Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aasinlihapiirakka on kiinalainen perinneruoka

Koilliskiinalaisten herkkuna pitämää paistia keitetään kymmenen eri mausteen kanssa

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen HS
Cao Changfu hienontaa keitettyä aasinlihaa aasipiirakkaa varten ravintolassaan Kiinan Baodingissä.
Cao Changfu hienontaa keitettyä aasinlihaa aasipiirakkaa varten ravintolassaan Kiinan Baodingissä. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Taivaassa syödään lohikäärmeen lihaa, maan päällä aasin lihaa. Näin väittää koilliskiinalainen sanonta. Sanonnan perusteella aasinlihan pitäisi olla aika lähellä jumalten ruokaa.

Ainakin tämä pieni ravintola on tukevasti maan päällä. Pöytään on katettu aasin paistia, munuaisia, vatsaa ja kohtua. Lisäksi on pieni lautasellinen sianlihanpaloja sekä kipot pähkinöitä ja vihanneksia.

Ravintolan työntekijät nauttivat aterian lounaaksi, kun asiakkaiden lounasruuhka on hellittänyt.

"Sianlihan tilasin muualta. Halusin sitä vaihtelun vuoksi", sanoo ravintolan omistaja Cao Changfu, 45.

Hän pitää aasiin erikoistunutta ravintolaa Baodingin kaupungissa Pekingin eteläpuolella. Baoding on kuuluisa perinneruoastaan aasipiirakasta. Hampurilaista muistuttavan ruokalajin historia ulottuu Caon mukaan Song-dynastian aikaan, joka päättyi vuonna 1279.

Aasipiirakoita syödään muuallakin Kiinassa, mutta baodingilainen versio on tunnetuin. "Alkuperäinen versio tulee Caohen taajamasta Baodingista. Kaikki muut ovat kopioita", Cao sanoo.

Aasipiirakka on hänen ravintolassaan suosituin tuote, vaikka ruokalistalta löytyvät suunnilleen kaikki muutkin aasin osat, penistä myöten.

Kuuluisaa aasiruokaa täytyy tietenkin maistaa. "Tästä ei nyt tule paras mahdollinen, koska leivät olivat tuoreimmillaan hieman ennen lounasaikaa", Cao sanoo.

Hän paloittelee valtavan kokoisella keittiöveitsellään pieniä suikaleita aasin paistista, jota on keitetty edellisenä päivänä pitkään kymmenen eri mausteen kanssa. Lihasuikaleet pannaan pyöreän, rieskaa muistuttavan vehnäleivän sisään, ja ruokalaji on valmis.

Se maistuu suolaiselta lihalta, hieman riistamaiselta. Ihan maittavaa, jos pitää lihasta, mutta maan päällä on kyllä parempiakin ruokalajeja. Maku ei kovin paljon tunnu eroavan hevosenlihasta, vaikka Cao onkin eri mieltä.

"Hevosenliha maistuu karkealta, ja siitä tulee epämiellyttävä olo vatsaan."

Suurimmassa osassa Kiinaa ei syödä juuri lainkaan hevosenlihaa, toisin kuin esimerkiksi Euroopassa. Hevosta syödään kyllä Yunnanin ja Guangxin maakunnissa, mutta eteläkiinalaisilla onkin harvinaisen laaja ruokavalio.

Mikko Paakkanen HS
Rieskaa muistuttava vehnäleipä täytetään aasinlihasuikaleilla.
Rieskaa muistuttava vehnäleipä täytetään aasinlihasuikaleilla.

Ravintoloitsijan mukaan aasinlihakauppa käy vuosi vuodelta paremmin, koska kiinalaisilla on nykyisin varaa syödä lihaa muulloinkin kuin juhlapäivinä.

Aasinlihapiirakka toimii hyvin pikaruokana, koska se on helppo ottaa mukaan. Cao myy piirakoita myös luukusta ravintolan ikkunan läpi.

Ruokajuomaksi perinneruoan kanssa Cao suosittelee perinnejuomaa eli baijiuta, kiinalaista väkevää viinaa. Sitä on lukuisia eri laatuja, joista osa muistuttaa läheisesti pontikkaa.

Aasit Cao tilaa Sisä-Mongoliasta, missä eläimet laiduntavat vapaina. Hänen mukaansa aasin kilohinta on Pohjois-Kiinassa paljon korkeampi kuin hevosen.

"Jos joku myy hevosenlihaa, sitä yleensä väitetään aasinlihaksi."

Cao kehuu aasia erityisen hienoksi eläimeksi siitä syystä, että lähes kaikki sen osat voi käyttää hyväksi. Jopa nahka on arvokas, koska aasinnahasta tehtyä gelatiinia käytetään kiinalaisessa lääketieteessä eri lääkkeiden ainesosana.

Mikko Paakkanen HS
Baoding

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat