikki, jotka vastustivat Isisiä, tapettiin. Olen nähnyt kuvia vanhoista miehistä, jotka oli tapettu", Tüzün kertoi HS:lle puhelimitse Brysselistä.

Tüzünin mukaan tietoa yritetään nyt kerätä hyökkäystä paenneilta. Hasakan kaupunkiin oli saapunut ESU:n tietojen mukaan ainakin 150 perhettä.

"Heille yritetään antaa nyt ruokaa ja suojaa", kertoo Tüzün.

Tiistaina oli epäselvää, mitä Isis aikoo tehdä vangeilleen. Libyassa toimiva Isisin haara julkaisi viime viikolla videon, jolla se tappoi 21 egyptiläistä koptikristittyä.

Tüzünin mukaan Isis olisi tarjonnut vankienvaihtoa.

Paikallisten kristittyjen joukot sekä aseellinen kurdijärjestö YPG ovat saaneet Isisin taistelijoita vangiksi aiemmista taisteluista. "Emme tiedä, haluavatko he vaihtaa vankeja tosissaan."

Uutistoimisto AP:n haastattelema Libanoniin paennut assyrialaisnainen kertoi, ettei hän ole saanut yhteyttä perheeseensä alueella.

"Yhteydet ovat poikki, matkapuhelimet suljettuina", hän kertoi AP:lle. "Onko heidät tapettu? Ovatko he elossa? Etsimme mitä tahansa uutisia."

ESU:n mukaan Isis valtasi ainakin Tal Shamiranin, Tal Tawilin ja Tal Hourmizin kylät.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan suurin osa vangeista vietiin Tal Shamiramin kylästä.

Kurdijoukot ja Isis ovat taistelleet kuukausien ajan Hasakan maakunnassa, jossa Isisin hyökkäys tapahtui. Maakunta on tärkeä, sillä se sijaitsee sekä Turkin että Irakin rajalla.

Paikalliset assyrialaiset joukot ovat taistelleet Isisiä vastaan yhdessä kurdien kanssa. "Isis on yrittänyt hyökätä alueelle monta kertaa viime kuukausina", sanoo Tüzün.

Reutersin haastattelemien sotilasasiantuntijoiden mukaan Isis saattaa pyrkiä avaamaan nyt uutta rintamaa, sillä se epäonnistui valtaamaan kurdikaupunki Kobanin. Hyökkäyksen kohteeksi joutuneet kristityt kylät sijaitsevat Khaburjoen rannalla.

Syyrian väestöstä noin kymmenen prosenttia on kristittyjä. Heistä noin 40 000 on assyrialaisia. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan monet assyrialaiset ovat paenneet Syyriasta sodan sekä Isisin vainon vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat