Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riita siirtolaisista uhkaa sulkea ministeriön USA:ssa

Yli 200 000 työntekijää joutuisi tekemään töitä ilman palkkaa

Ulkomaat
 
Alex Wong Getty Images
Sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Jeh Johnson vetosi maanantaina Washingtonissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kongressiin, jotta se hyväksyisi ministeriön tarvitsemat määrärahat.
Sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Jeh Johnson vetosi maanantaina Washingtonissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kongressiin, jotta se hyväksyisi ministeriön tarvitsemat määrärahat. Kuva: Alex Wong Getty Images

Yhdysvaltojen kongressissa vellova riita paperittomien siirtolaisten laillistamisesta uhkaa sulkea osaksi Yhdysvaltojen sisäisen turvallisuuden ministeriön toiminnot.

Senaatti ei saanut maanantaina neljännelläkään yrittämällä hyväksyttyä ministeriön uutta 39,7 miljardin dollarin rahoitusta. Jos rahoitusta koskevaa lakialoitetta ei hyväksytä lähipäivinä, ministeriön 240 000 työntekijästä 204 000 joutuu olemaan töissä ilman palkkaa. Lisäksi 30 000 lomautettaisiin. Palkanmaksu keskeytyisi puoliltaöin perjantaina.

Presidentti Barack Obama varoitti maanantaina, että Yhdysvaltojen turvallisuuden kannalta elintärkeän ministeriön sulkeminen merkitsisi palkan keskeytystä raja-vartijoilta sekä satamien ja lentokenttien turvallisuustyöntekijöiltä.

"Sillä on suora vaikutus talouteesi, ja sillä on suora vaikutus Amerikan kansalliseen turvallisuuteen, koska he tekevät kovasti työtä varmistaakseen turvallisuutemme", Obama sanoi maanantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Käytännössä "välttämättömimmät" työntekijät ilmoittautuisivat töihin, mutta palkkaa he eivät saisi.

Riitely koskee Obaman viime marraskuussa tekemää esitystä, joka suojaisi noin 4,4 miljoonaa laitonta siirtolaista karkotukselta ja antaisi heille työlupia. Määräys koskee pääasiassa laittomia siirtolaisia, joiden lapset ovat Yhdysvaltojen kansalaisia tai laillisia asukkaita.

Kongressissa enemmistössä olevat republikaanit ovat sisällyttäneet sisäisen turvallisuuden ministeriön rahoitusesitykseen ehdon, joka estäisi siirtolaisten laillistamisen ja voisi johtaa heidän karkottamiseensa. Jos rahoitusta koskeva lakialoite hyväksytään sellaisenaan, Obama on uhannut käyttää veto-oikeuttaan ja kaataa sen.

Alempi kamari eli edustajainhuone hyväksyi rahoituksen jo tammikuun puolivälissä, mutta paketin eteneminen on kaatunut senaatissa demokraattien vastustukseen.

Demokraatit eivät suostu hyväksymään lakialoitetta, koska republikaanien siihen lisäämät ehdot kaataisivat Obaman aikeet laillistaa miljoonia siirtolaisia.

Maanantaina demokraatit vaativatkin "puhdistamaan" lakiehdotuksen siirtolaisia koskevista rajoituksista, uutistoimisto Reuters kertoi.

Vaikka demokraatit ovat senaatissa vähemmistönä, he pystyvät jarruttamaan lakien läpivientiä niin sanotulla filibuster-säännöllä. Se tarkoittaa käytännössä, että satapaikkaisessa senaatissa lakien läpivientiin tarvitaan ehdottoman enemmistön sijaan vähintään 60 ääntä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat