Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska pohtii rintojen poliittisuutta

Väittelyn nostattivat Femenin aktivistien ekshibitionismista saamat tuomiot

Ulkomaat
 
Eric Feferberg AFP
Eloïse Bouton tuomittiin joulukuussa yhden kuukauden ehdolliseen tuomioon ja sakkoihin hänen Pariisissa Madeleine-kirkossa esittämästään protestista.
Eloïse Bouton tuomittiin joulukuussa yhden kuukauden ehdolliseen tuomioon ja sakkoihin hänen Pariisissa Madeleine-kirkossa esittämästään protestista. Kuva: Eric Feferberg AFP

Ovatko rinnat "seksuaalinen ruumiinosa" ja niiden paljastaminen julkisella paikalla "seksuaalisesti vihamielinen teko"? Miksi miehet saavat esitellä paljasta rintaansa mutta naiset eivät?

Kysymykset esitti ranskalainen sanomalehti Le Monde perjantaina.

Aihe on vanha. Naisten rintoja on aina politisoitu ja moralisoitu. Nyt ne ovat nousseet Ranskassa väittelyn kohteeksi kun kaksi naisjärjestö Femenin aktivistia tuomittiin viime vuoden lopulla "seksuaalisesta ekshibitionismista".

Naiset olivat osoittaneet mieltään rinnat paljaina, kuten Ukrainasta lähtöisin olevalle Femenille on tyypillistä. Vasta rintojen paljastaminen toi järjestölle sen kaipaamaa julkisuutta.

Toinen naisista, Iana Jdanova, "puukotti" Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia esittävää vahanukkea viime kesäkuussa Pariisin Grévin-museossa. Rintoihinsa hän oli kirjoittanut "Kill Putin", tapa Putin. Jdanova tuomittiin sakkorangaistukseen seksuaalisesta ekshibitionismista eli paljastamisesta ja materiaalisista vahingoista.

Oikeuden eteen on myös joutumassa kolme Femenin aktivistia, jotka helmikuussa paljastivat rintansa IMF:n entisen pääjohtajan Dominique Strauss-Kahnin oikeudenkäynnin yhteydessä.

Eloïse Bouton puolestaan tuomittiin joulukuun lopussa kuukaudeksi vankilaan ja sakkoihin Pariisin Madeleine-kirkossa tehdystä tempauksesta.

Bouton oli kirjoittanut rintaansa tekstin "345. lutka". Se viittasi 344 naiseen, jotka vuonna 1971 osoittivat mieltään abortin laillistamisen puolesta. Tempauksen kohde oli kirkon suhtautuminen aborttiin.

Naisjärjestöt tyrmistyivät.

Boutonin tuomion jälkeen joukko ranskalaisia feministejä julkaisi Libération-lehdessä tuomiota paheksuvan manifestin.

Sen mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta 49 vuoteen, kun Ranskassa tuomittiin nainen "seksuaalisesta ekshibitionismista". Erityisen pöyristyttävänä allekirjoittajat pitivät sitä, että Ranskassa lukuisat järjestöt ovat käyttäneet alastomuutta edistääkseen poliittista sanomaa tulematta siitä tuomituksi.

Ranskan rikoslaki ei tarkasti määrittele seksuaalista ekshibitionismia, Le Monde huomauttaa. Se kuitenkin viittaa seksuaaliseen itsensä paljastamiseen muiden nähden ja julkisella paikalla.

Eloïse Bouton vakuutti tuomionsa jälkeen, ettei hänen tekonsa ollut seksuaalinen. Hän oli hämmentynyt siitä, että oikeudessa hänen tekonsa poliittisuutta ei huomioitu ja hänen maalattuja rintojaan pidettiin "eroottisina", Le Monde -lehti kertoo.

Kanteen nostaneen Madeleine-kirkon asianajaja perusteli rinnan seksuaalisuutta sillä, että jos ahdistelija koskee naisen rintaa, "se katsotaan seksuaaliseksi häirinnäksi", kertoo Libération-lehti. Väitteen kyseenalaisti naisjärjestö Les Effronté-e-s:n edustaja, joka huomautti, että "vaikka joku laittaisi sormensa suuhuni, se voi olla seksuaalista häirintää, mutta se ei tarkoita, ettenkö saisi näyttää suutani".

Syyttäjän ja kirkon asianajajan mielestä kyse oli myös siitä, että rintojen näyttäminen voi tietyissä paikoissa olla perusteltua, mutta ei kirkossa.

Vasemmistoliiton kansanedustajan, sosiologi Anna Kontulan mukaan kysymys liittyy siihen, mikä on hyväksyttyä naiseutta.

"Erityisesti katolisessa Ranskassa, mutta myös meillä yhteisessä kulttuurikuvastossa on paljon kuvia äiti Mariasta imettämässä Jeesus-lasta, mikä on ehkä niitä hyväksytyimpiä paikkoja näyttää alastomuutta taiteessa."

Ranskassa on kyseenalaistettu, miksi on hyväksyttyä näyttää paljaita rintoja näyttelyissä tai teatterissa tai kadunvarren bikinimainoksissa, mutta ei mielenosoituksessa.

Suomessa väittelyä on käyty imettämisestä julkisilla paikoilla.

"Siinä ei kuitenkaan ole samaa konnotaatiota kuin siinä, että äänekkäästi ja rajoja rikkoen ärhennellään julkisuudessa."

Kontula ei usko, että yläosattomat Femenin aktivistit herättäisivät Suomessa samankaltaista reaktiota kuin nyt Ranskassa.

"Meillä ei ole sellaista kulttuuriympäristöä, jossa se järkyttäisi riittävästi. Suomessa sitä pidettäisiin ehkä vähän hassuna."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat