Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet jättivät jäähyväiset

Murhattu Boris Nemtsov haudattiin Moskovassa tiistaina

Ulkomaat
 
Nemtsovin murha jakaa moskovalaiset – nuoret uskovat hallinnon salailuun
Nemtsovin murha jakaa moskovalaiset – nuoret uskovat hallinnon salailuun
Moskovalaiset jakautuvat kahteen leiriin sen suhteen, uskovatko he, että oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhaajaa tai murhaajia koskaan löydetään. Uutistoimisto Reutersin katukyselyssä erityisesti nuoret tuntuvat suhtautuvan epäilyksellä siihen, että tapaus koskaan selviäisi. Kuva: Reuters, Editointi: Jukka Hiiro

Tuhannet ihmiset jonottivat tiistaiaamuna Saharov-keskukseen Moskovan Puistokehän laidalla jättääkseen viimeiset jäähyväiset lauantain vastaisena yönä ammutulle oppositiojohtaja Boris Nemtsoville.

Julkisessa muistopalveluksessa tällaista väkimäärää ei ole nähty Venäjällä vuosiin.

Fakta

Muistopalveluksessa kuuluisa vieraslista

 Entisen presidentin Boris Jeltsinin leski Naina Jeltsina ja tytär Tatjana Jumaševa.

 Entinen varapääministeri Anatoli Tšubais.

 Entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin.

 Sperbankin johtaja ja entinen talous- ja kauppaministeri German Gref.

 Venäläinen oligarkki Mihail Fridman, miljardööripoliitikko Mihail Prohorov, Mihail Hodorkovskin entinen liikekumppani Platon Lebedev.

 Britannian entinen pääministeri John Major.

Kilometrin mittainen jono kiemurteli jalkakäytävillä ja puistikossa vahvassa poliisivartiossa.

Moskovalainen politiikan toimittaja ja vallanpitäjien sinnikäs arvostelija Andrei Kolesnikov jonotti Nemtsovin arkulle muiden mukana. Väenpaljous yllätti hänetkin, mutta poliittisiin seurauksiin Kolesnikov ei uskonut.

"Tämä ei ole poliittinen vaan moraalinen ilmiö, eikä tästä seuraa yhtään mitään. Tämä ei liikuta enemmistöä millään tavalla. Kahden päivän kuluttua Boris on unohdettu."

Sisällä Nobel-palkitulle ihmisoikeustaistelijalle ja ydinfyysikolle Andrei Saharoville nimetyssä museossa soi Bachin urkumusiikki. Nemtsovin äiti Dina Eidman vietti tiistaina 87-vuotispäiviään poikansa arkun äärellä kuunnellen ystävien ja arvovieraiden muistopuheita.

"Nemtsov oli politiikan romantikko ja teki vain sitä, mihin uskoi", sanoi valtion ydinvoimayhtiön Rosatomin toimitusjohtaja Sergei Kirijenko, jonka ura kulki 1990-luvulla yhtä matkaa Nemtsovin kanssa Sotšista Nižnyi Novgorodin kautta Moskovaan ja Venäjän hallitukseen.

Nemtsovin arkku kuljetettiin illansuussa Trojekurovskin hautausmaalle Moskovan toiselle laidalle, jossa kukkien lasku umpeen luodulle haudalle jatkui vielä iltakuudelta.

Venäjän vallanpitäjistä Nemtsov ei juuri saanut seuraa viimeiselle matkalleen: korkea-arvoisin valtiovallan edustaja muistopalveluksessa oli varapääministeri Arkadi Dvorkovitš.

Julkiset muistopalvelukset avoimen arkun ääressä ovat venäläistä hautajaisperinnettä vuosisatojen ajalta. Useimmiten tämä kunnianosoitus on osa valtiollisia hautajaisia, joissa tsaarit, pääsihteerit ja presidentit on saatettu maan poveen.

Tsaarien ruumiit olivat sittemmin esillä pyhätöissä pitkään, jotta mahdollisimman moni alamainen sai jättää hyvästit.

Poikkeus oli Nikolai II, jonka bolševikit teloittivat Jekaterinburgissa heinäkuussa 1918. Hänet haudattiin perheineen Pietarissa vasta elokuussa 1998, ja arkkujen kannet pysyivät kiinni.

Tapaus oli poliittisesti latautunut, ja Venäjän ensimmäinen presidentti Boris Jeltsin ilmoitti tulostaan vasta viime tipassa.

Neuvostoaikana kirkot eivät tulleet kuuloonkaan muistopalveluspaikkoina, joten johtajille jätettiin jäähyväiset Moskovan Liittojen talossa.

Diktaattori Josif Stalinin maallisia jäännöksiä kohti pyrki maaliskuussa 1953 sellainen surijoiden massa, että satojen sanotaan tallaantuneen hengiltä.

1980-luvun alussa Moskovan-kirjeenvaihtajista tuli rutinoituneita hautajaistoimittajia, kun kansa hyvästeli peräjälkeen kolme kommunistijohtajaa.

Vallanpitäjien vastustajista legendaarisimmat hautajaiset sai V ladimir Vysotski, lauluntekijä ja laulaja, joka antoi neuvostotodellisuuden kuulla kunniansa.

Vysotski kuoli heinäkuussa 1980 vain 42-vuotiaana, ja päihteillä oli osuutta asiaan.

Virallista kuolinilmoitusta ei julkaistu, ja Moskova oli meneillään olleiden olympialaisten vuoksi lähes piiritystilassa. Siitä huolimatta kymmenettuhannet ihmiset jonottivat sankarinsa arkun ääreen Taganka-teatteriin.

Toisinajattelija Andrei Saharovin hautajaiset olivatkin oma lukunsa. Sadattuhannet kansalaiset jonottivat Nuorisoliiton taloon jättämään jäähyväiset Saharoville – vetypommin kehittäjälle, josta tuli toisinajattelija.

Lopulta myös Saharoviin nihkeästi suhtautunut kommunistipuolueen pääsihteeri Mihail Gorbatšov kävi kirjoittamassa nimensä muistokirjaan.

Gorbatšovia ei tiistaina Saharov-keskuksessa näkynyt. Nemtsov oli Jeltsinin miehiä, ja sellaisia Neuvostoliiton viimeinen johtaja ei vieläkään sulata. Viikonvaihteessa Gorbatšov säesti Vladimir Putinia sanomalla, että murha on "ehkä jopa yritys horjuttaa maan tilannetta".

Toimittaja Andrei Kolesnikov soljui tiistaina jonon mukana kohti Saharov-keskusta ja keksi lopulta, mitä hänen hyvin tuntemansa Nemtsovin kuolemasta seuraa: "Hajaannusta, kuka on puolesta ja kuka vastaan."

Pekka Hakala HS
Moskova

Maksim Šemetov Reuters
Surijat ympäröivät lauantain vastaisena yönä murhatun Boris Nemtsovin avointa arkkua muistotilaisuudessa.
Surijat ympäröivät lauantain vastaisena yönä murhatun Boris Nemtsovin avointa arkkua muistotilaisuudessa.
Tatjana Makejeva Reuters
Boris Nemtsovin tytär Žanna osallistui isänsä hautajaisiin.
Boris Nemtsovin tytär Žanna osallistui isänsä hautajaisiin.
Maksim Šemetov Reuters
Nemtsovin arkulle jonotettiin kilometrin mittaisessa jonossa.
Nemtsovin arkulle jonotettiin kilometrin mittaisessa jonossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat