Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saastedokumentti uhmaa sensuuria

Kiinalaisjulkkis synnytti sairaan lapsen ja päätti tehdä dokumentin Kiinaa piinaavista ilmansaasteista

Ulkomaat
 
Saastedokumentin tekijä Chai Jing esitteli dokumentissa luentoyleisölle ultraäänikuvaa syntymättömästä vauvastaan. Tyttäreltä leikattiin heti syntymän jälkeen kasvain.
Saastedokumentin tekijä Chai Jing esitteli dokumentissa luentoyleisölle ultraäänikuvaa syntymättömästä vauvastaan. Tyttäreltä leikattiin heti syntymän jälkeen kasvain.

Kun Kiinassa kertoo epäkohdista internetissä, seurauksena on yleensä nettiviestin katoaminen vähin äänin, ja joskus myös kutsu poliisin pakeille. Näin ei kuitenkaan käynyt lauantaina julkaistulle dokumenttielokuvalle, joka kertoo ilmansaasteista.

Tunnetun tv-kasvon omakustanteena tekemä, noin sataminuuttinen elokuva on ollut Kiinassa viikonlopun puheenaihe. Viranomaisetkin ovat kiitelleet elokuvaa, vaikka siinä arvostellaan ilman pilaamisesta muiden muassa valtion öljy-yhtiöitä ja Kiinan byrokratiaa.

Fakta

Pahimmat saasteet talvella

 Suuri osa Kiinaa on jo vuosia kärsinyt erittäin pahoista ilmansaasteista.

 Saasteita tulee esimerkiksi voimalaitoksista, tehtaista ja liikenteestä. Tilanne on yleensä pahin talviaikaan.

 Ilmansaasteista etenkin pienhiukkaset aiheuttavat terveyshaittoja. Monissa Kiinan kaupungeissa pienhiukkasten määrä ylittää YK:n terveysjärjestön WHO:n suositukset moninkertaisesti.

 Kiinaa johtava kommunistinen puolue julisti noin vuosi sitten "sodan saasteita vastaan".

Valtiollisen televisiokanavan CCTV:n entisen toimittajan ja juontajan Chai Jingin tekemä dokumentti niin sanotusti räjäytti internetin, sillä sen katsojaluku alkaa jo parin päivän jälkeen hipoa sataa miljoonaa. Videota oli maanantaihin mennessä ladattu Youku-videopalvelussa yli 21 miljoonaa kertaa ja Tencent-yhtiön videopalvelussa 72 miljoonaa kertaa. Yhdysvaltalaisessa Youtubessakin katsojia on ollut yli 300 000, vaikka elokuva on täysin kiinankielinen ja Kiinasta on estetty pääsy Youtubeen.

Videolla Chai Jing, 39, kertoo saaneensa innoituksen dokumentin tekoon, kun hänen viime vuonna syntyneeltä tyttäreltä jouduttiin heti syntymän jälkeen leikkaamaan kasvain. Kasvain oli hyvälaatuinen, mutta Chain katsoo, että se johtui ilmansaasteista.

"Kun kantaa elämää sisällään, kaikki, mitä hän hengittää, syö tai juo, on omalla vastuulla. Ja sitten alkaa pelätä", Chai sanoo videolla.

Videolla näkyy muun muassa, kuinka Chai luennoi yleisölle ja näyttää ultraäänikuvaa syntymättömästä vauvastaan. Elokuva on koostettu Chain luennosta sekä valokuvista, videoista ja haastatteluista.

Dokumentissa hän pyrkii kertomaan, mistä ilmansaasteet tulevat, mitä ne ovat ja mitä niille voi tehdä.

Video tuli julki juuri ennen kuin Kiinassa alkaa vuoden tärkein poliittinen kokous, jossa tiettävästi on tarkoitus muun ohella keskustella saasteista.

Vuosittainen Kiinan kansankongressin kokous alkaa tällä viikolla Pekingissä. Kansankongressi on parlamenttia vastaava elin, joka nuijii leimoja Kiinaa hallitsevan kommunistipuolueen vuoden mittaan tekemiin päätöksiin.

Puolue näyttää katsovan, että Chai Jingin dokumentti tukee sen pyrkimyksiä vähentää saasteita. Esimerkiksi Kiinan ympäristöministeri Chen Jining kiitteli elokuvaa, koska se lisää yleisön tietoisuutta ympäristöongelmista.

Elokuvaa ei myöskään sensuroitu tiedotusvälineistä. Esimerkiksi puolueen äänitorvi Kansan päivälehti kertoi siitä verkkosivuillaan heti lauantaiaamuna.

Puolue on toistuvasti sanonut haluavansa parantaa ympäristön tilaa, mutta puolueessa on myös sellaisia intressiryhmiä, joille tiukat saastenormit eivät sovi. Ympäristösäädösten tiukennukset ovat ristiriidassa esimerkiksi tiettyjen teollisuuden alojen etujen kanssa.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Jing arvostelee dokumentissa kovin sanoin muun muassa öljy-yhtiöitä ja Kiinan byrokratiaa.
Jing arvostelee dokumentissa kovin sanoin muun muassa öljy-yhtiöitä ja Kiinan byrokratiaa.
Valistava dokumentti on kerännyt verkossa miljoonia katsojia.
Valistava dokumentti on kerännyt verkossa miljoonia katsojia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat