Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sen lauluja laulat, kenen rahoilla politikoit

Britanniassa labouria rahoittaa ay-liike ja konservatiiveja liikemiehet, mutta poikkeuksiakin löytyy

Ulkomaat
 
MVPhotos
John Mills on lahjoittanut työväenpuolueelle kymmenen vuoden aikana 2,3 miljoonaa euroa.
John Mills on lahjoittanut työväenpuolueelle kymmenen vuoden aikana 2,3 miljoonaa euroa. Kuva: MVPhotos

Monimiljonääri ja Britannian työväenpuolueen rahoittaja? Yhtälö ei ole tavanomainen, mutta liikemies John Mills on kuulunut työväenpuolueen eli labourin tukijoihin koko ikänsä.

Mills on lahjoittanut työväenpuolueelle kymmenen vuoden aikana 2,3 miljoonaa euroa – suuren osan siitä yhtiönsä osakkeina. Toukokuun parlamenttivaalien hän haluaa päättyvän labourin voittoon.

"Talouskasvu pitää nostaa taas kunnon kasvu-uralle", Mills kertoi toimittajille Lontoossa.

Millsin mukaan yritysjohtajapiireissä varaudutaan jo siihen, että labour saattaa nousta pääministeripuolueeksi.

Liike-elämän edustajat haluavat tutustua työväenpuolueen vaikuttajiin, jotta oma sanoma menisi läpi.

Useimmiten miljonäärilahjoittajat hakeutuvat kuitenkin konservatiivien leiriin. Konservatiivipuolue järjesti helmikuussa amerikkalaistyyliset illalliset, joille osallistuminen maksoi parituhatta euroa.

Illallinen huipentui tietysti huutokauppaan. Rikkaat saivat huutaa itselleen muun muassa ostosreissun Lontoon kenkäkauppoihin sisäministeri Theresa Mayn kanssa. Tarjolla oli myös urheilutreenejä eri ministerien kanssa ja teehetki Lontoon pormestarin Boris Johnsonin isännöimänä.

Viime vuonna konservatiivit onnistuivat haalimaan vaalikassaansa 40 miljoonaa euroa. Labour tuli heti kintereillä 36 miljoonan euron saaliilla.

Luvut ilmenevät vaalirahoitusta valvovan riippumattoman elimen helmikuussa julkistamista laskelmista. Ne ovat äänestäjienkin saatavilla verkkosivuilta.

Tyypillistä on se, että työväenpuolueelle sataa miljoonia puntia ammattiyhdistysliikkeeltä.

Pienlahjoituksia labour vetää konservatiiveja enemmän. Labour sai tosin loppuvuonna yli puolen miljoonan euron potin kansainväliseltä tilintarkastusyhtiöltä PricewaterhouseCoopersilta. Yhtiö on rahoittanut aiemmin myös konservatiiveja.

Pienistä puolueista liberaalidemokraatit keräsivät viime vuonna nelisen miljoonaa puntaa ja Ukip puolet vähemmän.

Britannian vihreät nappasivat 140 000 punnan lahjoituksen punkin esiäidiltä, muotisuunnittelija Vivienne Westwoodilta.

Vastustajien saamia lahjoituksia seurataan tarkkaan. Konservatiivit ovat kärkkäitä sanomaan, että labourin ay-liikkeeltä saamat miljoonat sanelevat oppositiojohtaja Ed Milibandin politiikankin. Miliband nousi labourin johtoon vuonna 2010 juuri ay-johdon tuella.

Labour puolestaan on paukuttanut sitä, kuinka riskirahastoala työntää miljoonia konservatiivipuolueelle. Labour niputtaa yhteen konservatiivien saamat lahjoitukset ja riskirahastojen saamat verohelpotukset.

Mutta on yksityisissäkin lahjoittajissa riskinsä. Labourin tukija Mills on kovasanainen EU-kriitikko, jonka mielestä Milibandin pitäisi luvata kansanäänestys Britannian EU-jäsenyydestä.

Mills ajaa myös perusteollisuuteen paluuta, sillä palveluissa tuottavuudella ei ole varaa nousta. Maahanmuuttoakin hän rajoittaisi.

Viesti ei ole aivan labourin ydinsanomaa. Paremmin se sopii EU-kielteisen Ukipin linjaan.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat