Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kristittyjen sieppaaminen on Isisin haaste lännelle

Huomiota herättävät sieppaukset saattavat myös olla merkki järjestön heikkenemisestä

Ulkomaat
 
Mahmud Turkia AFP
Egypti on kehottanut kansalaisiaan lähtemään Libyasta sen jälkeen, kun Isis yli viikko sitten Isis julkaisi videon 21 koptikristityn murhasta. Egyptiläiset ylittivät rajaa Libyasta Tunisiaan maanantaina.
Egypti on kehottanut kansalaisiaan lähtemään Libyasta sen jälkeen, kun Isis yli viikko sitten Isis julkaisi videon 21 koptikristityn murhasta. Egyptiläiset ylittivät rajaa Libyasta Tunisiaan maanantaina. Kuva: Mahmud Turkia AFP

Kristittyihin kohdistetuilla iskuilla Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa äärijärjestö Isis yrittää entisestään lietsoa lännen ja islamin vastakkainasettelua. Samalla hyökkäykset voivat olla merkki järjestön heikkenemisestä.

Isis on kolme päivää kestäneessä hyökkäyksessään siepannut 220 ihmistä kristityistä kylistä Koillis-Syyriassa, kertoo uutistoimisto Reuters. Sadat kristityt ovat paenneet järjestön etenemisen alta Hasakan maakunnassa.

Artikkeliin liittyvät

Runsas viikko sitten Isis levitti raakaa tappovideota, jolla sen Libyan sisarjärjestö murhasi 21 egyptiläistä koptikristittyä.

Hyökkäykset heitä vastaan on ensisijaisesti tarkoitettu propagandaksi, sanoo newyorkilaisen Columbia-yliopiston Lähi-idän yksikön professori ja islamintutkija Hamid Dabashi.

Koptit Egyptissä ja assyrialaiset Irakissa ja Syyriassa ovat arabimaailman vanhoja kristittyjä yhteisöjä. Tappamalla heitä Isis yllyttää islamin ja länsimaiden vastakkainasettelua.

"He tietävät, että arabien ja muslimien kuolemat eivät herätä yhtä paljon tunteita lännessä", Dabashi sanoo.

Dabashin mukaan järjestö laskee Euroopassa ja Yhdysvalloissa pahenevan islamin kammon varaan. Sen leviäminen antaa Isisille enemmän valtaa kuin mitä sillä todellisuudessa on.

Sieppaukset voivat myös olla osa Isisin talousstrategiaa, arvioi Levantine Group -tiedusteluyrityksen analyytikko Benjamin Decker. Yhdysvaltain johtama koalitio on ilmaiskuillaan tehnyt hallaa järjestön öljytuloille.

"Isis yrittää monipuolistaa tulonlähteitään vaatimalla lunnaita rikkailta heimojohtajilta", Decker arvioi Mashable-sivuston haastattelussa.

Järjestö on aiemmin myös käyttänyt siepattuja vankienvaihdoissa.

Tiistaina ilmaiskut jatkuivat al-Qaimissa Syyrian ja Irakin rajalla. Iskuissa kuoli Reutersin mukaan 17 Isisin taistelijaa ja kymmeniä haavoittui.

Media on länsimaissa onnistunut maalaamaan Isisistä uhkan lännelle, vaikka pääosa uhreista on arabitaustaisia. Viime elokuussa järjestö tappoi ja sieppasi satoja uskonnolliseen jesidi-vähemmistöön kuuluneita Pohjois-Irakissa.

Dabashi muistuttaa, että Isis vastustaa kaikkia, jotka ovat sitä vastaan. Vaikka järjestön iskut ovat viime aikoina kohdistuneet kristittyihin, heidän ensisijaiset kohteensa ovat arabit ja muslimit.

Järjestö haluaa kukistaa toivon demokratiasta, jonka arabikevät muutama vuosi sitten nostatti.

Epätoivo saattaa myös olla taustalla Isisin hyökkäyksissä kristittyjä kohtaan. Taistelijat sieppaavat naisia, lapsia ja vanhuksia, koska he ovat alakynnessä hävittyään taistelun kurdikaupunki Kobanista.

Dabashi ei usko, että Isisillä on mitään täysin harkittua strategiaa. "Mitä heikommaksi ja epätoivoisemmaksi he muuttuvat, sitä verisemmäksi heidän rikoksistaan tulee."

Yksi Isisin propagandan tärkeimpiä tavoitteita on ollut houkutella taistelijoita riveihinsä. Taistelijoita on lähtenyt Syyriaan ja Irakiin myös Isisin vastustajiksi.

Yhdysvaltalainen The Daily Beast kirjoitti maanantaina kolmesta Irakin-veteraanista, jotka lähtivät taistelemaan kurdien puolelle. Lehti mainitsee myös muiden länsimaisten vapaaehtoisten toiminnan lisääntyneen.

"Ei ole mahdotonta, että iskut houkuttelevat lisää väkeä Isisin vastustajien riveihin. Syyriassa, Irakissa ja Libyassa suurin osa taisteluista käydään valtioita tai muita osapuolia edustavien ryhmien kesken", Dabashi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat