Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeustieteilijät: Suomessa rintojen paljastelusta tuskin tulisi rangaistusta

Oikeustieteilijät eivät usko, että rintojen paljastaminen toisi rangaistusta

Ulkomaat
 
Teemu Salonen Lehtikuva
Hollantilaistaitelija Dries Verhoevenin performanssissa esiintynyt 83-vuotias nainen verhosi rintansa poliisin pyynnöstä.
Hollantilaistaitelija Dries Verhoevenin performanssissa esiintynyt 83-vuotias nainen verhosi rintansa poliisin pyynnöstä. Kuva: Teemu Salonen Lehtikuva

Suomen lainsäädännön sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen on lähin vastaavuus Ranskan "seksuaaliseen ekshibitionismiin", josta Femen-aktivistit äskettäin tuomittiin.

Kyse on Helsingin yliopiston rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotion mukaan pitkälti vanhoista moraalikriminalisoinneista, joista on yleensä yritetty päästä eroon. Lakia sovelletaan useimmiten itsensäpaljastajiin ja seksuaaliseen kanssakäymiseen julkisella paikalla.

Sen nojalla poliisi kielsi marraskuussa Helsingissä hollantilaisen taiteilijan performansissa 83-vuotiasta naista istumasta alastomana lasikopissa. Se liittyi Nuotion mukaan eräänlaiseen yleisen moraalin suojaan, haluun suojella erityisesti lapsia yllättävältä alastomuuden tai seksuaalisuuden kohtaamiselta.

Nuotio korostaa, että oikeus osoittaa mieltä on Suomessa vahva. Siihen ei vaadita lupaa, mutta ilmoitus kylläkin. Hän arvelee, että ilman sitä Femenin aktivistit voisivat saada korkeintaan sakot.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melander muistuttaa, että sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen edellyttää, että teko aiheuttaa pahennusta. Hänen mielestään Femenin tapauksissa ei ole kyse pahennusta aiheuttavasta itsensä paljastamisesta. Järjestyslakikaan tuskin estäisi Femenin protesteja.

"Eli näyttäisi aika vahvasti siltä, että mikään rikosoikeudellinen säännös ei tulisi sovellettavaksi", Melander arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat