Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karikkoinen tie kohti jäsenyyttä

Ulkomaat
 

Turkin tie kohti EU-jäsenyyttä on ollut pitkä ja kivulias.

Se hyväksyttiin viralliseksi ehdokasmaaksi Helsingissä 1999. Sen jälkeen Turkki toteutti useita EU:n vaatimia uudistuksia. Se muun muassa paransi naisten ja kurdien asemaa, poisti kuolemanrangaistuksen ja uudisti oikeusjärjestelmäänsä.

Varsinaiset jäsenyysneuvottelut avattiin 2005, mutta ne jämähtivät Kyproksen, Ranskan ja Saksan vastustuksen vuoksi. Myös uudistustahti hiipui.

Suurimpia kompastuskiviä ovat olleet Turkin ihmisoikeustilanne, vähemmistöjen kohtelu ja Turkin suhteet Kyprokseen. Turkki on miehittänyt Kyproksen pohjoisosaa 1970-luvun alusta.

Ranska ja Saksa ovat ehdottaneet täysjäsenyyden sijaan jonkinlaista erityissuhdetta.

Yksi syy lähenemisen hidastumiseen on ollut Turkkia yli kymmenen vuotta hallinnut Recep Tayyip Erdogan. Itsevaltaisesti hallitseva presidentti on kaventanut sananvapautta ja heikentänyt oikeusjärjestelmää poliittisella painostuksella.

Kesän 2013 mielenosoitusten kovakouraisen kukistamisen jälkeen unioni otti lyhyen aikalisän neuvotteluissa Turkin kanssa. Hidas eteneminen on katkeroittanut Turkkia. EU:n kannatus romahti. Turkkilaiset ovat vakuuttuneita siitä, että vaikka Turkki tekisi mitä, EU ei sitä huoli.

Moni EU:ssakin on sitä mieltä, että 75 miljoonan asukkaan islaminuskoinen maa ei ole EU-ainesta. Kannattajien mielestä Turkki voisi tuoda piristystä EU:n talouteen ja toimia sillanrakentajana islamilaisen maailman ja lännen välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat