Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maanjäristysten määrä kasvoi monisatakertaiseksi USA:n öljyalueella – asukkaat syyttävät öljy-yhtiöitä

Oklahomassa maa järisee joka päivä. Syyksi epäillään uutta öljynetsintätekniikkaa.

Ulkomaat
 
Dermot Tatlow
Sandra ja Gary Ladra seisovat kotitalonsa edessä lähellä Praguen pikkukaupunkia Oklahomassa. Kodin takka romahti marraskuun 2011 maanjäristyksessä, ja kivet satoivat Sandra Ladran polvien päälle. Hän ei vieläkään kävele kivuitta.
Sandra ja Gary Ladra seisovat kotitalonsa edessä lähellä Praguen pikkukaupunkia Oklahomassa. Kodin takka romahti marraskuun 2011 maanjäristyksessä, ja kivet satoivat Sandra Ladran polvien päälle. Hän ei vieläkään kävele kivuitta. Kuva: Dermot Tatlow

Sandra Ladra oli käynyt iltasuihkussa ja pukenut päälleen pyjaman. Hän istui nojatuolissa takan edessä ja nosti jalkansa pallille. Televisiossa Oklahoman yliopiston jalkapallojoukkue Cowboys oli selättämässä Wildcatsin.

Edellisenä yönä maan tärinä oli herättänyt perheen, ja Sandran aikuista poikaa Ryania pelotti mennä nukkumaan. "Pääsin juuri sanomasta Ryanille, että ei kaksi järistystä peräkkäin voi osua samaan paikkaan. Sitten kuului kova pamaus, ja takasta alkoi sataa kiviä alas", Sandra Ladra kertoo kotisohvallaan Oklahomassa.

Ladrojen talo sijaitsee hiekkatien päässä pienessä metsikössä keskellä loivasti kumpuilevaa, kullankeltaista preeriaa.

Tuona iltana Praguen pikkukaupunkia ravisti Oklahoman historian voimakkain järistys, jonka magnitudi oli 5,6. Se heilutti Ladran taloa ylös ja alas, irrotti taulut ja peuranpään seiniltä, heitti kylpyhuoneen purkit lattialle, mursi lattialaattoja ja väänsi terassin ovenkarmit sijoiltaan. Pahimmin kävi kuitenkin Sandra Ladralle: kun olohuoneen kaksikerroksinen takka sortui, iso kivi putosi hänen polveensa. Siihen ommeltiin ensiavussa 12 tikkiä.

Mutta vielä nyt, yli kolmen vuoden ja yhden polvileikkauksen jälkeen Ladra ei pysty kävelemään kunnolla. Edessä on luultavasti uusi leikkaus.

Ennen preerialla varauduttiin hurrikaaneihin. Nyt täällä on jouduttu varautumaan myös maanjäristyksiin.

Vielä kymmenisen vuotta sitten maa järisi Oklahomassa kerran tai kaksi vuodessa. Viime vuonna järistyksiä, joiden magnitudi oli yli kolme, oli 567. Se on useammin kuin kerran päivässä. Ladrat uskovat, että syy liittyy uuteen öljynetsintätekniikkaan, vesisärötykseen (fracking).

The Washington Post -lehden mukaan Oklahomassa on 3 300 kaivoa, joiden kautta vesisärötyksessä käytettyä jätevettä pumpataan syvälle maaperään, jotta se ei saastuttaisi pohjavettä. Myös monet geologit uskovat, että jäteveden paine saa Oklahoman maaperän siirrokset liikkeelle.

Nyt Ladra ja heidän naapurinsa ovat haastaneet öljy-yhtiöt oikeuteen, jotta saisivat korvauksia lääkärilaskuista ja kodeilleen aiheutuneista vahingoista.

Oklahomassa öljyteollisuus on kuitenkin mahtava vastustaja: 27 prosenttia osavaltion tuloista tulee öljystä ja kaasusta. Moni tavallinen oklahomalainen ei halua edes keskustella siitä, että maanjäristykset liittyisivät öljybisnekseen.

"En minä vihaa öljy- tai kaasuteollisuutta", Sandra Ladra sanoo hiljaisella äänellä. "Mutta oklahomalaiset maksavat kovan hinnan halvasta bensasta."

Oklahoma Cityn korkein pilvenpiirtäjä on öljy-yhtiö Devonin pääkonttori. Öljypumput nokkivat keltaista preeriaa kuin mustat kanat: niitä on lentokentän kiitoradan vieressä, yliopiston kampuksella, liikenteenjakajassa.

Pumppuja on myös Oklahoman kongressitalon edessä ja takana, ja edustajat näkevät ne työhuoneistaan. Oklahoman öljyntuottajayhdistyksen OIPA:n sääntelystä vastaava varajohtaja A.J. Ferate vitsailee, että jos hän pääsisi nimeämään uusia öljylähteitä, hän antaisi niille lastensa nimet: Clara, Grace ja Edwin.

Ferate ei osaa selittää, miksi maa on äkkiä alkanut järistä. Hän muistuttaa kuitenkin, ettei tiede ole vielä aukotta todistanut, johtuvatko maanjäristykset jäteveden pumppauksesta.

"Kahdentoista porauskaivon tämän maan kaikista 300 000:sta kaivosta on osoitettu aiheuttavan maanjäristyksiä. Muihin järistyksiin ei ole pystytty osoittamaan syytä", Ferate sanoo.

Jos öljyteollisuudella alkaa mennä huonosti, niin alkaa Oklahomallakin.

Tuotot ovat jo kärsineet bensan hinnan laskusta, ja alle 60 dollarin barrelihinnoilla etenkin uusien kohteiden avaaminen alkaa käydä kannattamattomaksi.

Kotimainen öljy on kuitenkin Yhdysvalloille tärkeää paitsi talouden myös turvallisuuden takia, sillä riippuvaisuutta Lähi-idästä halutaan vähentää entisestään. "Irtisanomiset ovat alkaneet", Ferate varoittaa.

Sandra Ladran mies Gary Ladra uskoo silti, että heidän on mahdollista voittaa oikeusjuttu.

"Tämä maa perustettiin oikeudenmukaisuuden ja kansan tahdon periaatteille", Gary Ladra sanoo.

Dermot Tatlow
Öljypumppu nakuttaa maata Oklahoman osavaltion kongressirakennuksen edustalla. Viime vuonna Oklahomaa tärisytti 567 maanjäristystä, jotka olivat magnitudiltaan kolme tai enemmän.
Öljypumppu nakuttaa maata Oklahoman osavaltion kongressirakennuksen edustalla. Viime vuonna Oklahomaa tärisytti 567 maanjäristystä, jotka olivat magnitudiltaan kolme tai enemmän.

Onneksi valinta ei ole mustavalkoinen.

Oklahoman osavaltion edustajainhuoneen jäsen Jason Murphey vastaa joka järistyksen jälkeen puheluihin, joissa järkyttyneet ihmiset vaativat toimia. Hän uskoo, että jätevesikaivojen ja järistysten välillä on yhteys: järistykset yhdessä piirikunnassa loppuivat sen jälkeen, kun alueen kaivo suljettiin.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki kaivot pitäisi sulkea. Voi riittää, että siirrosten lähelle ei enää rakenneta uusia kaivoja ja pumpattavan veden määrää vähennetään.

"Öljyalalla on vastuullisia toimijoita, jotka ovat tienneet, ettei ole viisasta pumpata paljon vettä maahan lähellä siirroksia. Ja sitten on toimijoita, jotka eivät ole kuunnelleet varoituksia, mutta kuuntelevat ehkä nyt", Murphey sanoo.

Ilman tieteellisiä todisteita kunkin yksittäisen kaivon vaikutuksista mitään ei kuitenkaan tapahdu, Murphey sanoo.

Tässä suhteessa Oklahoma on erilainen kuin naapuri Arkansas, jonka yhdellä alueella kaikkien uusien kaivojen rakentaminen lopetettiin maanjäristysvaaran vuoksi.

"Oklahomassa öljyteollisuus on paljon vahvempi. Täyskielto on helppo tie ulos osavaltioissa, joissa ei ole yhtä paljon pelissä", Murphey sanoo.

Gary Ladra vertaa oikeusjuttua öljy-yhtiöitä vastaan aasin herättelyyn.

Hän kertoo tarinan: mies ei saanut aasia tottelemaan komentojaan, joten toinen mies pyysi lupaa yrittää. Tämä huitaisi aasia kepillä päähän, minkä jälkeen aasi alkoi totella myös puhetta.

"Eläimiä täytyy kohdella hyvin, mutta joskus pitää ensin saada niiden huomio", Gary Ladra sanoo.

Oklaholman öljyntuottajayhdistyksen OIPA:n sääntelystä vastaava varajohtaja A.J. Ferate nimeäisi uudet öljylähteet lastensa mukaan Claraksi, Graceksi ja Edwiniksi.
Oklaholman öljyntuottajayhdistyksen OIPA:n sääntelystä vastaava varajohtaja A.J. Ferate nimeäisi uudet öljylähteet lastensa mukaan Claraksi, Graceksi ja Edwiniksi.

Laura Saarikoski HS
Prague, Oklahoma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat