Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Surumarssista tuli suuri rauhanilmaus

Boris Nemtsovin muistomarssi oli yksimielinen kannanotto kriisien väkivallattomien ratkaisujen puolesta

Ulkomaat
 
Sergei Gapon AFP
Boris Nemtsovin muistoksi Moskovassa järjestetyllä marssilla oli poliisin mukaan 16 500 osallistujaa. Marssin järjestäjien mukaan heitä oli 70 000–100 000. Banderollissa luki "sankarit eivät kuole, nämä luodit osuivat meihin jokaiseen".
Boris Nemtsovin muistoksi Moskovassa järjestetyllä marssilla oli poliisin mukaan 16 500 osallistujaa. Marssin järjestäjien mukaan heitä oli 70 000–100 000. Banderollissa luki "sankarit eivät kuole, nämä luodit osuivat meihin jokaiseen". Kuva: Sergei Gapon AFP

Moskovalaisten ensi reaktio oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhaan osoitti, että Venäjä ei ole menettänyt kaikkea toivoaan. Nemtsov ammuttiin Moskovajoen ylittävälle sillalle Kremlin muurin kupeeseen lauantain vastaisena yönä.

Sunnuntaina iltapäivällä järjestetty surumarssi kokosi kymmeniätuhansia ihmisiä Moskovan keskustaan reitille, joka kulki murhapaikan ohitse. Kyseessä oli suurin vallanpitäjien arvostelijoiden järjestämä mielenilmaus sitten toukokuun 2012 mielenosoitusten, joissa vastustettiin presidentti Vladimir Putinin nousua presidentiksi kolmannelle kaudelle.

Marssin lähtöpaikalle sijoitettujen metallinpaljastimien lävitse kulki yli 50 000 ihmistä. Poliisin mukaan väkeä oli 16 500, järjestäjien mukaan 70 000 – 100 000.

"Luodit eivät tapa sankareita" ja "Minä en pelkää" -iskulauseet kertoivat, etteivät kansalaiset halua nöyrtyä väkivallan edessä.

Surumarssin osanottajat eivät tulevaisuudesta valopilkkuja löytäneet, mutta mielenosoituksen yksimielisyyttä korostanut sävy kertoi halusta selvitä poliittisesta ja taloudellisesta kriisistä ilman väkivaltaisia ratkaisuja.

Oppositiopuolueiden liput olivat marssilla vähemmistössä, kulkueessa hulmusivat sen sijaan tuhannet Venäjän liput. Marssiin osallistunut väkijoukko oli puolestaan suora poikkileikkaus pääkaupungin väestöstä.

"Tämä oli todella odottamaton käänne", mekaanikko Aleksei Vetrov, 36, sanoi Nemtsovin murhasta mielenosoittajien kulkiessa pitkin Moskovajoen rantakatua hyisessä tihkusateessa. "Nemtsov oli käsittääkseni tärkeä liikkeellepaneva voima, hyvin tarmokas ihminen. Luulen, että ilman Borisia [oppositio]liike menettää tehokkuuttaan. Jonkun pitäisi tulla hänen tilalleen."

"Tulin, koska tämä [Nemtsovin murha] on tuskallista ja epäoikeudenmukaista", sanoi Valentina Jartseva, 73.

"Toivomme muutosta, mutta järki vain sanoo, ettei tästä mitään hyvää seuraa", kommentoi pikkusisko Tatjana Jartseva, 61. "Meneillään on todellinen vihanpurkaus, sellainen täällä velloo. En ennusta sisällissotaa, mutta vaikeat ajat ovat tulossa. Mutta me olemme täällä näyttääksemme, että olemme olemassa."

"Olen väsynyt vallanpitäjiin ja tulin tänne näyttämään heille, että meitä väsyneitä on hyvin paljon", opiskelija Anton Darojants, 16 sanoi pidellen kädessään kylttiä "minä en pelkää".

"Monet pelkäävät, että täällä käy kuten Ukrainassa", Darojants perusteli. "Mutta rehellisesti sanoen siinä ei ole minun mielestäni mitään pelkäämistä, se on ennen kaikkea liikettä eteenpäin. Toivon todella, että Venäjästä tulee vapaa, että demokratia voittaa."

Opposition iskulauseet kajahtivat väkijoukosta kulkueen keulan saapuessa Kremlin tuntumaan: Venäjä ilman Putinia! Ei sotaa! Huudot vaikenivat kuitenkin ensimmäisten marssijoiden saapuessa murhapaikalle.

Poliiseja kulkueen reitillä oli selvästi tavallista vähemmän. Mellakkapoliisi pysytteli taka-alalla, eturivissä Kremlin läheisyydessä seisoivat tavallisiin univormuihin pukeutuneet poliisit karvalakki päässään.

Sisäministeriön Omon-erikoisjoukot pidättivät illansuussa parikymmentä mielenosoittajaa. Pidätetyistä yli puolet kuului Narodnaja Volja (Kansan tahto) -nimiseen aktivistiryhmään. 1800-luvun terroristeilta nimensä lainannut ryhmä osallistui viime keväänä Ukrainan-mielisten riveissä väkivaltaisuuksiin Odessassa.

Putinin vastustajat olivat alun perin suunnitelleet sunnuntaiksi Ukrainan sodan -vastaista mielenosoitusta, ja Solidarnost-liikkeen perustajajäsen Boris Nemtsov oli mielenosoituksen pääjärjestäjä. Nemtsovin murhan jälkeen mielenosoitus muutettiin muistotilaisuudeksi.

Varapääministerinäkin 1990-luvun lopulla toiminut Nemtsov ajautui presidentti Putinin ensimmäisen kauden lopulla presidenttiä ja hänen luomaansa järjestelmää vastustavaan oppositioon. Moni moskovalainen muistaa Nemtsovin ministerinä 1990-luvun kaaoksen aikana. Mutta moni muistaa sen myös aikana, jolloin haaveet paremmasta olivat voimissaan.

Jartsevin eläkeläissisarukset ovat mielenosoitusten veteraaneja: he olivat Moskovan kaduilla jo elokuussa 1991, kun vanhoillisten ministereiden ja kenraaleiden puuhaama vallankaappausyritys kaadettiin.

"Se oli helppo sota, mutta ehkä tämä on yhä samaa prosessia", Valentina Jartseva arveli.

Pekka Hakala HS
Moskova

HS mukana Nemtsov-surumarssilla: "Minä en pelkää", "Propaganda tappaa"
HS mukana Nemtsov-surumarssilla: "Mi­nä en pel­kää", "P­ro­pa­gan­da tap­paa"
Tuhannet moskovalaiset kokoontuivat keskustaan osallistuakseen surumarssille oppositiopolitiikko Boris Nemtsovin muistoksi. Paikan päällä olevan kirjeenvaihtajan mukaan tunnelma on isänmaallinen. Toimittaja Pekka Hakala HS, Kuva Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat