Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalaiset pitävät kiinni tavasta läpsiä lapsiaan

Euroopan neuvosto antaa Ranskalle tänään moitteet epäonnistumisesta lasten kurituksen lopettamisessa

Ulkomaat
 
Mayk
Kuva: Mayk

Ranska ei ole tehnyt riittävästi lopettaakseen lasten ruumiillisen kurituksen. Näin arvioi ihmisoikeuksia valvova Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea kannanotossaan, joka julkaistaan ranskalaisen Le Monde -lehden mukaan tänään keskiviikkona.

Komitean mukaan Ranska rikkoo Euroopan sosiaalisen peruskirjan 17. artiklaa, jonka mukaan allekirjoittajamaiden tulee suojella lapsia ja nuoria laiminlyönneiltä, väkivallalta ja hyväksikäytöltä.

Artikkeliin liittyvät

Kannanotto ei varsinaisesti velvoita Ranskaa eikä siitä määrä esimerkiksi sakkoja. Silti tuomio on symbolisesti tärkeä, sanoo lasten kuritusta vastustavaa Ni clacques, ni fessée -järjestön puheenjohtaja Jacqueline Cornet puhelinhaastattelussa.

"Eri asia on, johtaako se mihinkään."

Tuoreimpien kyselyjen mukaan 80 prosenttia ranskalaisista vastustaa lasten ruumiillisen kurituksen kieltämistä. Peräti 40 prosenttia ranskalaisvanhemmista sanoo toisinaan rankaisevansa lapsiaan fyysisesti.

Le Parisien -lehti kysyi lukijoiltaan eilen, pitäisikö lasten "la fessée" kieltää. Termi tulee sanasta la fesse, takapuoli, ja viittaa siis takamuksille annettavaan kuritukseen. Sitä käytetään kuitenkin myös yleisterminä erilaisille näpäytyksille, läimäyksille ja korvatillikoille.

Äänensä antoi lähes 8 000 ihmistä, ja heistä peräti 89,4 prosenttia vastusti sitä, että kuritus kiellettäisiin.

Ranskan laki kieltää kaiken väkivallan, mutta se sallii vanhemmille oikeuden "ojentaa" lapsiaan.

"Ranskassa ei saa lyödä eläimiä, mutta lapsia saa", ironisoi Le Mondessa lääkäri Gilles Lazimi, joka johtaa kuritusta vastustavaa kampanjaa.

Cornet'n mukaan vanhemmat usein vetoavat siihen, että heitäkin läpsittiin lapsena.

"Kun asiaa kysytään lapsilta, he kertovat ihan kaikenlaisesta kurituksesta: pienistä läpsäisyistä mutta myös erilaisilla välineillä, kuten vyöllä tai sähköjohdolla, tehtävästä kurituksesta."

Kurittamisen puolustajat vetoavat Ranskassa siihen, että jos vanhemmilta viedään oikeus kuritukseen, viedään myös auktoriteetti. Puolustajien epäviralliseksi äänitorveksi on profiloitunut Ranskan perheyhdistyksen johtaja Thierry Vidor, jonka mukaan "pieni näpäytys antaa mahdollisuuden laittaa asiat järjestykseen, kun lapsi on ylittänyt rajansa".

Toinen yleinen perustelu Ranskassa on se, että lasten kasvattaminen, myös kurittaminen, on yksityisasia.

Jacqueline Cornet huokaa syvään langan päässä.

"Se ei pidä paikkaansa. Ranskassa laki kieltää aviomiestä lyömästä vaimoaan, vaikka kyse on yksityiselämän piirissä tapahtuvasta asiasta. Miksei se kiellä myös lasten lyömistä?"

Ranskassa tuomarit ovat Cornet'n mukaan olleet haluttomia soveltamaan lakia tiukasti, koska he eivät halua lähettää vanhempia vankilaan kurittamisesta.

Ratkaisuksi lastenoikeusjärjestöt ovat jo pitkään vaatineet lisäämään ruumiillisen kurituksen kiellon maan siviililakikirjaan.

Viime kädessä muutos on kaatunut ylimpiin päättäjiin.

"Olen tehnyt tätä työtä 20 vuotta, ja koko sen ajan niin vasemmiston kuin oikeistonkin hallitukset ovat vastustaneet kieltämistä."

Ei tilanne ihan toivoton ole. Cornet muistuttaa, että vielä 20 vuotta sitten 80 prosenttia vanhemmista kuritti lapsiaan ja nyt enää 40 prosenttia.

"Asenteet istuvat tiukassa, mutta edistystäkin tapahtuu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat