Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kafkan ja Orwellin pöytätennis

Ulkomaat
 
greg baker afp
Lyhtyjen lisäksi Kiinan Baodingin katukuvaa somisti tällä viikolla presidentti Xi Jinping, nasevien iskulauseiden mies.
Lyhtyjen lisäksi Kiinan Baodingin katukuvaa somisti tällä viikolla presidentti Xi Jinping, nasevien iskulauseiden mies. Kuva: greg baker afp

On kahdenlaisia valtioita. On valtioita, joissa yritetään kaunistella monimutkaista todellisuutta yksinkertaisin iskulausein. Sitten on valtioita, joissa yksinkertaisetkin asiat onnistutaan rumentamaan monimutkaisilla lausehirviöillä.

Kiina kuuluu edellisiin, Suomi jälkimmäisiin.

Artikkeliin liittyvät

Kiinassa alettiin tällä viikolla rummuttaa presidentti Xi Jinpingin "neljän kattavan" ohjelmaa. Kommunistipuolueen äänitorvi Kansan päivälehti esitteli Xin kuningasajatusta etusivullaan keskiviikkona.

"Neljä kattavaa" asettuvat luontevaksi osaksi iskulauseiden jatkumoa. Kullakin Kiinan johtajalla on ollut omat mottonsa. Presidentti Jiang Zeminillä oli "kolmen edustuksen teoria", presidentti Hu Jintaolla "tieteellinen näkökulma kehitykseen".

"Neljä kattavaa" tarkoittaa South China Morning Post -lehden mukaan vauraamman yhteiskunnan luomista, uudistusten toteuttamista, lakien kunnioittamista ja puoluekuria.

On hämärän peitossa, kuinka kattavasti Xi Jinpingin kattavuudet toteutuvat. Ei kannata erehtyä kuvittelemaan, että Kiinan puoluejohdossa oikeasti haikailtaisiin oikeusvaltion perään.

Mutta Xi Jinpingiä, yksipuoluediktatuurin vahvaa miestä, voi onnitella yhdestä asiasta. Hän osaa tiivistää.

Suomessa ei aina voi sanoa samaa.

Osallistuin torstaina erääseen ihmisoikeusseminaariin Helsingissä. Minua oli pyydetty esittämään näkemyksiäni asiakirjasta, jonka otsikko oli "Kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunnan arvio ulkoasiainhallinnon ihmisoikeusstrategian ja ihmisoikeuspoliittisen toimintaohjelman vaikutuksista".

Kiinalainen otsikointi alkoi tuntua houkuttelevalta. Tällä suomalaisella asiakirjalla kun ei ollut oikeaa otsikkoa.

Oikea otsikko olisi jotakin tämänsuuntaista: "Suomen kirkastettava tavoitteitaan. Ihmisoikeuksien edistäminen vuonna 2015." Kaikki yllä mainitut kolmiosaiset yhdyssanat olisi sitten voinut jättää alaotsikkoon.

En nyt mene asiakirjan sisältökysymyksiin, ihmisoikeuksiin. Totean vain, että ihmisoikeudet ovat tietysti tavattoman tärkeitä. On hienoa, että monet suomalaiset diplomaatit, virkamiehet ja kansalaisjärjestöjen ihmiset tekevät töitä niiden eteen.

Mutta tästä kielenkäytöstä vielä pari huomiota.

Viranomaiskielen vaikeaselkoisuus ei ole uusi ilmiö, mutta koska muutokset tuntuvat hitailta, ilmiöön on syytä palata toistuvasti. Kyseessä on meidän kaikkien – eikä vähiten viranomaisten itsensä – etu. Jokainen halunnee saada viestinsä ymmärretyksi.

Töksäytin seminaarissa kyseisestä asiakirjasta ehkä vähän turhankin ilkeästi. "Tuntuu kuin Franz Kafka ja George Orwell pelaisivat pingistä, ja lukija on pallo."

Kielikuva oli kömpelö, myönnetään. Yritin sanoa, että viranomaistekstiä lukiessaan ihminen tuntee usein joutuvansa kapulakielen pahoinpitelemäksi.

Tarkoitin joka tapauksessa olla rakentava. Käytin yhtä asiakirjan tyypillistä virkettä esimerkkinä. Luin sen ääneen: "Riippumattomista ihmisoikeusasiantuntijoista koostuvat komiteat muun muassa käsittelevät valtioiden määräaikaisraportteja sopimusten toimeenpanosta ja antavat niiden perusteella valtioille suosituksia, selkiyttävät sopimusten sisällön tulkintaa laatimalla niin sanottuja yleiskommentteja ja käsittelevät yksittäisten ihmisten valituksia ihmisoikeusloukkauksista (yksilövalitukset)."

Elämässä on yksinkertaisia sääntöjä. Jos happi loppuu, ennen kuin virkkeen saa luettua ääneen, virke on liian pitkä. Jos virke pitää lukea kolmeen kertaan, ennen kuin sen sisällön ymmärtää, virkettä ei pitäisi olla olemassa.

Tarkoitukseni ei ole nostaa tikunnokkaan tuota nimenomaista asiakirjaa ja antaa ymmärtää, että se olisi erityisen epäselvä. Käytän sitä vain eteeni sattuneena esimerkkinä, koska tiedän, että julkishallinto on täynnä vastaavaa kielenkäyttöä.

Myös yksityinen sektori on, ei sen puoleen. Mutta siinä on vissi ero. Jos yksityinen yritys haluaa ehdoin tahdoin jalkauttaa ydinosaamisalueensa toisen kvartaalin avainsegmentin paradigmaksi konsulttikielisen painajaisen asiakasrajapinnassa, niin siitä vaan. Se on yrityksen ongelma. Jos sama tapahtuu julkisella sektorilla, se on myös kansalaisen ja veronmaksajan murhe.

Opin torstaina, että pelkästään Suomen ministeriöissä on voimassa olevia "strategioita, ohjelmia, selontekoja ja periaatepäätöksiä" ja muita "ohjaavia asiakirjoja" yli 300. Ministeriöitä Suomessa on 12.

En osaa arvioida kaikkien noiden asiakirjojen tarpeellisuutta. Mutta jos kahlaisi jokaisen läpi, veikkaanpa, ettei pääsisi syntymään vaikeaselkoisuusvajetta. Anteeksi, tarkoitin siis, että kielen selkeydessä saattaisi olla parantamisen varaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat