Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Prinssi Charles lähettää ministeriöihin "mustan hämähäkin muistioita"

Britannian kuninkaalliset eivät saisi puuttua politiikkaan. Uusi kirja pohtii, tietääkö prinssi Charles rajansa.

Ulkomaat
 
russell cheyne reuters
Englannin Elisabetista tuli kuningatar vuona 1952, kun hänen esikoisensa prinssi Charles oli vasta nelivuotias. Charles on pitänyt itsensä kiireisenä muissa hommissa valtaistuimelle nousua odotellessa.
Englannin Elisabetista tuli kuningatar vuona 1952, kun hänen esikoisensa prinssi Charles oli vasta nelivuotias. Charles on pitänyt itsensä kiireisenä muissa hommissa valtaistuimelle nousua odotellessa. Kuva: russell cheyne reuters

Prinssi Charles -parka.

Walesin prinssi täyttää tänä vuonna jo 67 vuotta, mutta hänen varsinainen työnsä ei ole vielä alkanutkaan.

Elisabet -äiti, 88, istuu yhä tukevasti valtaistuimella. Kuningattarella ei uskota olevan aikomustakaan luopua kruunusta ennen kuin hänestä aika jättää.

Onneksi Charlesin aika ei ole käynyt pitkäksi.

Kruununprinssi on rakentanut menestyvän luomuliiketoiminnan. Yli 53 000 hehtaarin tiluksilta kertyy yli 20 miljoonan euron vuosituotot – eikä niistä tarvitse maksaa veroa.

Tasapuolisuuden nimissä pitää todeta, että prinssi rahoittaa omasta pussistaan monia hyväntekeväisyysjärjestöjä. Hänen Prince's Trust -säätiönsä auttaa vähäosaisia nuoria kiinni työuraan ja itsenäiseen elämään.

Mutta Charles tunnetaan myös kärkkäänä yhteiskunnallisten asioiden kommentoijana.

Hän ei voi sietää nykyarkkitehtuuria, geenien muokkausta, eikä mitään liian modernia – ja kertoo sen mieluusti. Hän ei ole myöskään epäröinyt verrata Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia Hitleriin.

Prinssin kynästä on lähtenyt ohjastuksia useisiin eri ministeriöihin. Kirjeitä kutsutaan mustan hämähäkin muistioiksi prinssin käsialan takia. Kesken oleva oikeusprosessi miettii, pitäisikö yleisöllä olla oikeus tietää, mitä kirjeissä lukee.

Charlesin elämään ja eväisiin kuninkaaksi on tarttunut Yhdysvalloissa syntynyt toimittaja Catherine Mayer helmikuun alussa julkistetussa elämäkerrassa Charles – The Heart of a King.

Kirja on ennättänyt herättää jo pienen kohun Britanniassa. Charles on vetänyt siitä nenäänsä prinssillisen herneen.

Time-lehdessä pitkään työskennellyt Mayer pohtii teoksessaan muun muassa sitä, onko Charles liian kärkäs laukomaan mielipiteitään. Ehkä tulevan kuninkaan pitäisi pitää suutaan hieman soukemmalla.

Charles sivalsi takaisin avustajansa kautta:

"Oltuaan puoli vuosisataa julkisuudessa harva ymmärtää perustuslaillisen monarkian rajoitukset yhtä hyvin kuin Hänen Kuninkaallinen Korkeutensa", prinssin avustaja Sir William Nye kirjoitti kirjasta otteita julkaisseeseen The Times -lehteen.

Pitäisikö tulevan kuninkaan olla sitten hiljaa kuten äitinsä? Kuningatar Elisabet nauttii Britanniassa suurta arvostusta, vaikka – tai koska – hän ei sano ikinä mitään.

Tasavaltalaisen The Guardian -lehden väistyvä päätoimittaja Alan Rusbridger pohtii vaihtoehtoja Mayerin kirjassa.

Ensinnäkin perustuslaillisella monarkialla ei voi olla aktiivista roolia politiikassa, vaan sen arvo on seremoniallinen. Tilanne muuttuu täysin, jos kruununperillinen tai hallitsija on hanakka vaikuttamaan päätöksentekoon. Silloin pelisäännöistä pitää keskustella uudelleen.

Charlesin suosioluvut ovat olleet viime vuosina nousussa, ja avioliitto "vaimokullan" eli Camillan kanssa kukoistaa. Charlesin toisen lapsenlapsen eli Williamin ja Katen kuopuksen on määrä syntyä huhtikuussa.

Monet Charlesin ajamat aatteet ovat tulleet ajan kuluessa yleisesti hyväksytyiksi. Luomu- ja lähiviljely, maaseudun elävöittäminen sekä entistä parempi kaupunkisuunnittelu ovat nyt valtavirtaa. Siinä mielessä prinssi on ollut edelläkävijä.

Osalle kannanotoista puistellaan yhä päätä. Vaihtoehtoishoitojen suosiminen, uskontojen ja etenkin islamin syleily sekä puheet maailmanlaajuisesta "harmoniasta" häkellyttävät pragmaattisia brittejä.

Todellinen testi brittimonarkialle koittaa vasta sitten, kun hallitsija vaihtuu Elisabet II:sta Charles III:ksi. Silloin selviää, mitä kansa ajattelee. Ja se, kannattiko Charlesin odottaa.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat