Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zimbabwen itsevaltias Robert Mugabe täytti 91 vuotta – miljoonan dollarin juhliin teurastettiin elefantteja

Zimbabwen presidentti on johtanut maataan vuodesta 1980

Ulkomaat
 
Philimon Bulawayo Reuters
Presidentti Robert Mugabe nautti juhlapöydän antimia syntymäpäivillään Viktorian putouksilla lauantaina. Presidenttipuoliso Grace Mugabe seurasi vierestä.
Presidentti Robert Mugabe nautti juhlapöydän antimia syntymäpäivillään Viktorian putouksilla lauantaina. Presidenttipuoliso Grace Mugabe seurasi vierestä. Kuva: Philimon Bulawayo Reuters

Norsuja teurastettiin. Yksi täytekakuista painoi 91 kiloa ja oli muotoiltu esittämään Viktorian putouksia. Vieraita oli tuhansia, ja juhlien koko lasku oli miljoonan dollarin luokkaa.

Zimbabwen presidentin Robert Mugaben 91-vuotispäiviä vietettiin lauantaina Viktorian putouksilla. Juhlien suuruusluokka oli perinteinen. Eteläisen Afrikan maan itsevaltias on vuodesta toiseen järjestyttänyt itselleen mahtipontiset syntymäpäiväkestit.

Ökyjuhlista tekee erityisen silmiinpistävät se, että noin 14 miljoonan asukkaan Zimbabwe on rutiköyhä.

"Kaikki tähän säädyttömään jamboreeheen kerätyt varat pitäisi välittömästi ohjata Matebelemaan ränsistyneiden sairaaloiden ja koulujen kohentamiseen", oppositiopuolue MDC:n tiedottaja Obert Gutu sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Gutu puhui ennen juhlapäivää ja viittasi Pohjois-Matebelemaahan, Zimbabwen provinssiin, jossa Viktorian putoukset sijaitsevat.

Mugabe on maailman vanhin valtiojohtaja. Hän on johtanut Zimbabwea tympein ottein vuodesta 1980 lähtien. Lauantain juhlissa hän viestitti olevansa edelleen tukevasti vallassa.

Tyylilleen uskollisesti Mugabe piti tuhansien juhlijoiden edessä uhmakkaan puheen. Hän hyökkäsi erityisesti valkoisia maanomistajia vastaan.

"Zimbabwessa on paljon villieläinten asuttamia alueita, mutta harvat ovat afrikkalaisessa omistuksessa", Mugabe sanoi yhdysvaltalaisen ABC-kanavan mukaan. "Useimmat ovat valkoisten omistamia. Mutta nyt valtaamme nuo metsät. Kansamme ei voi enää kärsiä."

"Voimme tehdä asioita itse", Mugabe jatkoi. "Emme tarvitse valkoista miestä jatkamaan opastamista."

Presidentin kannattajat toivottivat syntymäpäiväsankarin tervetulleeksi banderolleilla, joissa ylistettiin "Zimbabwen vallankumouksen ikonia". Uutistoimisto AFP:n mukaan juhlaväki lauloi: "Eteenpäin presidentti Mugaben tiellä!"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat