Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa terästää ääriliikkeiden seuraamista – jo kolmas terrorivaroitus tänä vuonna

Ulkomaat
 

Se oli jo kolmas kerta alkuvuoden aikana Saksassa. Tällä kertaa terrorivaroitus muutti Bremenin kaupungin viikonvaihteessa poliisioperaation kohteeksi.

Kaksi päivää vahvasti aseistautuneet poliisit partioivat Bremenin keskustassa ja erityisesti sen juutalaisen seurakunnan kupeessa.

Maanantaihin mennessä poliisi ei löytänyt kotietsinnöissä aseita, ja kaksi kiinniotettua päästettiin vapaiksi. Operaatiota arvosteltiin ylimitoitetuksi.

Toinen epäillyistä oli mies, jonka epäiltiin hankkineen automaattiaseita edelleen myytäviksi. Bremenissä tiedetään asuvan paljon salafisteja, ja viime aikoina sieltä Syyriaan lähteneitä taistelijoita on kuollut sodassa.

Helmikuun puolivälissä terrorivaroitus koski Braunschweigin kaupunkia, jossa peruttiin karnevaalikulkue.

Vuoden ensimmäinen terroriepäily taas oli Dresdenissä, jossa peruttiin tammikuun 19. päivän islamia vastustava Pegida-mielenosoitus. Poliisi kertoi siellä saaneensa vahvoja vihjeitä siitä, että tapahtuman järjestäjät olisivat olleet uhattuina. Silloin poliisi varoitti myös, että Dresdenin ja Berliinin päärautatieasemat voisivat olla kohteita.

Saksassa on Pariisin iskujen jälkeen ollut jännittynyt tunnelma. Turvallisuuspalvelu ja poliisi ovat terästäneet ääriliikkeiden seuraamista ja niiden toimien kampaamista.

Saksassa on seurattu tiiviisti vierestä, kun terroristit ovat iskeneet lähimaissa. Ja samalla kysytään: miten tuo ei koskaan tapahtuisi meillä?

Ranskassa kohteena oli Charlie Hebdo, Belgian Verviersissä oli pian sen jälkeen terrorisminvastainen operaatio, jossa poliisi ampui kaksi Syyriasta palannutta miestä. Saksalaiset muistavat hyvin myös iskut Lontoon metroon 2005 ja Madridin lähijuniin 2004. Kesällä 2006 kaksi pommia junissa Kölnistä Hammiin ja Koblenziin eivät teknisten vikojen takia koskaan räjähtäneet.

Saksalaiset ovat nyt joutuneet tottumaan varoituksiin ja ratsioihin yksi toisensa jälkeen. Mutta kuten Braunschweigin piispa Cristoph Meyns sanoi karnevaalikulkueen perumisen jälkeen: "Emme saa tempautua yhteiskunnalliselle törmäyskurssille yksittäisten, ideologisesti harhaantuneiden terroristien takia."

Tiina Rajamäki tiina.rajamaki@hs.fi @TiinaRajamaki
Kirjoittaja on HS:n Saksan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat