Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Netanjahun USA:n matkasta nousi ilmiriita

Israelin pääministeri puhuu kongressissa. Obama ei aio tavata Netanjahua.

Ulkomaat
 
Nir Elias Reuters
Benjamin Netanjahu puhui Maale Adumimin siirtokunnassa lähellä Jerusalemia keskiviikkona.
Benjamin Netanjahu puhui Maale Adumimin siirtokunnassa lähellä Jerusalemia keskiviikkona. Kuva: Nir Elias Reuters

Yhdysvaltojen ja Israelin suhde on ajautunut pahaan kriisiin. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu saapuu tiistaina pitämään Yhdysvaltain kongressiin puheen, jonka edustajainhuoneen republikaanit ovat junailleet neuvottelematta asiasta Valkoisen talon kanssa.

Valkoisen talon turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Susan Rice arvioi Netanjahun vierailun vahingoittavan Yhdysvaltain ja Israelin välejä. "Mielestäni sellainen on tuhoisaa suhteen perustalle", Rice sanoi.

Valkoisen talon mukaan Netanjahun puhe on osa pääministerin vaalikampanjaa. Netanjahu pyrkii neljännelle hallituskaudelleen kahden viikon kuluttua pidettävissä, tiukoiksi ennakoiduissa parlamenttivaaleissa.

Kampanjassaan Netanjahu on syyttänyt Yhdysvaltoja pehmeydestä Iranin ydinaseuhan edessä.

"Kunnioitan Valkoista taloa ja Yhdysvaltain presidenttiä, mutta kun on kyse keskeisen tärkeästä asiasta, joka voi ratkaista koko olemassaolomme, velvollisuuteni on tehdä kaikki, mitä voin torjuakseni Israelia uhkaavan suuren vaaran", Netanjahu sanoi israelilaislehti Haaretzin mukaan.

Presidentti  Barack Obama on ilmoittanut, ettei hän aio tavata Netanjahua Washingtonissa. Myös varapresidentti Joe Biden ja ulkoministeri John Kerry jättävät Israelin pääministerin puheen väliin. Osan kongressin demokraattiedustajista uskotaan yhtyvän boikottiin.

Israelin kannalta tilanne on kiusallinen, sillä vankka tuki Israelille on ollut yksi harvoja asioita, joista demokraatit ja republikaanit ovat olleet yksimielisiä. Yhdysvallat tukee Israelia noin kolmella miljardilla dollarilla vuodessa.

Perinteisesti Yhdysvaltain juutalaiset ovat kannattaneet demokraatteja, mutta Obaman kaudella osa heistä on siirtynyt oikealle. Uusimmassa kyselyssä 61 prosenttia juutalaisista ilmoittautui demokraateiksi, 29 prosenttia republikaaneiksi.

Riita näkyy myös julkisuudessa. Demokraattien J Street-lobbausryhmä kehotti torstaina The New York Times -lehdessä Netanjahua lykkäämään puhettaan parempaan hetkeen.

Eilen republikaaninen This World -lobby vastasi pääkalloin kuvitetulla ilmoituksella, jossa Obaman neuvonantajaa Susan Ricea syytettiin välinpitämättömyydestä kansanmurhia kohtaan.

Liittolaisten välit ovat tulehtuneet samaan aikaan, kun Genevessä käytävät neuvottelut Iranin ydinaseohjelmasta ovat ratkaisevassa vaiheessa.

Neuvottelujen määräaika on 24. maaliskuuta, mutta jo nyt amerikkalaislehdissä väitellään kiivaasti sopimuksen oletetusta sisällöstä.

Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan Iranin sallittaisiin säilyttää suuri osa nykyisestä ydinkapasiteetistaan, mutta sen ydinohjelma alistettaisiin noin kymmenen vuoden ajaksi tarkkaan kansainväliseen valvontaan.

Yhdysvaltain tavoitteena on pitää Iran tilanteessa, jossa siltä kuluisi vähintään vuosi ydinaseen rakentamiseen. Vastineeksi yhteistyöstä Iranin-vastaiset pakotteet purettaisiin asteittain.

Israel vastustaa ankarasti valmisteltavaa sopimusta. Netanjahun mielestä sopimus sallisi Iranin edetä ydinaseen kynnykselle. Iran on ilmoittanut pyrkivänsä Israelin valtion tuhoamiseen.

"Velvollisuuteni pääministerinä on tehdä kaikki voitavani estääkseni tämän sopimuksen", Netanjahu sanoi The New York Timesin mukaan tiistaina.

Netanjahun uskotaan käyttävän tiistaina kaikki puhelahjansa voittaakseen puolelleen Yhdysvaltain kongressin ja israelilaiset äänestäjät. Se on kovaa uhkapeliä, joka osoittaa, miten suuret panokset Lähi-idässä ovat nyt pöydällä.

Saska Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat