Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisinajattelijoiden historia kituu venäläisessä museossa

Venäjän tärkeimmän museoidun vankileirin kohtalo on auki. Muun muassa Ukrainan sota lisää painetta historiankirjoituksen muuttamiseksi.

Ulkomaat
 
Boris Mirkin laulaa salatuista Afganistanin sotilasuhreista runon, jonka takia hän joutui Neuvostoliitossa vankileirille
Boris Mirkin laulaa salatuista Afganistanin sotilasuhreista runon, jonka takia hän joutui Neuvostoliitossa vankileirille
Boris Mirkin järkyttyi nähtyään Pietarissa sotilassairaalassa Afganistanin sodassa haavoittuneita miehiä vuonna 1980. Hänet tuomittiin neuvostovastaisesta agitaatiosta, kun ystävä kieli runoista Neuvostoliiton salaiselle poliisille. Mirkin istui 1981–1984 Permissä vankileirillä. Toimittaja: Anneli Ahonen. Kuvaaja: Nikolai Gontar

Eristyssellin betonista tihkuu kylmyyttä kymmenen asteen pakkasessa Uralvuoriston kupeessa Kutšinon kylässä 100 kilometriä Permistä itään.

Pieneen koppiin joutuivat vuorokausiksi tai jopa kuukausiksi vielä 1970-luvulla ne vankileirin numero 36 poliittiset vangit, jotka rikkoivat järjestystä tai ryhtyivät syömälakkoon vankeusaikanaan.

Syynä vankeusrangaistukseen oli usein neuvostovastainen agitaatio. Liian suorasukaisten runojen kirjoittajat leimattiin valtion vihollisiksi.

Nikolai Gontar
Kutšinon kylässä sijaitseva Perm-36-vankileiriin rakennettu museo on joutunut Venäjän viranomaisten hampaisiin.
Kutšinon kylässä sijaitseva Perm-36-vankileiriin rakennettu museo on joutunut Venäjän viranomaisten hampaisiin.

Toisinajattelijoiden vainon historia on yhä useammin nyky-Venäjällä asia, joka halutaan häivyttää. Historiaväännön keskuksena on Permin miljoonakaupunki.

Sen lähellä sijaitseva Perm-36 on Venäjän ainoa säilynyt vankileiri, josta on tehty poliittisen vainon historian museo.

Artikkeliin liittyvät

Nyt museon kohtalo on vaakalaudalla, vaikka ulkoisesti se toimii kuin ennenkin. Oppaaksi lähtee energinen Sergei Spodin. Hän on kyläkoulun opettaja, joka kertoo tunteikkaasti Stalinin vainoista, pienistä leipäannoksista ja pakollisista propagandaelokuvanäytöksistä vangeille.

"1970-luvulle asti täällä oli puulämmitys. Kylmään ei ikinä totu", Spodin kuvailee.

Museossa on säilynyt myös harvinaisia Stalinin vankileirien aikaisia rakennuksia, kuten makuuparakki ja sauna.

Tuolloinen vankileirien saaristo oli yleensä kyhätty puusta väliaikaisiksi rakennelmiksi, jotka hylättiin kun vankileiri muutti uudelle työmaalle. Suurin osa suljettiin Stalinin kuoleman jälkeen, eikä niistä jäänyt mitään jäljelle.

"Tärkeintä on, että vainojen historiaa ei unohdeta", Spodin toteaa.

Peistä taitetaan kuitenkin vankileirin myöhemmistä vaiheista ja toisinajattelijoista.

Vankileirin 1990-luvun alussa löytänyt ja sen arvon ymmärtänyt museon perustajapari Viktor Šmyrov ja Tatjana Kursina syrjäytettiin museon toiminnasta viime vuoden keväänä.

Kun johtaja vaihtui, suuri osa museon työntekijöitä erotettiin tai he lähtivät itse.

Historiantutkijoina Kursina ja Šmyrov jatkavat työtä Perm-36-kansalaisjärjestössä, joka aiemmin vastasi museon sisällöstä.

"Järjestöömme tehtiin kymmeniä tarkastuksia. Museossa sijaitseva arkistomme sinetöitiin, emmekä pääse tietokoneisiimme käsiksi", sanoo Tatjana Kursina kotonaan Permin lähiökerrostalossa.

He loivat laajan verkoston eurooppalaisten museoiden, Permin alueen museoiden, yliopistojen, kirjastojen ja koulujen kanssa. Šmyrov ohjasi neljä väitöskirjaa vainojen historiasta.

"Mitään hankkeita ei enää ole. Ei myöskään sitä työtä, jota kehitimme 25 vuoden ajan", Kursina sanoo.

Vainoihin pureutunut massatapahtuma Pilorama suljettiin jo aiemmin.

Viime vuonna museon rahoitus katkaistiin kuukausiksi.

Lopulta presidentti Vladimir Putin sekaantui kiistaan ja vaati, että museo jatkaa toimintaansa.

Lopputuloksena kansalaisjärjestöt ja viranomaiset yrittävät nyt sovitella näkökantojaan yhteen erityisessä museota varten perustetussa elimessä.

Osa leirin vangeista oli nationalismista syytettyjä ukrainalaisia.

Ukrainan sodan alettua museota alettiin moittia ukrainalaisnationalistien muiston hyysäämisestä.

Kommunistinen puolue järjesti museota vastustavan mielenosoituksen, jossa museon väitettiin tekevän fasistien kanssa yhteistyötä tehneistä ukrainalaisvangeista sankareita.

Loanheittoraporteistaan tunnettu televisiokanava NTV kävi museossa tekemässä ohjelman nimeltä Viides kolonna, jossa museon työtä halveksutaan.

Šmyrov esittelee lukuja. Vuosina 1972–1987 vangeista 39,4 prosenttia oli poliittisia vankeja, jotka oli tuomittu neuvostovastaisesta agitaatiosta.

"He eivät ikinä kiihottaneet väkivaltaan."

Vangeista 18 prosenttia oli nationalisteja.

"Tai heitä, joita vainoa harjoittavat elimet pitivät nationalisteina. He olivat silti poliittisia vankeja", Šmyrov toteaa.

142:ta vankia eli 15:tä prosenttia syytettiin maanpetturuudesta. He olivat yleensä yrittäneet paeta Neuvostoliitosta.

Kahdeksalla prosentilla oli syyte terrorismista.

"He olivat ihmisiä, jotka auttoivat tai tukivat sotilaallista vastarintaa Länsi-Ukrainassa, Liettuassa, Latviassa ja Virossa."

Vain viisi oli tuomittu Ukrainan vastarinta-armeijassa toimimisesta.

"Jos Neuvostoliitossa saatiin ihminen kiinni ase kädessä, ei häntä leirille lähetetty. Hänet ammuttiin", Šmyrov muistuttaa.

Lukujen esittely ei ole Venäjällä nyt muodissa. Vahvoilla on toisenlainen historianversio, jonka esittää myös leirin entinen vartija Ivan Kukuškin. Hänen mielestään on hyvä, että Stalinin aikaisen totalitaristisen järjestelmän kauhut muistetaan, mutta omaa työuraansa hän katsoo toisin.

"Minun vartijana ollessani täällä istui terroristeja, fasistien kanssa sodan aikana veljeilleitä ja maanpettureita. Poliittisia vankeja oli vain vähän", hän sanoo. Nykyisin Kukuškin on edelleen töissä leirillä ja tekee remonttihommia museolle.

Nikolai Gontar
Näyttely Perm-36-vankileirin vangeista.
Näyttely Perm-36-vankileirin vangeista.

Nikolai Gontar
Opas Sergei Spodin esittelee seinää, jota koristaa teksti: Marxismi ikuisesti, koska se on totta!
Opas Sergei Spodin esittelee seinää, jota koristaa teksti: Marxismi ikuisesti, koska se on totta!

Anneli Ahonen
Kutšino/Perm

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat