Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korealainen oikeus: Pettäminen ei ole enää rikollista

Kondomivalmistajan kurssi lähti nousuun, vastustaja pelottelee irstailuaallolla

Ulkomaat
 

Pettäminen ei ole enää rikollista Etelä-Koreassa.

Etelä-Korean perustuslakituomioistuin pyörsi torstaina yli 60 vuotta vanhan lain. Tuomioistuin katsoi, ettei yhteiskunta voi puuttua avioliiton ulkopuolisiin suhteisiin.

Lain mukaan aviorikoksesta on periaatteessa voitu tuomita jopa kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Perustuslakituomioistuin kuitenkin katsoi, että vuodelta 1953 oleva laki on vanhentunut ja Etelä-Korean perustuslain vastainen.

"Vaikka aviorikos tulee tuomita moraalittomana tekona, valtion ei tule puuttua kansalaisten henkilökohtaiseen elämään", perusteli tuomari Park Han-chul uutistoimisto AFP:n mukaan.

"Yleinen käsitys ihmisten seksuaalisista oikeuksista on muuttunut", Park sanoi.

Päätös näkyi myös pörssikursseissa. Eteläkorealaisen kondomivalmistaja Unidusin osakkeen arvo ampaisi 15 prosentin nousuun.

Helppoa lain muuttaminen ei ole Etelä-Koreassa ollut. Tuomioistuin käsitteli asiaa torstaina viidettä kertaa. Etelä-Korea on yksi harvoista ei-muslimimaista, missä aviorikos on tulkittu rikokseksi.

Aviorikos on Aasiassa rikollista edelleen Taiwanilla sekä Pohjois-Koreassa.

Päätöksestä eriävän mielipiteen jättänyt Ahn Chang-ho varoitti, että pettämisen dekriminalisointi saattaa "laukaista irstailuaallon".

Tuomiot pettämisestä ovat olleet Etelä-Koreassa käytännössä harvinaisia. Viime vuonna syytteitä pettämisestä nostettiin lähes 900 tapauksessa, mutta vain muutamat pettäjät ovat viime vuosina päätyneet kaltereiden taakse, kertovat uutistoimistojen syyttäjälähteet.

Yonhapin mukaan vain 0.4 prosenttia kaikista syytteistä on johtanut pidätyksiin.

Pettämisen rikollisuus on noussut otsikoihin Etelä-Koreassa aika ajoin, varsinkin silloin kun julkisuuden henkilöt ovat jääneet kiinni aviorikoksista. Esimerkiksi 2008 näyttelijätär Ok So-ri tuomittiin kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen aviorikoksesta.

Perustuslakituomioistuimen torstainen päätös olikin voitto Okille, joka on yrittänyt ajaa aviorikoksen dekriminalisointia.

Alkujaan laki kirjoitettiin suojelemaan naisten oikeuksia. 50-luvulla Etelä-Koreassa naisilla ei ollut avioeron jälkeen mahdollisuuksia elantoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat