Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliiniläisiä koiria odottaa pian elämä talutushihnan päässä

Talutushihna tulee pakolliseksi kaikkialla ensi vuonna. Koirat herättävät Berliinissä suuria tunteita.

Ulkomaat
 
Koirien villi ja vapaa elämä Berliinissä saa uudet rajat
Koirien villi ja vapaa elämä Berliinissä saa uudet rajat
Berliinin kaupungissa koirat eivät saa enää ensi vuonna kulkea vapaina omistajan vierellä kuten tähän asti. Myös ulosteiden keräämistä aletaan valvoa tiukemmin. Moni koiranomistaja ei lotkauta uusille säännöille korviaan.

Nelijalkaisten,karvaisten kapinallisten joukko juoksee, hyppii ja haukkuu hämärtyvässä illassa. Mäyräkoira Schröder, sekarotuinen Illy, corgi Rocky, australianpaimenkoira Hanneli ja goldendoodle Jule ottavat ilon irti siitä, että Berliinin Viktoria-puiston järjestyksenvalvojia ei juuri nyt näy.

Varsinaiset kapinalliset ovat puiston nurmialueen reunalla seisoskelevat kaksijalkaiset.

He antavat koiriensa temmeltää vapaina siitä huolimatta, että Berliinin koiria koskeva laki kieltää sen puistossa.

"Me omistajat tunnemme kaikki toisemme täällä puistossa. Tapaamme päivittäin. Jos joku huomaa valvojien tulevan, lähtee viesti WhatsApp-tekstiviestiryhmään", nauraa Julen omistaja Daisy Linke.

Saksassa jokaisella osavaltiolla on omat koiralakinsa, mutta pääkaupungissa niistä on väännetty erityisen perusteellisesti. Suurimmat kysymykset ovat koirien vapaana pitäminen ja niiden jätösten korjaaminen. Samat koira-asiat jakavat siis mielipiteitä Helsingin hiihtoladuilla ja Berliinin puistoissakin.

Vuosien valmistelun jälkeen Berliinin senaatti hyväksyi viime viikolla lain, jonka mukaan koirien pitää kulkea joka paikassa talutushihnassa ensi vuodesta lähtien. Nyt koirat saavat vielä kulkea kaduilla vapaana omistajiensa vierellä. Lisäksi mukana on oltava pusseja lemmikin jätöksille.

Christian Jørgensen
Berliiniläiset koiranomistajat Mark Scholz (vas.) ja Kristin Rädel antoivat koiriensa leikkiä Berliinin Viktoria-puistossa muiden koirien kanssa ilman pakollisia talutushihnoja.
Berliiniläiset koiranomistajat Mark Scholz (vas.) ja Kristin Rädel antoivat koiriensa leikkiä Berliinin Viktoria-puistossa muiden koirien kanssa ilman pakollisia talutushihnoja.

"Koirat nostattavat Berliinissä pintaan suuria tunteita ja kuumia väittelyitä aina vain uudestaan. Siksi lain valmisteluvaiheessa kutsuttiin koolle viisi koiranomistajien ja koiranvastustajien kokousta", sanoo senaatin lakiasioiden tiedottaja Claudia Engfeld.

Koiralain uusimiseen ovat vaikuttaneet muutamat koirien hyökkäykset ihmisten kimppuun. Nyt esimerkiksi ihmisiä purreet koirat saavat merkinnän uuteen koirarekisteriin. Muutamilla ulkoilualueilla koiralliset ja koirattomat ovat joutuneet törmäyskurssille.

"Tavoite on, että tulevat koiranomistajat ymmärtävät paremmin, mitä koiran omistaminen ja eläintensuojelu tarkoittaa. Lakiin tuleekin koiranomistajan ajokortti, jonka suorittaneiden kohdalla lievennetään heidän koiriensa talutushihnapakkoa kaduilla", Engfeld sanoo.

Lain valvomiseksi jokainen kaupunginosa saa täyttää kaksi uutta koiratarkastajan pestiä.

Berliinin koiranomistajat eivät ymmärrä kaupungin ehdottomuutta. He valitsisivat mieluummin mallin, jossa puistoissa olisi esimerkiksi aamulla pari tuntia lupa pitää koiraa vapaana. Niin toimitaan esimerkiksi Hampurissa. Nyt Berliinin puistoissa koiria pidetään vapaana, ilman lupaa. Viktoria-puiston koiranomistajat antavat koirien temmeltää etenkin aamulla ja illalla, kun puistossa ei ole niin paljon muita kävijöitä.

"Kyse on ennen kaikkea siitä, miten koira on koulutettu. Tietenkin on ongelma, jos omistaja ja koira eivät tule muiden kanssa toimeen", sanoo Socke-koiraa ulkoiluttava Karin Mauerberger.

"Asenteet koiria kohtaan ovat kiristyneet muutamassa vuodessa. Nyt on paljon vaikeampaa esimerkiksi löytää vuokra-asunto eläimen kanssa kuin jokin aika sitten", sanoo entisen liittokanslerin mukaan nimetyn Schröderin omistaja Lisa Weiss.

Berliinissä vapaana kulkevien koirien kanssakäyminen näyttää usein hyvin leppoisalta. Moni omistaja on sitä mieltä, että ne ovat vapaina muiden koirien kanssa kisaillessaan oppineet porukan sosiaaliset lait. Kaduilla asiallista käytöstä auttaa, kun puistossa on jo tutustuttu lähes kaikkiin kulmakunnan koiriin.

"Vincent tunnistaa risteyksessä punaisen valon ja odottaa vierelläni. Se on jo 11-vuotias ja kulkenut aina vapaana", Désirée Planz sanoo.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat