Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA: Venäjällä tuhansia sotilaita Ukrainassa

Erittäin tukala taloudellinen tilanne ajaa Ukrainaa ahdinkoon

Ulkomaat
 
Vasili Maksimov AFP
Venäjän-mielisten kapinallisten saattue ajoi lähellä itäukrainalaista Starobeševon kaupunkia 25. helmikuuta.
Venäjän-mielisten kapinallisten saattue ajoi lähellä itäukrainalaista Starobeševon kaupunkia 25. helmikuuta. Kuva: Vasili Maksimov AFP

Yhdysvaltojen mukaan Itä-Ukrainassa on noin 12 000 venäläissotilasta neuvonantajina, asejärjestelmien käyttäjinä sekä taistelujoukkoina.

Lisäksi Yhdysvallat laskee, että Venäjän viime vuonna Ukrainalta valtaamalla Krimin niemimaalla on 29 000 venäläissotilasta sekä Ukrainan rajan tuntumassa Venäjän puolella 50 000 sotilasta.

Kaikkiaan venäläissotilaita on alueella siis yli 90 000, kertoi Yhdysvaltojen asevoimien Euroopan-joukkojen komentaja Ben Hodges uutistoimisto Reutersin mukaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja ulkoministeri Sergei Lavrov ovat toistuvasti kiistäneet, että Venäjällä olisi mitään tekemistä Ukrainan sodan kanssa. Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry on suorasanaisesti syyttänyt Putinia valehtelusta.

Venäläisjoukkojen osallistuminen Ukrainan sotaan on jälleen ajankohtainen kysymys, kun länsivallat pohtivat mahdollisia lisätoimia Venäjää vastaan.

Tiistaina Yhdysvaltojen, Saksan, Ranskan, Britannian, Italian ja EU:n johtajat vaativat puhelinkonferenssissa, että tulitaukosopimuksen rikkomisen tulee johtaa "vahvoihin kansainvälisiin reaktioihin".

Helmikuussa Minskissä sovittu tulitaukosopimus on pitänyt jotenkuten, mutta taisteluista raportoidaan yhä Itä-Ukrainassa.

Länsivallat eivät kuitenkaan määritelleet – tai ainakaan kertoneet siitä – miten tulitauon rikkominen määriteltäisiin tai millaisia "vahvat kansainväliset reaktiot" voisivat olla.

Yhdysvaltojen lisäksi myös lauantain vastaisena yönä murhatun venäläisen oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhalla saattaa olla yhteys asiaan.

Nemtsovilla saattoi olla uutta tietoa venäläisjoukoista Ukrainassa. Nemtsovin aktivistiystävä Ilja Jašin on kertonut, että oppositiojohtajan piti julkaista tietonsa venäläisjoukoista maaliskuussa. Ukrainan presidentin Petro Porošenkon mukaan murhaaja pelkäsi Nemtsovin raporttia venäläisjoukkojen osallisuudesta.

Tulitaukosopimuksesta huolimatta Ukrainan tilanne ei näytä lohdulliselta. Satunnaisten taisteluiden lisäksi valtiota painaa erittäin tukala taloudellinen tilanne. Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk ei tunnu uskovan siihen, että Putin haluaisi rauhaa.

"Putin lietsoo vapaata maailmaa vastaan sotaa, jonka taistelukenttänä toimii Ukraina. Hänen tavoitteenaan on tuhota Ukraina, ottaa haltuunsa koko alue ja näyttää maailmalle, että hänen itsevaltainen, diktatuurinen ja kleptokraattinen maailmansa on onnistunut", Jatsenjuk sanoi Sunday Times -lehdelle.

Taloudellisesti Ukraina on joutunut turvautumaan hätätoimiin. Esimerkiksi eläkkeitä on leikattu, ja kaasun hinta aiotaan kolminkertaistaa huhtikuussa.

Tällä viikolla maan keskeistä ohjauskorkoa nostettiin kolmanneksella 30 prosenttiin.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF päättää ensi viikolla Ukrainan kipeästi tarvitsemasta uudesta miljardien lainapaketista.

Talousapu riippuu siitä, miten tilanne Itä-Ukrainassa kehittyy, arvioi IMF:n johtaja Christine Lagarde MSNBC:n haastattelussa keskiviikkona.

Ukrainan keskuspankin pääjohtaja Valeria Gontareva on kuvannut rooliaan lentoemännän työksi putoavassa koneessa.

"Hallinnollisesti meidän on kiinnitettävä turvavyöt, viestinnällisesti meidän on rauhoiteltava matkustajia, ja lisäksi kaikki olisi ruokittava", hän sanoi Wall Street Journal -lehden mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat