Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukraina ilmoitti aloittaneensa raskaan aseistuksen vetämisen

Etyj: Itä-Ukrainassa ollaan kaukana raskaan aseistuksen täydestä vetämisestä

Ulkomaat
 
Anneli Ahonen Inka Kovanen

Itä-Ukrainassa raportoitiin taistelujen hiljenemisestä jo toista päivää peräkkäin torstaina. Ukrainan armeija myös ilmoitti aloittaneensa raskaan aseistuksen vetämisen rintamalinjalta.

"Ukraina aloittaa tänään sadan millimetrin tykkien vetämisen rintamalinjalta", armeija sanoi lausunnossa uutistoimisto AFP:n mukaan.

"Tämä on ensimmäinen askel raskaan aseistuksen vetämisessä ja se tehdään täysin Etyjin valvonnassa ja todentamana."

AFP:n valokuvaaja kertoi nähneensä ukrainalaisjoukkojen vievän pois ainakin 15 tykkiä rintamalinjalta läheltä Debaltseven kaupunkia.

Aiemmin päivällä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj kertoi, ettei se ole pystynyt vahvistamaan tulitaukoa ja kapinallisten ilmoituksia raskaiden aseiden vetämisestä.

"Ainoa mitä voimme tällä hetkellä tehdä on seurata raskaiden aseiden siirtoja alueilla, jotka eivät ole Ukrainan hallituksen joukkojen hallinnassa", selitti Etyjin Ukrainan erikoistarkkailijaryhmän varapäällikkö Alexander Hug puhelimitse.

"Näitä siirtoja tapahtuu, mutta ollaan kaukana raskaan aseistuksen täydestä vetämisestä", hän lisäsi.

Hugin mukaan tulitauko pitää vain osin. "Strategisilla paikoilla, kuten Debaltsevessa ja Mariupolin itäpuolella, se ei pidä."

Etyjin kannalta on olennaista, että kapinalliset ja Ukrainan hallituksen joukot eivät ole toimittaneet kattavaa tietoa aseiden siirroista. Minskissä kaksi viikkoa sitten solmitun sopimuksen mukaan osapuolten pitäisi toimittaa Etyjille tiedot aseiden määrästä ja laadusta, niiden sijainnista ja reiteistä, joita pitkin ne kuljetetaan pois.

"Tärkeintä olisi saada tieto, minne aseet varastoidaan sen jälkeen, kun ne on kuljetettu rintamalta pois", Hug totesi. "Nyt voimme vain todeta, että raskaita aseita siirretään."

EU:n komissio kertoi torstaina kutsuneensa Ukrainan ja Venäjän energiaministerit Brysseliin keskustelemaan maiden välejä hiertävästä kaasukiistasta, AFP kertoi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi keskiviikkona, että kaasutoimitukset Ukrainaan voidaan katkaista, jos maa ei maksa kaasulaskuaan.

Se voisi aiheuttaa ongelmia myös Ukrainan kautta kulkeville kaasutoimituksille Eurooppaan.

Anneli Ahonen
Inka Kovanen HS
Pietari/Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat