Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukraina ja Venäjä riitelevät jälleen kaasuntoimituksista

Kaasuntoimitukset kapinallisalueille saivat uuden kiistan leimahtamaan

Ulkomaat
 
Eric Vidal Reuters
Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak osallistui Brysselissä järjestettyihin neuvotteluihin.
Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak osallistui Brysselissä järjestettyihin neuvotteluihin. Kuva: Eric Vidal Reuters

Itä-Ukrainan kaasuntoimitukset ovat ajaneet Ukrainan ja Venäjän jälleen uuteen kiistaan, joka uhkaa maiden välistä kaasusopimusta ja mahdollisesti myös muun Euroopan energiansaantia.

Kiistaan hierottiin ratkaisua maanantai-iltana Brysselissä, jossa maiden energiaministerit tapasivat EU-komission varapuheenjohtajan Maroš Šefčovičin johdolla.

Molemmat osapuolet syyttävät toisiaan nykyisen, tämän kuun lopussa päättyvän kaasusopimuksen rikkomisesta.

Ukrainan valtio-omisteinen kaasuyhtiö Naftogaz lopetti kaasuntoimitukset Donetskin ja Luhanskin kapinallisalueille puolitoista viikkoa sitten, koska kaasuverkko oli sen mukaan vaurioitunut separatistien ja hallituksen joukkojen taisteluissa.

Venäjän kaasujätti Gazprom vastasi tähän alkamalla toimittaa kaasua suoraan kapinallisalueille. Ilmeisesti yhtiö vähensi toimitukset Ukrainan maksamista ja tilaamista kaasuntoimituksista, mikä Ukrainan mukaan rikkoi maiden välistä sopimusta.

Osapuolet sopivat viime lokakuun lopussa EU:n välityksellä, että Ukraina maksaa kaasusta aina etukäteen.

"Helmikuussa Venäjä rikkoi sopimusta. Kaasua, josta maksoimme etukäteen, ei toimitettu täysimääräisenä. Sopimuksen rikkomista on jatkettu tässä kuussa", Naftogazin toimitusjohtaja Andri Koboljev sanoi tiedotteessa maanantaina.

Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak puolestaan varoitti, että Ukrainan maksamat ennakkomaksut riittävät kaasuntoimituksiin vain tämän viikon loppuun saakka.

Kiista kapinallisalueiden kaasuntoimituksista vaikeuttaa neuvotteluja uudesta kaasusopimuksesta, joka pitäisi saada pian päättyvän sopimuksen jatkeeksi. Jos sopimusta ei synny, Venäjän kaasuntoimitukset Ukrainaan voivat päättyä.

Ukrainan ja Venäjän väliset kaasukiistat ovat Euroopan kannalta tärkeitä, koska noin 30 prosenttia EU-maiden käyttämästä kaasusta tulee Venäjältä ja noin puolet siitä virtaa Ukrainan kautta. Tähän mennessä kiistat eivät ole vaikuttaneet Euroopan energiansaantiin.

EU-komissio toivoo, että nyt käynnistyvät neuvottelut uudesta kaasusopimuksesta kattaisivat tulevan kesän lisäksi myös ensi talven.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat