Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leonard Nimoy oli unohtumaton Mr. Spock

Kulttinäyttelijän kuolema kosketti scifi-ohjaaja Timo Vuorensolaa

Ulkomaat
 
Leonard Nimoy vuonna 2013.
Leonard Nimoy vuonna 2013.

Näyttelijä Leonard Nimoy kuoli perjantaina kotonaan Los Angelesissa, hänen perheensä tiedotti perjantai-iltana Suomen aikaa. Nimoy kärsi keuhkoahtaumataudista.

83-vuotiaana kuollut näyttelijä tunnettiin parhaiten Mr. Spock -hahmostaan 1960-luvun Star Trek -televisiosarjassa ja myöhemmin elokuvissa.

Tulevaisuuteen sijoittuvalla sarjalla on kulttimaine. Mr. Spock on U.S.S. Enterprise -avaruusaluksen upseeri. Suippokorvaisen puoliksi vulkanuslaisen ikimuistoisin tunnusmerkki oli tervehdys, johon kuului iskulause "elä pitkään ja menesty" (englanniksi live long and prosper, vulkaaniksi Dif-tor heh smusma).

Tunteet eivät kuuluneet Spockin repertuaariin. Hän turvautui viileään logiikkaan. Spockin ominaisuudet ovat painuneet satojen miljoonien Star Trek -katsojien mieliin – kuten hänen "sormilamautuksensa", jolla hän pystyi tainnuttamaan ihmisen hartiaseudun kosketuksella.

Nimoy paini Spockin suosion kanssa pitkään ja kirjoitti vuonna 1975 omaelämäkerran I am Not Spock ottaakseen etäisyyttä hahmoonsa. Myöhemmin hän kuitenkin hyväksyi roolinsa yhtenä scifi-maailman arvovaltaisimpana esikuvana. Nimoyn toinen omaelämäkerta I am Spock julkaistiin vuonna 1995.

Legendaarinen Spock-hahmo oli paljon muutakin kuin tv-sarjan rooli. Leonard Nimoy eli ja hengitti hahmoaan, jonka älykkyys ja inhimillisyys inspiroivat paljon enempään kuin scifi-lajityypin kukoistukseen.

Niinpä Leonard Nimoyn kuolema oli Star Trekin ystäville pienimuotoinen sokki. Niin myös ohjaaja Timo Vuorensolalle.

"Star Trek herätti nörttijenginkin 1960-luvulla, että nyt heillekin on roolimalli, jota voi ihailla", muun muassa Iron Sky -tieteiselokuvasta tunnettu Vuorensola sanoi perjantai-iltana.

"Kenenkään muun näyttelijän kuolema ei ole koskettanut yhtä paljon."

Mr. Spock poikkesi valtavirran sankareista, lihaksikkaista ja naisia hamuavista alfauroksista. Vuorensolan mukaan Spock antoi luvan olla kiinnostunut vähemmän tyypillisistä asioista.

Nimoylla on ollut selkeä merkitys Vuorensolan omassa elokuvanteossa.

"Aina, kun lähtee miettimään leffan hahmoja kysyn, kuka tässä on se Spock, se älykäs ja kiinnostava", hän kuvailee.

Vuorensola katsoi itse kaikki Star Trek -elokuvat vasta muutamia vuosia sitten. "Rykäisin kaikki kerralla", hän sanoo.

"Vanhempana osasin nähdä, kuinka isosti se on vaikuttanut siihen, mitä scifi nykyään on."

Nimoy näytteli myös elokuvissa Invasion of the Body Snatchers (Ihmispaholaiset, 1978) ja A Woman Called Golda (1982). Hän teki lukuisia ohjaustöitä. Hänen intohimojaan olivat myös runot, valokuvaaminen ja musiikki.

paramount
Leonard Nimoy legendaarisessa Mr. Spock -roolissaan 1960-luvulla.
Leonard Nimoy legendaarisessa Mr. Spock -roolissaan 1960-luvulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat