Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Boko Haramin konfliktin leviäminen voi johtaa kaaokseen – iskuja jo neljän maan alueella

Islamilaista kalifaattia tavoittelevan jihadistijärjestön vastaisen konfliktin leviäminen saattaa johtaa laajaan kaaokseen

Ulkomaat
 
Sami Sillanpää
Sami Sillanpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.
AFP
Kuvatoimisto AFP:n välittämässä kuvakaappauksessa Boko Haramin johtaja Abubakar Shekau (kesk.) esiintyy tammikuussa internetissä julkaistulla videolla.
Kuvatoimisto AFP:n välittämässä kuvakaappauksessa Boko Haramin johtaja Abubakar Shekau (kesk.) esiintyy tammikuussa internetissä julkaistulla videolla. Kuva: AFP

Muutos on tapahtunut muutaman viime viikon kuluessa.

Islamilaista kalifaattia tavoitteleva Boko Haram on laajentanut aseellisia hyökkäyksiään alkuperäiseltä alueeltaan Koillis-Nigeriasta. Se on hyökännyt rajojen ylitse entistä useammin Kameruniin ja parin viime viikon aikana myös Nigeriin ja Tšadiin.

Naapurimaiden asevoimat ovat käyneet vastaiskuun ennennäkemättömällä tavalla.

Kuusi vuotta sitten alkanut kamppailu Boko Haramia vastaan on nyt laajempi kuin koskaan aiemmin.

HS analysoi neljää seurausta, jota konfliktin laajenemisella voi olla.

1. Nigeria repeää

Nigeria on noin 170 miljoonalla asukkaallaan Afrikan runsasväkisin maa. Se on myös maanosan suurin talous. Investointien ja talouskasvun ajama lupaava kehitys on nyt vaakalaudalla.

Nigerian vaalikomissio lykkäsi helmikuuksi aiotut vaalit Boko Haramin uhan takia. Vaalit on määrä pitää maaliskuun 28. päivä, mutta demokratia kärsi jo kolauksen.

Nigeriaa jakaa vanhastaan juopa etelän kristittyjen ja pohjoisen muslimien välillä. Boko Haramin väkivalta ja sitä seurannut syyttely on kärjistänyt sitä.

Nigeria on nyt jakaantuneempi kuin kertaakaan vuosien 1967–70 sisällissodan jälkeen, arvioi International Crisis Groupin tutkija Nnamdi Obasi äskettäin analyysissään.

Monia sotilashallitsijoita nähnyt Nigeria palasi demokraattisiin vaaleihin vuonna 1999.

Nyt huolenaiheena on jälleen asevoimien kasvava vaikutusvalta politiikassa. Turvallisuuselimien hermostumisesta kertoo myös se, että Nigeria on evännyt viisumin kymmeniltä ulkomaisilta journalisteilta.

2. Konflikti kansainvälistyy

Boko Haramin hyökkäykset rajan yli ovat nyt ajaneet etenkin Kamerunin ja Tšadin asevoimat sotimaan Boko Haramia vastaan.

"Se oli ajan kysymys. Sisäiset ongelmat harvoin pysyvät sisäisinä", sanoo tutkija Anneli Botha Institute for Security Studies -laitoksesta.

Botha huomauttaa, että Boko Haramin toiminta-alueella etnisten ryhmien asuinalueet eivät noudata valtion rajoja. Rajat ovat perua Euroopan maiden siirtomaavallasta. "Ihmiset liikkuvat rajojen ylitse helposti."

Armeijaa ja poliiseja rajat kuitenkin rajoittavat. Tosin Tšadin armeija on jo tunkeutunut Nigerian puolelle jahdatessaan Boko Haramin jäseniä.

Uusi Afrikan unionin suunnitelma kokoaa parhaillaan 8 700 sotilaan ja poliisin monikansallista iskujoukkoa.

Boko Haram pystyy kuitenkin nopeasti muuttamaan taktiikkaa. Se on pyrkinyt kontrolloimaan valtaamiaan kyliä ja kaupunkeja, mutta uhattuna sen jäsenet voivat vetäytyä, sulautua väestöön ja tehdä terrori-iskuja piiloistaan. "Armeija ei kykene taistelemaan sellaista vastaan", sanoo Botha.

3. Islamistialue leviää Nigeriasta Lähi-itään

Kartalta katsoen uhkakuva on ikävä: Lähi-idästä, itäiseen ja pohjoiseen Afrikkaan ja aina pitkälle Nigeriaan ulottuu alue, jolla ääri-islamistiset ryhmät ovat vahvistumassa. Syyriassa on Isis, Pohjois-Afrikassa al-Qaidaan liittyviä ryhmiä, Somaliassa ja Keniassa al-Shabaab.

"Olisi liioiteltua pitää näitä yhtenä yhtenäisenä ryhmänä, vaikka niillä on samantapaisia ajatuksia", Botha sanoo.

Boko Haram alkoi nimensä mukaisesti aluksi vastustaa länsimaista koulutusta Nigeriassa. Sen tavoitteet ovat kuitenkin muuttuneet niin, että johtaja Abubakar Shekau on julistanut islamilaisen kalifaatin.

Bothan mukaan yhteistyö Pohjois-Afrikan al-Qaidan kanssa muutti ja vahvisti Boko Haramia.

"Koulutusleireiltä Malista ja Nigeristä palasi ihmisiä uusien ideoiden ja resurssien kanssa."

Eri islamistiryhmillä on Bothan mukaan oma rahoituksensa ja omat paikalliset syynsä kapinaan. Yhden ryhmän menestys voi kuitenkin auttaa muita.

4. Siviilien kärsimys kasvaa

Boko Haramin pommi-iskuissa ja muissa verilöylyissä sekä Nigerian asevoimien iskuissa on kuollut noin 13 000 ihmistä vuodesta 2009 lähtien. Uhreista yli puolet on tullut viime vuoden aikana.

Yli miljoonan ihmisen arvioidaan paenneen Nigerian koillisosista. Heistä ainakin 170 000 ihmistä on paennut naapurimaihin, arvioi YK:n pakolaisjärjestö UNCHR.

Pakolaiset ovat syrjäisillä alueilla, joilla muutenkin kärsitään puutteesta.

Boko Haramin pyrkimys on levittää kauhua ja sekasortoa.

Monissa verilöylyissä, kuten Bagan kaupungissa viime kuussa, iso osa uhreista oli naisia ja lapsia.

Järjestö on polttanut kyliä ja siepannut satoja ihmisiä. Se on myös pakottanut tyttöjä seksiorjiksi ja viime aikoina myös itsemurhapommittajiksi.

Sotilasoperaatioiden painopiste pitäisi muuttaa siviilien suojeluun, arvioi ICG:n tutkija Obasi. Hänen mukaansa Nigeria tarvitsee ulkomaista apua, mutta länsimainen sotilasjoukko muslimienemmistöisellä alueella "ei ole vaihtoehto".

Sami Sillanpää HS
Johannesburg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat