Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainalle tulee apua Britanniasta

Britannia lähettää sotilasasiantuntijoita avustamaan Ukrainan armeijan koulutuksessa

Ulkomaat
 
Anatolii Stepanov AFP
Kohti taistelujen etulinjaa Artemivskin lähistöllä viime sunnuntaina liikkuneen Ukrainan armeijan sotilas piteli kädessään kirvestä.
Kohti taistelujen etulinjaa Artemivskin lähistöllä viime sunnuntaina liikkuneen Ukrainan armeijan sotilas piteli kädessään kirvestä. Kuva: Anatolii Stepanov AFP

Britannia lähettää Ukrainaan sotilaita avustamaan Ukrainan armeijan koulutuksessa, maan pääministeri David Cameron kertoi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan. Cameron varoitti Venäjän yrittävän horjuttaa muita maita, ellei sen toimia Ukrainassa pysäytetä.

Enintään 75 neuvonantajan on määrä lähteä Ukrainaan lähiviikkoina ja avustaa muun muassa koulutuksessa, tiedustelussa, logistiikassa ja lääkehuollossa. Brittisotilaat eivät osallistu taisteluihin, mutta aseiden toimittaminen Ukrainaan tulevaisuudessa ei ole poissuljettua.

"Ellemme vastaa Venäjän toimiin, seuraukset ovat vahingollisia meille kaikille, koska tulette näkemään lisää valtioiden horjuttamista. Seuraavaksi vuorossa on Moldova tai joku Baltian maista", Cameron sanoi.

Neuvonantajien lähettäminen Ukrainaan on symbolisesti merkittävä päätös, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius Pasternak. Se saattaa madaltaa muiden maiden kynnystä tukea Ukrainaa.

"Britannialla on isona maana painoarvoa", hän sanoo. "On mahdollista, että parin kuukauden päästä sinne jo lähetetään aseita. Koulutus helpottaa niiden käyttöönottoa."

Venäjän kannalta Britannian päätös tukee Venäjän väitteitä siitä, että Nato olisi osallistunut taisteluihin Itä-Ukrainassa.

"Olen varma, että tätä tullaan hyödyntämään Venäjällä propagandamielessä", hän sanoo.

Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan ulkoministerit vaativat tiistaina välitöntä tulitaukoa Itä-Ukrainaan. Ministerit kokoontuivat Pariisissa pelastaakseen Minskissä kaksi viikkoa sitten neuvotellun tulitaukosopimuksen.

Ukrainan armeija syyttää Venäjän tukemia kapinallisia tulitauon rikkomisesta. Kapinalliset valtasivat viime viikolla saarretun Debaltseven kaupungin ja ovat armeijan mukaan jatkaneet hyökkäyksiään myös sen jälkeen. Debaltseven valtauksen jälkeen tilanne Itä-Ukrainassa on rauhoittunut, mutta monin paikoin taistelut jatkuvat yhä.

Ukraina pelkää kapinallisten pyrkivän seuraavaksi valtaamaan Mariupolin kaupungin.

"Vaadimme kaikkien Minskin sopimusten kohtien noudattamista, alkaen täydellisellä tulitauolla ja raskaiden aseiden vetämisellä rintamalta", Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi kolmen tunnin neuvottelujen päätteeksi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Osapuolten oli määrä siirtää raskaat aseet rintamalta jo viikko sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat