Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reformipuolue pysyy vallassa Virossa

Virolaiset antoivat tukensa tasaveromallille ja puolustuspolitiikalle

Ulkomaat
 
Kaja Kunnas Anne Viljamaa
Photo: Marko Mumm
Viron sunnuntaisten parlamenttivaalien äänestysprosentti oli 63,7.
Viron sunnuntaisten parlamenttivaalien äänestysprosentti oli 63,7. Kuva: Photo: Marko Mumm

Viroa kymmenen vuotta johtanut reformipuolue sai eniten edustajia 101-paikkaiseen parlamenttiin sunnuntaina pidetyissä vaaleissa. Se keräsi eniten ääniä nyt jo kolmatta kertaa peräkkäin ja sai 30 edustajanpaikkaa.

Kun ääntenlaskenta oli saatu puoliltaöin päätökseen, pääministeri Taavi Rõivasin johtama reformipuolue oli kerännyt 27,7 prosenttia äänistä.

Virolaiset antoivat vaalituloksella vahvan tukensa Viron 20 prosentin tasaveromallille ja panostukselle puolustuspolitiikkaan. Reformipuolueen ääniharavia olivat kaksi entistä puolustusvoimien komentajaa, evp. kenraalit Ants Laaneots ja Johannes Kert.

"Puolustuspolitiikka oli vaalien pääaihe", sanoi pääministeri Rõivas vaalituloksen selvittyä.

Toiseksi eniten paikkoja parlamenttiin sai keskusta (27). Sosiaalidemokraateilla on uudessa parlamentissa 15 edustajaa ja Isänmaan ja Res publican liitto 14.

Nykyinen sosiaalidemokraattien ja reformipuolueen koalitio ei saanut riittävästi ääniä.

Myös kaksi uutta pientä protestipuoluetta juhli iltayöllä pääsyä parlamenttiin: avoimempaa politiikkaa vaativa vapaapuolue sai kahdeksan paikkaa ja konservatiivinen kansanpuolue seitsemän.

Internetin välityksellä äänesti yli 176 000 virolaista eli 30 prosentti vaaleihin osallistuneista. Määrä oli suurempi kuin edellisissä parlamenttivaaleissa vuonna 2011.

Äänestysaktiivisuus oli nyt 63,7 prosenttia. Se pysyi samalla tasolla kuin edellisissä parlamenttivaaleissa, jolloin äänestämässä kävi 63 prosenttia äänioikeutetuista.

Vanha vastakkainasettelu kansallisliberaalin hallituksen ja Venäjän-mielisenä vasemmistopuolueena pidetyn keskustapuolueen välillä näkyi vahvasti kaikissa ennakkokyselyissä. Ovensuukyselyt vaalipäivänä on Virossa kielletty, joten tuloksia jännitettiin keskiyöhön.

Virolaiset sai pilvisenä sunnuntaipäivänä liikkeelle vanha vastakkainasetelma Tallinnan kaupungin ja Viron valtion välillä. Vastakkainasetelmaa vahvistaa Ukrainan sodan vuoksi lisääntynyt turvattomuuden tunne. Suuri osa pelkäsi Venäjää, mutta jotkut myös Yhdysvaltoja.

"[ Vladimir ] Putin ei tarvitse pientä Viroa. Minä pelkään enemmän, että Amerikka voi tulla tänne", sanoi yrittäjä Natalja Nagornaja-Voloskova äänestyspaikalla lasnamäkeläisessä koulussa Tallinnassa.

Tallinnan suurlähiö Lasnamäki on perinteisesti äänestänyt Savisaaren puolesta. Kaksikielinen Nagornaja-Voloskova kuuluu Savisaaren tukijoihin. Nagornaja-Voloskovaa ei haittaa, että Savisaarta pidetään Venäjän-mielisenä. Pikemmin siitä voisi olla hyötyä. "Meidän pitäisi ymmärtää enemmän toisiamme."

Viron vauraimmassa kunnassa Viimsissä pankkivirkailija Egle Pritsin, 30, ja yrittäjä Hannes Pritsin, 33, mieleenkään ei olisi tullut äänestää Savisaaren keskustaa. "Olen itsenäisen Viron puolesta", sanoi Prits.

Egle Prits äänesti perinteiseen tapaan reformipuoluetta, Hannes Prits teki saman ratkaisun pitkän harkinnan jälkeen.

"Reformi on nyt ottanut ohjelmaansa enemmän puolustuspolitiikkaa ja tuonut kaksi kenraalia ehdokkaaksi. Se kallisti minut lopulta reformin puolelle."

Kaja Kunnas
Anne Viljamaa HS
Tallinna/Helsinki

Marko Mumm
Hannes ja Egle Prits äänestivät reformipuoluetta. Mukana Viimsissä olivat myös lapset Isabella ja Robert-Oliver.
Hannes ja Egle Prits äänestivät reformipuoluetta. Mukana Viimsissä olivat myös lapset Isabella ja Robert-Oliver.
Marko Mumm
Natalja Nagornaja-Voloskova äänesti Tallinnan Lasnamäessä. Hän tukee Edgar Savisaaren keskustapuoluetta.
Natalja Nagornaja-Voloskova äänesti Tallinnan Lasnamäessä. Hän tukee Edgar Savisaaren keskustapuoluetta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat