Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina rakentaa 2000-luvun silkkitietä Tyyneltä valtamereltä Itämerelle

Kiina kehittää kahta uutta kaupallista mahtireittiä

Ulkomaat
 
Zhang Peng Getty Images / Getty Images
Uuden silkkitien maalla kulkeva reitti alkaisi Kiinan Xi'anista.
Uuden silkkitien maalla kulkeva reitti alkaisi Kiinan Xi'anista. Kuva: Zhang Peng Getty Images / Getty Images

Helmikuun puolivälissä Kiina ilmoitti avanneensa 40 miljardin dollarin rahaston, jolla maa edistää valtavaa geopoliittista hanketta.

Kyse on "2000-luvun silkkitiestä" eli kahdesta yli kymmenentuhannen kilometrin kauppareitistä Kiinasta Länsi-Eurooppaan. Toinen reiteistä kulkisi maitse Kiinasta Keski-Eurooppaan, toinen meritse Tyyneltämereltä Välimerelle.

Maareitti on nimeltään "Silkkitien taloussilta". Se alkaisi Kiinan Xi'anista ja kulkisi luoteiseen Urumqiin. Sieltä se kaartuisi Kazakstanin, Kirgisian ja Uzbekistanin kautta Tadžikistanin Dushanbeen.

Dushanbessa reitti kääntyisi kohti Irania, josta se kulkisi Teheranin kautta Istanbuliin. Sieltä se koukkaisi Moskovaan. Venäjältä reitti jatkuisi Pohjanmeren rannalle Rotterdamiin ja kääntyisi sieltä etelään. Reitti päättyisi Venetsiaan Välimeren rannalle.

"Merten silkkitie" taas alkaisi Kiinasta Fuzhoun satamakaupungista ja kulkisi rannikkoja pitkin Indonesiaan ja sieltä Intian valtamerelle.

Merireitille osuisivat esimerkiksi Intian Kolkata, Sri Lankan Colombo ja Kenian Nairobi. Suezin kanavaa pitkin reitti kulkisi Välimerelle ja jatkaisi Pireuksen satamaan Kreikassa. Myös merireitti päättyisi Venetsiaan.

Alkuperäinen silkkitie oli useiden kauppareittien verkosto. Se syntyi noin 2 150 vuotta sitten, kun Kiinan Han-dynastia avasi kauppareitin länteen. Ottomaanit sulkivat reitin valtapoliittisista syistä vuonna 1453.

Vanhalla silkkitiellä oli valtava vaikutus muun muassa Kiinan, arabimaailman, persialaisten ja Euroopan kehitykseen.

Nyt, 562 vuotta myöhemmin, Kiina tekee uuden yrityksen.

Miksi Kiina sitten tarvitsee kaksi uutta silkkitietä?

Ulkopoliittisen instituutin Kiina-tutkija Jyrki Kallio kertoo "muutaman pointin". Niitä on tarkasti ottaen neljä.

"Päämotivaatio on kaupallis-taloudellinen: Kiinalle tärkeää on naapureihin ja kauemmas käytävä kauppa. Reitit ovat tärkeitä myös raaka-aineiden saamisen takia", Kallio sanoo.

Kaupankäynnin takana on "Kiinan unelma", presidentti Xi Jinpingin ajatus kansallisesta jälleenheräämisestä. Kiinan on noustava kansainvälisesti vahvempaan asemaan.

Toinen syy: Kiina haastaa Yhdysvaltojen aseman Aasiassa.

Kolmas syy: Kiinan on varmistettava huoltovarmuutensa useilla reiteillä, joita pitkin se saa raaka-aineita ja elintarvikkeita.

"Neljäntenä syynä on se, että laajentamalla omaa rautatieverkostoaan Kiina palvelee omaa kehitystään", Kallio sanoo.

Käytännössä kommunistipuolue haluaa edistää Kiinan levottomien luoteisosien taloudellista kehitystä ja hitsata ne tiiviimmin osaksi muuta maata.

Stefano Rellandini Reuters
Maa- ja merireitin päätepiste olisi Venetsia.
Maa- ja merireitin päätepiste olisi Venetsia.

Kiinalaiset ovat valmistelleet hanketta jo pitkään. He ovat esimerkiksi lisänneet omistuksiaan reitin varrelta. Pireuksen satamaa Kreikassa yksityistetään paraikaa kiinalaiselle Cosco Pacific -yhtiölle. Tosin tammikuussa valtaan noussut vasemmistolainen Syriza uhkaa estää sopimuksen.

Uuden silkkitien maareitti olisi noin 11 000 kilometriä. Yhdessä merireitin kanssa silkkitie tekisi valtavan kierroksen Tyyneltä valtamereltä Intian valtamerelle ja itäiselle Atlantille.

Ulkopuolelle sen vaikutuspiiristä ei ehkä jäisi edes syrjäinen Suomi, sillä Kiinan valtiollisen Xinhua-uutistoimiston mukaan silkkitien "taloudellisen yhteistyön alue" ulottuisi Itämerelle.

Koska uuden silkkitien maareitti kulkee halki Keski-Aasian, osingoille tulovirroista haluavat myös alueen maat, kuten Kazakstan. Se rakentaa Khorgasiin Kiinan rajalle rautatien rahtikeskusta. Maa on luvannut panna logistisen infrastruktuurinsa kuntoon 44 miljardilla dollarilla.

Kazakstanilla on mahdollisuus hyötyä silkkitiestä, koska se vie raaka-aineita Kiinaan.

Juha Metso
Merireitti poikkeaisi Pireuksen satamassa Ateenassa.
Merireitti poikkeaisi Pireuksen satamassa Ateenassa.

The Diplomat -lehden mukaan on kuitenkin epäselvää, mitä kaikkea Kiinan uusi silkkitie todella tarkoittaisi.

Olisiko kyse vain nipusta kahdenvälisiä taloussopimuksia, joita Kiina loisi silkkitien varrella olevien valtioiden kanssa? Vai onko Kiinalla jonkinlainen jättivisio: esimerkiksi laaja vapaakauppa-alue silkkitien valtioiden ja talousalueiden kesken?

Uusi silkkitie koskisi joka tapauksessa miljardeja ihmisiä.

"Kiinalaiset laskevat, että sen piirissä asuu 60 prosenttia maailman ihmisistä", tutkija Kallio sanoo.

Avoimia kysymyksiä on paljon: esimerkiksi se, miten silkkitiehen suhtautuu Kiinan naapuri, Vladimir Putinin Venäjä. Reitin varrella kun olisi myös Moskova. Uutistoimisto Xinhuan mukaan silkkitie ei nimittäin olisi vain kaupan valtatie. Se yhdistäisi reitin valtiot "yhteisten päämäärien, kohtalon ja velvollisuuksien alle".

Maxim Zmejev Reuters
Myös Moskova olisi Kiinan uuden silkkitien varrella.
Myös Moskova olisi Kiinan uuden silkkitien varrella.

Jerry Lampen Reuters
Silkkitien maareitti kulkisi Venäjän kautta Pohjanmeren rannalle Rotterdamiin ja kääntyisi sieltä etelään.
Silkkitien maareitti kulkisi Venäjän kautta Pohjanmeren rannalle Rotterdamiin ja kääntyisi sieltä etelään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat