Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unesco vaatii hätäkokousta Isisin kulttuurituhosta

Jihadistit ovat tuhonneet Irakissa viime viikkoina muinaisia patsaita ja kirjastoja

Ulkomaat
 

Patsaat murskaksi, kirjat tuhkaksi ja temppelit rauniokasoiksi. Näin tuntuu kulkevan jihadistien ajatuksenjuoksu.

Syyriasta Afganistaniin ja Maliin, islamistiset ääriliikkeet ovat panneet matalaksi ihmiskunnan korvaamatonta kulttuuriperintöä.

Viimeisin pisara oli äärijärjestö Isisin torstaina julkaisema video, jolla sen taistelijat tärvelevät moukarein ja porakonein muinaisia patsaita Mosulin museossa ja arkeologisilla kaivauksilla Pohjois-Irakissa.

YK:n alainen Unesco vaati maailmanjärjestön turvallisuusneuvostoa hätäkokoukseen Irakin muinaismuistojen tuhoamisen pysäyttämiseksi.

"Tämä hyökkäys on paljon enemmän kun murhenäytelmä kulttuurin kannalta, se on myös turvallisuusuhka, sillä se lietsoo väkivaltaa uskonlahkojen välillä Irakissa", sanoi Unescon johtaja Irina Bokova järjestön tiedotteessa.

Isis on kunnostautunut kulttuuriperinnön hävittämisessä siitä lähtien, kun se viime kesänä levittäytyi Pohjois-Syyriasta Irakiin ja valtasi Mosulin.

Irakin toiseksi suurin kaupunki Mosul on myös maan vanhimpia, ja alue on täynnä historiallisia ja pyhiä paikkoja. Monet niistä Isis on jo jyrännyt pyrkiessään hävittämään uskonnolliset ja etniset vähemmistöt puritaanisen sunnilaisen islamintulkintansa tieltä.

Islamistit ovat räjäyttäneet muun muassa shialaisia ja suufilaisia muslimipyhäkköjä ja kirkkoja, kuten Mosulin suuren katedraalin. Järjestö tiedottaa tekosistaan usein julkaisemalla kuvia tuhoista Twitterissä.

Unesco on huolissaan myös Isisin sodasta kirjoja vastaan. Mosulista ja muista Isisin valtaamista kaupungeista kantautuneiden tietojen mukaan ääri-islamistit ovat sulkeneet yliopistot ja tuhonneet tuhansia opuksia kirjastoista ja museoista.

Alkuviikosta islamistien kerrottiin polttaneen Mosulin pääkirjaston. Raportteja on vaikea vahvistaa, sillä vallatusta Mosulista tihkuu vähän tietoa ulkomaailmaan.

Uutiskanava al-Jazeeran lähteiden mukaan Isis on tuhonnut kirjastoja myös ympäri Anbarin maakuntaa.

Unescon johtaja Bokova kutsui helmikuun alussa systemaattista kirjojen hävittämistä "uudeksi vaiheeksi Isisin Irakissa harjoittamassa kulttuurisessa puhdistuksessa".

Syyrian ja Irakin lisäksi jihadistit ovat 2000-luvulla hävittäneet korvaamattomia historiallisia muistomerkkejä muun muassa Afganistanissa ja Malissa.

Isis tuhosi arkeologisia aarteita
Isis tuhosi arkeologisia aarteita
Ääri-islamistit ovat tuhonneet kokoelman muinaisia assyrialaisia patsaita ja esineitä Pohjois-Irakin Mosulissa. Videon Helsingin Sanomille välittänyt uutistoimisto Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan videon aitoutta muista lähteistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat