Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halosen kohtaaminen pukuhuoneessa tekee USA:ssa Obaman tapaamista suuremman vaikutuksen

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski HS
Sieltä se nyt tulee! Terrorisminvastaisen huippukokouksen yleisö kuvaa kännyköillään Barack Obamaa.
Sieltä se nyt tulee! Terrorisminvastaisen huippukokouksen yleisö kuvaa kännyköillään Barack Obamaa. Kuva: Laura Saarikoski HS

"Aika nuhjuista. Lippukin on ihan ryppyinen."

Näin huomauttaa toinen eurooppalainen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja, kun ahtaudumme Valkoisen talon lehdistösaliin. Toisin kuin televisiosta voisi päätellä, se ei ole mikään sali, vaan pitkä kapea huone, jossa toimittajat istuvat laukut sylissä ja polvet pystyssä kuin lentokoneen perällä.

Lavalla on kapea puhujankoroke, jonka takana seinällä on Valkoisen talon logo ja vieressä kieltämättä nuupahtanut Yhdysvaltain tähtilippu.

Myös sisäänkäynti Valkoiseen taloon muistuttaa lentomatkan alkua. Tunti ennen tilaisuutta portilla tarkastetaan passit, laukut pannaan läpivalaisuun ja kuljetaan itse metallinpaljastimen läpi. Sitten odotetaan.

Toisin kuin lukijat ehkä kuvittelevat, pohjoismaiset Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajat eivät pääse Valkoiseen taloon juuri koskaan. Yhdysvaltain presidenttiä seuraa kaikkialle ja kaiken aikaa amerikkalainen eliittitoimittajien joukko, White House Press Corps.

Me ulkomaiset kirjeenvaihtajat istumme toimistolla televisioidemme ja kannettavien tietokoneidemme äärellä seuraamassa, mitä presidentti Barack Obama milloinkin sanoo. Jos joskus pääsemmekin paikan päälle, emme saa kysyä Obamalta mitään.

Kuten yksi kirjeenvaihtaja tapasi sanoa, yhdysvaltalaisten poliitikkojen näkökulmasta Helsingin Sanomat on länsisiperialainen paikallislehti. Ja kuten toinen kirjeenvaihtaja tapasi sanoa, Washingtonissa hän sai tuntumaa siihen, millaista on olla Tyrvään Sanomien toimittaja (ei millään pahalla, kollegat Tyrväällä).

Soittopyyntöihin ei vastata, haastatteluja ei anneta, ja tiedottajienkin listalla on ensin sata amerikkalaismediaa. Helsingissä kun ei juuri ole amerikkalaisia äänestäjiä.

Miten suomalainen kirjeenvaihtaja sitten tekee työtään?

Täytyy muistaa, ettei Barack Obama ole Yhdysvallat sen enempää kuin Sauli Niinistö on Suomi. Vaikka suomalainen kirjeenvaihtaja ei saisi Obamalta koskaan omaa haastattelua, hän voi tehdä juttuja amerikkalaisesta politiikasta tai elämänmenosta.

Itärannikon suurkaupunkien ulkopuolella avautuu valtava manner, jossa ihmiset ovat ystävällisiä, kutsuvat kotiinsa ja kertovat elämästään paljon avoimemmin kuin suomalaiset. Se on sitä elämää, jota Obamakin yrittää parhaansa mukaan ymmärtää.

Mutta nyt toimittajat johdatetaan lehdistösalista suurempaan auditorioon Valkoisen talon viereisessä rakennuksessa. Sali on jo tupaten täynnä ulkomaisia vieraita, jotka on kutsuttu terrorisminvastaiseen huippukokoukseen. Avustajat hätistelevät toimittajat auditorion perälle televisiokameroiden joukkoon.

"Ellei salainen palvelu ole tyytyväinen yleisön ryhmittelyyn, Obama ei tule lavalle", yksi avustaja uhkailee, kun joku kieltäytyy liikkumasta.

Lopulta presidentti kävelee sermin takaa puhujanpöntön luo, ja yleisöstä nousevat sadat kännykkäkamerat. Minäkin otan kännykällä kuvan, mutta se jää epätarkaksi.

Obama ristii jalkansa korokkeen takana ja antaa katseensa kiertää vasemmalta oikealle. Kohdevalot on kuitenkin suunnattu presidenttiin niin, että hän tuskin näkee yleisöstään kuin ensimmäiset rivit.

Kotona mies kysyy, millainen se Obama oli. En osaa oikein vastata.

Rento kävelytyyli, sulava puhe, loppuun kädenheilautus ja nopea poistuminen. Kun käytävä oli tyhjä, yleisö ohjattiin nopeasti porteista ulos.

Ihan samanlainen kuin televisiossa, sanon.

Mieleen hiipii outo ajatus. Oikeastaan oli ikimuistoisempaa törmätä takavuosina presidentti Tarja Haloseen Helsingin Uimastadionin pukuhuoneessa kuin nähdä Obama Valkoisessa talossa.

Se tarina tekee suuremman vaikutuksen amerikkalaisiin naapureihinkin.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat