Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain pääkaupunki laillisti marihuanan

Pienen marihuanamäärän hallussapito ja kolmen kasvin kotikasvatus on nyt sallittua

Ulkomaat
 
GARY CAMERON / Reuters
Kannabiksen laillistamista kansanäänestyksessä kannattanut kyltti kuvattiin muiden kampanjakylttien seassa viime marraskuussa Washingtonissa.
Kannabiksen laillistamista kansanäänestyksessä kannattanut kyltti kuvattiin muiden kampanjakylttien seassa viime marraskuussa Washingtonissa. Kuva: GARY CAMERON / Reuters

Washington. Voiton sätkät syttyivät monessa kodissa viime yönä kello 0.01, kun marihuana tuli lailliseksi Washington DC:ssä. Laillistaminen johtui marraskuun kansanäänestyksestä, jossa kaupunkilaiset kannattivat kansalaisaloitetta selvin numeroin.

Marihuanan laillistaminen Yhdysvaltain pääkaupungissa on herättänyt paljon suurempia tunteita kuin aiemmin Coloradon ja Washingtonin osavaltioissa. Liittovaltion kongressi yritti puuttua peliin, mutta kaupunginjohtaja Muriel Bowser ei halunnut kävellä washingtonilaisten tahdon yli.

Kongressin vastustuksen vuoksi marihuanaa rajoitetaan kuitenkin paljon enemmän kuin Coloradossa, jossa sitä saa ostaa kaupoista ja kahviloista. Marihuanan myynti ja julkinen käyttö ovat Washingtonissa yhä kiellettyjä. Sen sijaan korkeintaan 56 gramman hallussapito ja korkeintaan kolmen aikuisen kasvin kotikasvatus on torstaista alkaen sallittua.

"Kasvata kotona, käytä kotona", kaupunginjohtaja Bowser opasti kaupunkilaisia.

Selkeä muistisääntö onkin paikallaan, sillä pääkaupunki on juridisesti sotkuinen tapaus. Liittovaltiolla on oikeus jyrätä kaupungin päätökset, mutta lakimiehet kiistelevät, ulottuuko se myös kansanäänestyksiin.

Kaupungissa toimii parikymmentä liittovaltion virastoa, jotka noudattavat omia sääntöjään. Lisäksi kaupungissa on paljon liittovaltion rakennuksia ja puistoja, joissa marihuanan hallussapidosta voi yhä saada jopa vuoden vankilatuomion.

Presidentti Barack Obama on myöntänyt polttaneensa pilveä nuoruudessaan, mutta Valkoisessa talossa hänen ei kannata piippuun tarttua.

Marihuanan laillistamista ajavan Marijuana Policy Project -järjestön tiedotuspäällikkö Morgan Fox ei usko, että lakimuutos juuri näkyy kaupungilla.

"Käyttö tulee tapahtumaan lähinnä neljän seinän sisällä", Fox sanoo.

Foxin mukaan kansanäänestystä ei ratkaissut niinkään pilvenpoltto kuin tasa-arvo.

"Kaikkien tutkimusten mukaan mustat ja valkoiset käyttävät suunnilleen yhtä paljon marihuanaa, mutta mustia rangaistaan siitä, valkoisia ei. Ihmiset olivat siihen täysin kyllästyneitä."

Washingtonin asukkaista noin puolet on mustia, mutta samat perustelut toimivat laillistamisen puolesta muuallakin.

Marraskuussa äänestäjät hyväksyivät laillistamisen DC:n lisäksi myös Oregonissa ja Alaskassa. Suurta rysäystä odotetaan vuonna 2016, jolloin asiasta äänestetään luultavasti muun muassa Kaliforniassa.

Samaan aikaan marihuanan laillistaminen etenee myös muualla. Tiistaina Jamaikan parlamentti hyväksyi marihuanan käytön muun muassa uskonnollisiin tarkoituksiin.

Marihuanalla eli ganjalla on tärkeä rooli rastafariuskonnossa, jonka sanomaa levitti aikanaan reggaelaulaja Bob Marley.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat