Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Netanjahu puhui Iran-sopua vastaan USA:ssa

Israelin pääministeri pelkää Obaman antavan Iranille liikaa periksi

Ulkomaat
 
Win McNamee Afp
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sai kongressilta rocktähden vastaanoton. Osa demokraattiedustajista kuitenkin boikotoi puhetta.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sai kongressilta rocktähden vastaanoton. Osa demokraattiedustajista kuitenkin boikotoi puhetta. Kuva: Win McNamee Afp

"Tämä sopimus ei ole jäähyväiset aseille. Tämä on jäähyväiset asevalvonnalle."

Näin Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tyrmäsi Iranin kanssa neuvoteltavan ydinsovun tiistaina Washingtonissa puheessa, jota kutsuttiin hänen uransa tärkeimmäksi – ja joka oli jo etukäteen aiheuttanut Yhdysvalloissa poliittisen kriisin.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman hallinto yrittää saada aikaan sopimusta Iranin ydinohjelmasta, ja neuvottelut ovat ratkaisuvaiheessa. Jos sopu syntyy, se voi muuttaa Lähi-idän poliittisen tilanteen. Jos se kaatuu, edessä voi olla jopa sota.

Netanjahu tuli Yhdysvaltain kongressin eteen puhumaan sopimusta vastaan. Hänen mielestään se uhkaa koko Israelin olemassaoloa. Hänen mukaansa sopimus ei riisu Iranilta kykyä rakentaa ydinaseita, vaan luo tilanteen, jossa ydinaseet saattavat levitä muuallekin Lähi-itään.

"Tämä on hyvin, hyvin huono sopimus", Netanjahu sanoi. "Vaihtoehto huonolle sopimukselle ei ole sota, vaan paljon parempi sopimus."

Netanjahu sai kongressissa rocktähden vastaanoton, ja yleisö nousi lukuisia kertoja osoittamaan hänelle seisaaltaan suosiota. Noin 50 demokraattipoliitikkoa boikotoi tilaisuutta.

Puhe aiheutti Yhdysvalloissa sisäpoliittisen riidan siksi, että Netanjahun kutsui Washingtoniin edustajainhuoneen puhemies, republikaani John Boehner. Obama kieltäytyi edes tapaamasta pääministeriä Washingtonissa. Israelissa pidetään vaalit vain parin viikon kuluttua, eikä Valkoinen talo halua tarjota Netanjahulle vaalimainosta.

Netanjahu syyttää Obamaa pehmeydestä Iranin suhteen, eivätkä johtajien välit ole hyvät. Netanjahun puolue Likud on lähellä republikaaneja, ja pääministeri itse tuki 2012 Obaman vastaehdokasta Mitt Romneyta.

Tutkija Robert Kagan vertasikin etukäteen republikaanien kutsua Netanjahulle siihen, että demokraatit olisivat kutsuneet Ranskan presidentti Jacques Chiracin pitämään kongressissa Irakin sodan vastaisen puheen kertomatta asiasta presidentti George W. Bushille.

Iranin mahdollinen ydinase on Yhdysvaltain sisäpoliittisia kähinöitä vakavampi asia.

Tiistain puheessaan Netanjahu pyrki liennyttämään jännitteitä kiittelemällä Obamaa tämän tuesta Israelille. Sitten hän muistutti, että Iranin ydinase ei olisi vain Israelin ongelma, kuten natsitkaan eivät olleet vain juutalaisten ongelma, vaan uhka maailmalle. "Iran ja [äärijärjestö] Isis kilpailevat sotilaallisen islamismin johtoasemasta. Jos Isis nujerretaan, mutta Iranille annetaan ydinase, ollaan voitettu taistelu, mutta hävitty sota."

Netanjahun mukaan sopimuksen valvonta ei olisi riittävää, ja valvonnan päätyttyä Iran voisi rakentaa ydinaseen nopeasti.

Iranin ulkoministeriön tiedottaja Marzieh Afkham vastasi Netanjahulle tiedotteessa luonnehtimalla puhetta "jankkaavaksi valheiden levittelyksi Iranin rauhanomaisesta ydinohjelmasta", uutistoimisto AFP kertoo.

Obama ei halua perääntyä neuvotteluista Iranin kanssa, koska niille ei ole nähty vaihtoehtoja. Tiistaina Obama kommentoikin Netanjahun puhetta sanomalla, että sopimus on tehokkaampi tapaa estää Irania saamasta ydinase kuin mitkään pakotteet tai sotilasisku.

Amerikkalaismediassa Yhdysvaltain ja Iranin mahdollista sopimusta on verrattu jopa siihen, kun Richard Nixon avasi suhteet Kiinaan vuonna 1972.

Obaman näkökulmasta kyse ei ole pelkästään Iranista vaan avaimesta Lähi-itään: Iran voisi vaikuttaa Irakin ja Syyrian sodan ratkaisemiseen. Suhteiden rakentaminen Iraniin vähentäisi myös Yhdysvaltain riippuvuutta hankalasta liittolaisesta, Saudi-Arabiasta.

Israelille sen läheisimmän liittolaisen ja pahimman vihollisen lähentyminen olisi myrkkyä.

"Vihollisesi vihollinen on vihollisesi", Netanjahu sanoi tiistaina, ja sai kongressilta aplodit.

Kongressin tuki Netanjahulle on symbolisesti merkittävää, mutta sopimusta Iranin kanssa se ei välttämättä kaada.

Obaman ei olisi pakko tuoda Iran-sopimusta kongressin hyväksyttäväksi, vaan hän saattaisi solmia sen presidentin määräyksellä. Sopimus olisi voimassa, kunnes seuraava presidentti sen mahdollisesti kumoaisi.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat