Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan superporvarit poliitikkoina

Ulkomaat
 

Kiina on edennyt pitkälle vajaan viidenkymmenen vuoden takaisesta ajasta, jolloin porvarit pantiin kärsimään kulttuurivallankumouksessa. Tämä näkyy, kun katsoo, keitä Pekingissä parhaillaan osallistuu vuoden näkyvimpään poliittiseen tapahtumaan.

Pekingissä alkavat tällä viikolla parlamentin tapaisen kansankongressin ja sen kyljessä toimivan neuvoa-antavan kansankonferenssin kokoukset.

Kuten nimistäkin voi päätellä, laitokset edustavat kansaa. Niissä on yhteensä runsaat 5 000 edustajaa. Joukossa on erittäin hyvin edustettuna etenkin varakkain kansanosa.

Rikkaita tutkivan shanghailaisen Hurun Reportin listaamista 1 271:stä Kiinan rikkaimmasta lähes joka kuudes on edustajana jommassakummassa nyt kokoontuvista elimistä.

Rikkaimpien listalle päässeistä 106 istuu kansankongressissa ja 97 neuvoa-antavassa kansankonferenssissa. Näiden parinsadan edustajan omaisuudeksi voi Hurunin listoilta ynnätä yli 400 miljardia euroa. Se on noin kaksi kertaa Suomen bruttokansantuote.

Kansankongressiedustajista esimerkiksi Wahaha-elintarvikeyhtiön perustaja Zong Qinghou omistaa perheineen Hurunin mukaan noin 17 miljardia euroa. Hänen edustajatovereistaan on Tencent-mediayhtiön perustajalla Ma Huatengillä ja Xiaomi-teknologiayhtiön perustajalla Lei Junilla yli kymmenen miljardin euron omaisuus.

Vielä äveriäämpiä on neuvoa-antavassa kansankonferenssissa, jonka tehtävänä on välittää kansan toiveita kansankongressille. Kansankonferenssissa istuu Victor Li, jonka isä on Aasian rikkain mies Li Ka-shing. Li Ka-shingin omaisuuden arvo on talouslehti Forbesin mukaan noin 30 miljardia euroa.

Näiden kollegojen rinnalla Suomen rikkain kansanedustaja Eero Lehti (kok) näyttää köyhältä. Hänen varallisuutensa on verotietojen perusteella arviolta kymmeniä miljoonia.

Kiinassa valtiolliset elimet ovat lähinnä symbolisia laitoksia kommunistipuolueen ohjauksessa. Niissä saa kuitenkin vaikutusvaltaa lähellä puolueen sisäpiiriä. Sitä liikemiehet tarvitsevat, koska Kiinassa on sosialismista vielä jäljellä valtion vahva kontrolli talouselämässä. Rikkaiden määrä Kiinan valtioelimissä alkoi kasvaa vuonna 2003, jolloin kommunistipuolue alkoi päästää yrittäjiä jäseniksi.

Superporvarien ja kommunistien veljeilystä hyötyvät molemmat. Puolue saa liike-elämältä hyväksyntää yksinvallalleen, kun liike-elämä saa vaikutusvaltaa sitä koskeviin päätöksiin.

Mikko Paakkanen HS mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja.

Bobby Yip Reuters
Aasian rikkain mies Li Ka-shing (oik.) keskusteli Kiinan kansankonferenssissa istuvan poikansa Victor Lin kanssa.
Aasian rikkain mies Li Ka-shing (oik.) keskusteli Kiinan kansankonferenssissa istuvan poikansa Victor Lin kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat