Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Venäjän hajanainen oppositio pysyy heikkona

Yksikään oppositiopoliitikko ei ole kyennyt keräämään merkittävää kannatusta

Ulkomaat
 
Kirill Zykov AFP
Oppositiohahmo Ksenija Šobtšak (oik.) ja oppositiopuolue Parnasin johtaja Ilja Jašin olivat varhain lauantaina Boris Nemtsovin murhapaikalla Moskovajoen sillalla. Ennen nousuaan opposition keulahahmoksi Šobtšak tunnettiin lähinnä glamourjulkkiksena ja Pietarin edesmenneen pormestarin Anatoli Šobtšakin tyttärenä. Levada-keskuksen tuoreessa kyselyssä 33-vuotias Šobtšak oli toiseksi epäluotettavin poliitikko.
Oppositiohahmo Ksenija Šobtšak (oik.) ja oppositiopuolue Parnasin johtaja Ilja Jašin olivat varhain lauantaina Boris Nemtsovin murhapaikalla Moskovajoen sillalla. Ennen nousuaan opposition keulahahmoksi Šobtšak tunnettiin lähinnä glamourjulkkiksena ja Pietarin edesmenneen pormestarin Anatoli Šobtšakin tyttärenä. Levada-keskuksen tuoreessa kyselyssä 33-vuotias Šobtšak oli toiseksi epäluotettavin poliitikko. Kuva: Kirill Zykov AFP

Venäläisen oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin murha ei useimpien asiantuntijoiden mukaan johda protestiliikkeiden nousuun eikä opposition kannatuksen kasvuun. Epävirallisen eli niin kutsutun "järjestelmän ulkopuolisen opposition" kannatus on kaiken lisäksi niin mitätön, että sen nousuun poliittiseksi tekijäksi tarvittaisiin suoranaisia ihmeitä.

Valtapuolue Yhtenäisellä Venäjällä on hallussaan 238 paikkaa parlamentin alahuoneen eli duuman 450 paikasta. Sen lisäksi vain kolme puoluetta ylitti seitsemän prosentin äänikynnyksen.

Nämä kolme puoluetta muodostavat niin sanotun "järjestelmäopposition" eli ne eivät todellisuudessa haasta presidentti Vladimir Putinin politiikkaa.

Epävirallinen oppositio muodostui viime vuosikymmenen alussa lukuisista pienpuolueista ja kansanliikkeistä, ja mukana oli myös äärikansallismielisiä ryhmiä. Kansallismielistä oikeistoa ei enää Ukrainan sodan jälkeen voi kutsua varsinaiseksi oppositioksi, sillä sen mielestä Putinin politiikassa ei ole muuta vikaa kuin että sitä on liian vähän. Samalla pesäero vasemmistolaiseen ja liberaaliin oppositioon on käynyt selväksi.

Parlamentista pudonneiden liberaalipuolueiden Jablokon ja Oikeistovoimien liiton väki perusti 2008 Solidarnost-nimisen oppositioliittouman, jonka kärkihahmoja olivat alusta lähtien sakkimestari Garri Kasparov ja ex-ministeri Boris Nemtsov. Lisäksi ex-pääministeri Mihail Kasjanovin johtama Parnas-puolue on koonnut demokraattivoimia siipiensä suojaan.

Yksikään näistä kolmesta poliitikosta ei ole aikoihin kyennyt keräämään merkittävää, valtakunnallista kannatusta. Oppositiohahmoista ainoa, jonka nimi nousee kannatuskyselyissä edes näkyviin, on oman Edistyspuolueensa perustanut oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi.

Navalnyin kannatus esimerkiksi presidenttikyselyissä on jäänyt alle yhden prosentin. Vielä vuosi sitten yli puolet venäläisistä ei edes tiennyt, kuka Navalnyi on – nyt maine on sentään hieman noussut lukuisten oikeusprosessien siivittämänä.

Inhokkilistoilta oppositiohahmoja kyllä löytyy. Viime viikolla tehdyn tiedustelun mukaan kansa pitää räyhäkansallista LPDR-puolueen populistijohtaja Vladimir Žirinovskia Venäjän epäluotettavimpana poliitikkona. Hyvänä kakkosena seuraa demokraattiopposition sitoutumaton keulahahmo, tv-julkkis Ksenija Sobtšak. Presidentti Putin pitää inhokkilistan perää sijalla 10.

Nemtsovin murha vei oppositiolta yhden johtohahmon mutta toi tilalle marttyyrin. Tämä tosiasia ei näytä oppositiota ainakaan kovin nopeasti pelastavan. Nemtsovin maine suuren yleisön silmissä perustui lähinnä iltapäivälehtien juttuihin hänen naissuhteistaan. Kymmenientuhansien ihmisten sunnuntainen surumarssi murhan vuoksi oli luonteeltaan huomattavan epäpoliittinen.

"Tapahtunutta voi vain pahoitella", tutkimuslaitos Levada tsentrin varajohtaja Aleksei Graždankin kommentoi murhaa Gazeta.ru-verkkosivuston maanantaina julkaisemassa selvityksessä. "Nemtsov oli tunnettu oppositiohahmo, mutta tuskinpa hänen kuolemansa nostattaa minkäänlaisia protesteja."

Informaatiopolitiikan tutkimussäätiön tutkija Aleksandr Kynev puolestaan arveli opposition kannatuksen olevan hienoisessa nousussa, muttei ainoastaan Nemtsovin ansiosta. Kynevin mukaan vallanpitäjät tekivät itse virheen järjestäessään viikko sitten Ukrainan-vastaisen, niin sanotun Antimaidan-mielenosoituksen.

"Itse asiassa Antimaidan oli itseään toteuttava ennuste, vaikka Boris Nemtsovin murhalla oli sitten ilman muuta symbolista merkitystä."

Venäjän taloudellinen alamäki on alkanut nostattaa hiljalleen protestihenkeä suurkaupunkien ulkopuolella, mutta tämä ei liberaaleja voimia välttämättä auta – talousvaikeudet ovat yleensä lisänneet kommunistien tai isänmaallisen oikeiston kannatusta.

"Taloudellisten iskulauseiden esittäminen ei radikaalilta oppositiolta onnistu", kommentoi moskovalainen politiikan tutkija Jevgeni Mintšenko Gazeta.ru:lle. "Tällä hetkellä en usko heidän mahdollisuuksiinsa parantaa kannatusta."

Vladimir Putin
Vladimir Putin


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat