Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama-raivo ajoi oikeiston umpikujaan

Ulkomaat
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Nyrkkeilyottelussa saattaa joskus käydä niin, että jos yrittää iskeä vastustajaa ihan hirmuisella heilautuslyönnillä, lentää itse kanveesiin oman lyöntinsä voimasta. Juuri niin näyttää olevan nyt käymässä Yhdysvaltain republikaaneille.

Hyvälläkään mielikuvituksella on nimittäin vaikea keksiä typerämpää temppua kuin uhata katkaista rahoitus Yhdysvaltain sisäisestä turvallisuudesta vastaavalta ministeriöltä.

Republikaanit saivat roppakaupalla kuraa suljettuaan liittovaltion rahahanan syksyllä 2013. Puoluejohto tietää, että jos republikaanit haluavat voittaa vuoden 2016 presidentinvaalit, uusiin törmäilyihin ei ole varaa.

Voitettuaan marraskuun kongressivaalit republikaanit lupasivatkin näyttää, että he osaavat hallita, eivätkä vain riidellä. Puolueen oikeistosiipi tuntuu kuitenkin vihaavan presidentti Barack Obamaa niin kiihkeästi, että se sumentaa heidän harkintakykynsä.

Republikaanit yrittävät painostaa presidenttiä perumaanmääräyksensä 4,4, miljoonan maahanmuuttajan armahduksesta. Demokraatit ovat katselleet myhäillen operaatiota, jossa republikaanit ovat käytännössä uhanneet ampua itseään jalkaan, elleivät saa, mitä tahtovat.

CNN:n viime viikolla julkaiseman kyselyn mukaan 53 prosenttia amerikkalaisista syyttää uusimmasta yhteenotosta republikaaneja ja vain 30 prosenttia presidentti Obamaa.

Sisäisen turvallisuuden ministeriö perustettiin vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen vastaamaan Yhdysvaltain turvallisuudesta. Sille kuuluu esimerkiksi maan rajojen ja rannikoiden vartiointi. Ministeriötä ei voi panna kiinni, mutta ei sen työntekijöitä voi kovin pitkään pakottaa palkatta töihinkään. Siksi riitaan löytyy todennäköisesti jonkinlainen väliaikainen ratkaisu.

Uudet riidat odottavat kuitenkin jo ovella, sillä Obama on ilmoittanut puolustavansa omaa linjaansa tarvittaessa presidentin määräyksillä ja veto-oikeudella.

Presidentti tietää saavansa uhmakkuudellaan oikeistorepublikaanit silmittömän raivon valtaan, mikä voi hyvinkin ajaa puolueen uusiin typeryyksiin. Se taas romuttaisi puoluejohdon suunnitelman esitellä amerikkalaisille uusi, aikaisempaa vastuullisempi republikaanipuolue.

Riitapukarit tähtäävät jo vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Republikaanit aikovat valloittaa Valkoisen talon, kun taas Obama haluaa sinne demokraatin, joka turvaisi hänen uudistustensa tulevaisuuden. Ensimmäinen erä on menossa Obamalle.

Saska Saarikoski HS saska.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat