Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itä-Ukrainan hutera tulitauko alkoi pitää

Yhdysvallat painosti Venäjää uhkaamalla laajentaa pakotteita, jos Itä-Ukrainan kapinalliset eivät vetäydy

Ulkomaat
 
Baz ratner reuters
Venäjän lippua heiluttaneet kapinalliset liikkuivat Vuhlehirskissä Donetskin alueella keskiviikkona.
Venäjän lippua heiluttaneet kapinalliset liikkuivat Vuhlehirskissä Donetskin alueella keskiviikkona. Kuva: Baz ratner reuters

Yhdysvallat painosti keskiviikkona Venäjää uhkaamalla laajentaa pakotteita. Itä-Ukrainan tulitauko näytti keskiviikkona pitävän ensimmäistä kertaa, mutta Yhdysvallat arvioi edistyksen olevan pientä.

"Tähän mennessä Venäjä tai sitä tukevat joukot eivät ole läheskään täyttäneet sitoumuksiaan", Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tulitauon piti alkaa jo kymmenen päivää sitten.

Uutistoimisto Reutersin omatoimisesti työskennelleet toimittajat raportoivat nähneensä, kuinka kapinallisten hallitsemilla alueilla vedettiin rintamalta raskasta aseistusta.

Toimittajat näkivät 24 telatykin kolonnan liikkuvan rintamalta Makiivkan kaupungin läpi. Pohjoisempana Jenakivejen lähellä toimittajat raportoivat viidestä muusta telatykistä.

Kapinalliset ilmoittivat myöhään tiistai-iltana vetäneensä rintamalta sata tykistön asetta.

Ukrainan armeijan mukaan oli liian aikaista ryhtyä vetämään sen omaa raskasta aseistusta rintamalinjalta.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ei keskiviikkoon mennessä ollut vahvistanut kapinallisten ilmoitusta. Etyjin mukaan osapuolet eivät olleet antaneet tarkkoja tietoja vetäytymisen yksityiskohdista. Esimerkiksi tietoa aseiden nykyisestä määrästä tai sijainnista, siirtoreiteistä ja lopullisista sijoituspaikoista ei ollut toimitettu.

Samaan aikaan Venäjän presidentti Vladimir Putin uhkasi katkaista kaasutoimitukset Ukrainaan, mikäli Venäjä ei saisi maksua kaasusta. Tämä tyrehdyttäisi kaasuntulon lopulta myös Euroopan unionin alueelle.

Ukrainan talous on suurissa vaikeuksissa, ja maan valuutan hryvnian arvo on pudonnut nopeasti. Ukrainan keskuspankki joutui keskiviikkona keskeyttämään valuuttakaupan.

Putin kommentoi myös Ukrainan aikeita lopettaa kaasuntoimitukset kapinallisten hallitsemille alueille.

"Ei riitä, että Donetskissa ja Luhanskissa on nälkä, että Etyj on todennut siellä vallitsevan humanitaarisen katastrofin. Mutta katkaista vielä kaasutoimitukset. Miksi sitä voi kutsua? Tämä haiskahtaa jo kansanmurhalta", Putin sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Ukrainan armeijan mukaan viimeisen vuorokauden aikana yhteenotoissa ei kuollut yhtään sotilasta ja yksi haavoittui, mikä oli vähemmän kuin viikkoihin.

"Vuorokauden aikana joukkojamme ammuttiin 17 kertaa", Ukrainan sotaoperaation tiedottaja Andrei Lysenko sanoi ukrainalaisen uutistoimisto Ukrinformin mukaan.

Minskissä kaksi viikkoa sitten sovittu tulitaukosopimus ei ole pitänyt, ja kapinalliset valtasivat Debaltseven kaupungin tulitauon solmimisen jälkeen.

Myös Ranska ja Saksa uhkasivat Venäjää uusilla pakotteilla, mikäli tulitauko jäisi saavuttamatta ja kapinalliset jatkaisivat hyökkäystä edelleen satamakaupunki Mariupoliin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel pani kuitenkin toivonsa siihen, että tulitauko saadaan aikaiseksi.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat