Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron tasaveroa koetellaan vaaleissa – puolueet lupaavat pienituloisille helpotuksia

Viron tavaramerkki maailmalla, tasavero, kyseenalaistetaan parlamenttivaaleissa sunnuntaina

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Varastopäällikkö Kristi Kõresoo ja tyttäret Gette, 12, sekä Ketrin, 3, ovat juuri sellainen lapsiperhe, joihin puolueet veropuheillaan vetoavat.
Varastopäällikkö Kristi Kõresoo ja tyttäret Gette, 12, sekä Ketrin, 3, ovat juuri sellainen lapsiperhe, joihin puolueet veropuheillaan vetoavat. Kuva: Marko Mumm

"Paljonko saat palkkaa?" Pääministeriehdokas Juhan Parts kysyy kaupan kassalta.

"550", vastaa myyjä.

Tästä on kyse

 Virossa pidetään parlamenttivaalit sunnuntaina 1. maaliskuuta.

 Vaalien keskeisiin kysymyksiin kuuluu veromalli.

 Viron neljästä parlamenttipuolueesta kolme puoltaa nykyistä 20 prosentin tasaveroa lievempää verotusta pienituloisille.

Parts ottaa kolme kananmunaa kotelosta ja sanoo: "Tänään valtio ottaa teidän palkastanne joka kuukausi 75 euroa."

Parts laittaa kaksi munaa takaisin koteloon: "IRL:n (Isänmaan ja Res Publican liiton) verouudistuksen jälkeen teille jää 55 euroa enemmän käteen."

Kananmunamainos kuuluu puolueelle, joka on kasvanut 1990-luvulla tasaveron lanseeranneesta Isänmaasta.

Viron tavaramerkkiä maailmalla, tasaveroa, koetellaan nyt sunnuntain parlamenttivaaleissa. Pienituloisten, tavallisten lapsiperheiden verohelpotukset ovat olleet pääaiheena puolueiden kampanjoinnissa.

Nyt neljästä parlamenttipuolueesta kolme ehdottaa lievää progressiota tuloveroihin. Johtava reformipuolue puoltaa yksin yhtäläistä 20 prosentin tuloveroa.

"Viisisataa euroa palkkaa verottomana auttaisi meitä kyllä", sanoo varastopäällikkö Kristi Kõresoo, 37.

Kõresoon perhe kuuluu juuri siihen tavallisten virolaisten lapsiperheiden joukkoon, jota kolme parlamenttipuoluetta koittavat nyt puhutella lupaamalla verohelpotuksia pienituloisille.

Artikkeliin liittyvät

Kõresoo haki esikoisensa Gette Repnaun, 12, kanssa kuopuksen Ketrin Repnaun, 3, tarhasta torstaina työpäivänsä jälkeen. Tallinnassa Pelgulinnan puutalokaupunginosassa asuva perhe suostui pohtimaan vaalilupauksia.

Kristi Kõresoo on tavallinen äänestäjä, joka ei aktiivisesti seuraa politiikkaa.

"Juhan Parts on kiva", sanoo tytär Gette Repnau.

Gette Repnaulle on jäänyt televisiosta mieleen IRL:n vaalivideo, jossa Parts nostelee kananmunia. Kristi Kõresoota ei kuitenkaan yhdellä vaalivideolla osteta. "Äänestän sitä, joka tukee eniten lapsia", hän sanoo.

Kõresoon mieleen on painunut keskustan vaalilupaus. Puolue lupaa tuhannen euron minimipalkkaa nykyisen 390 euron sijaan. Kõresoolle se tarkoittaisi palkan kaksinkertaistumista nykyisestä.

" Edgar (Savisaar) yleensä tekee, mitä lupaa. Mutta se ei saa minua äänestämään keskustaa. En pidä hänen suhteestaan Venäjään. Se pelottaa", sanoo Kõresoo.

Johtava reformipuolue lupaa sadan euron lapsilisää kolmannesta lapsesta.

"Se ei saa minua synnyttämään kolmatta lasta", Kõresoo tyrmää.

Älypuhelimesta demarien kotisivulta löytyy lupaus, jota Kõresoo pitää uskottavana. Lapsen harrastustoimintaa tuettaisiin 25 eurolla kuussa ja lapsilisiä luvattiin nostaa 75 euroon nykyisestä 45:stä.

Kõresoon palkka on kuukaudessa 507 euroa. Se sisältää 150 euron tulon, joka on kaikille verotonta. Lisäksi hän on maksanut valtiolle 20 prosenttia tuloveroa.

Rahaa lapsiperheellä kuluu: Tytär Gette Repnau kasvaa vaatteistaan puolessa vuodessa. Kuopus Ketrin Repnau täyttää tänään perjantaina kolme vuotta. Pelkkään ruokaan kuluu kuussa 300–350 euroa, arvioi Kristin Kõresoo.

Ei ihme, että Viron parlamenttivaaleissa kaikki puolueet puhuvat rahasta.

Kõresoon perhe pärjää hyvin, sillä viihtyisän puutalokadun varrella sijaitsevan yksiön asumiskulut ovat pienet. Vanhempien tila on vain neljänkymmenen kilometrin etäisyydellä. Sieltä tuodaan polttopuut, juurekset ja vihannekset.

Perheen isä työskentelee Suomessa autolukkoseppänä ja tukee perhettä taloudellisesti.

Puolueet toivovat verohelpotuksilla takaavansa tavallisille ihmisille palkan, joka jarruttaisi maastamuuttoa työn perässä Suomeen.

"Juuri palkan vuoksi ihmiset muuttavatkin", sanoo Kõresoo. Hän haluaa jäädä Tallinnaan. Hän pitää työstään ja asuinympäristöstään puutalokaupunginosassa.

"Olen koittanut monta kertaa mennä töihin Suomeen, mutta haluan olla omassa ympäristössäni. En pärjää vieraassa ympäristössä", Kristi Kõresoo sanoo.

Myös tytär Gette haluaa jäädä Tallinnaan.

"Minulla on täällä kaikki ystävät", hän sanoo.

Progressiivinen verotus oli Virossa pitkään vasemmistolaisena pidetty tabu.

Ehkä siksi IRL:n poliitikot eivät vieläkään nimitä veromalliaan progressiiviseksi, vaan pienituloisten verokevennykseksi. Progressio syntyy kuitenkin siitä, että vain pienituloiset saisivat 500 euroa verottomana. Verottoman tulon määrä vähenisi tulojen kasvaessa.

Tilaa muutokselle on nyt, kun tasaveromallin tunnetuin markkinoija maailmalla, Mart Laar, on väistynyt politiikasta. Hän työskentelee nyt Viron keskuspankin neuvoston puheenjohtajana.

Tosin virolaisten vasemmistopuolueidenkin ehdottama veromalli on vain lievästi progressiivinen.

Demarit ja keskusta ehdottavat lieviä veronkorotuksia alkaen 1 500–2 000 euroa kuussa ansaitseville.

Puolueet ehdottavat muutoksia myös Viron yritysveromalliin, mutta niiden toteutuminen näyttää hyvin epätodennäköisiltä.

Kuluneet kymmenen vuotta pääministeri on ollut reformipuolueesta, joka pysyy tiukasti kaikille yhtäläisen tasaveromallin takana. Virossa ei ole yli kuuteentoista vuoteen muodostettu hallitusta ilman reformipuoluetta.

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat